Myslící oceán planety Solaris pohltí posluchače svou atmosférou

Myslící oceán planety Solaris pohltí posluchače svou atmosférou

Tisk

Solaris 200Hluboké, atmosférické, plné významů jako vesmír sám. Právě takové je nové zpracování nesmrtelné sci-fi Stanisława Lema Solaris, které v těchto dnech vstupuje na pulty obchodů. Nezkrácená audiokniha o délce 9 hodin představuje na české zvukové scéně novum hned v několika rovinách. Text příběhu o planetě pokryté nevyzpytatelným oceánem citlivě dokreslují rozsáhlé ambientní plochy, zvukové efekty a melodie z dílny studia Needles. Nadstandardně pojatá nahrávka, která vychází v edici Načteno vydavatelství Tympanum, je zároveň i jedinečným setkáním napříč generacemi. Tvůrci se totiž rozhodli k původní nahrávce namluvené roku 1995 Richardem Honzovičem přizvat jeho dceru Renatu Volfovou. Vznikl tak dialog, v němž se oba oblíbení hlasatelé spojili po téměř deseti letech od Honzovičovy smrti.


Za hutnou atmosférou audioknihy stojí měsíce rekonstrukce a citlivé zvukařské práce. Ta je v edici Načteno, v níž Tympanum spolupracuje s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana, samozřejmostí, v případě Solaris však byla opravdovou výzvou. „Chtěli jsme vytvořit minimalistické, a přitom velmi sugestivní hudební dílo, které by nenásilnou formou doplňovalo sílu mluveného slova,“ řekli zástupci zvukového studia Needles. „Kniha Solaris pro nás po několik měsíců byla mantrou, kterou jsme si dokola opakovali. Snažili jsme se vytvořit syntetizované prostředí, ve kterém by hlavní hrdina dokázal na Solaris žít, pohybovat se a přemýšlet, a to vše jen zapomoci syntetizátorů, samplů a exteriérních nahrávek – zkráceně řečeno, za pomoci Zvuku.“ Mladé zvukařské studio je rovněž autorem neotřelé koncepce celé nahrávky, jež kombinuje staré s novým. „Ač se může zdát, že by v takovém případě bylo lepší namluvit celou knihu znova, věděli jsme, že Honzovičův barvitý hlas, i přes stáří původní nahrávky, je pro odvyprávění příběhu na stanici Solaris ten pravý.“ O sugestivním výsledném vyznění se můžete přesvědčit v naší ukázce.

Opětovné setkání s otcem, který ji podle jejích slov pro život naučil „číst o řádek napřed“, hluboce zapůsobilo také na Renatu Volfovou, která po Honzovičově vzoru zasvětila velkou část svého života rozhlasu. „Tátu bavilo mluvit, tak jako mne. Několik společných chvil, co jsme spolu měli za mikrofonem, bylo radostí. Sdíleli jsme v těch chvílích i stejná gesta. Opětovné setkání s mým otcem, ač pouze virtuální, bylo pro mne velkou ctí.

Skrytý příběh za sebou má i ilustrace na obalu CD. Jedná se o výsek z projektu Sembion (2004) od vizuálního aktivisty Federica Díaze. V Díazově práci vznikají softwarovou analýzou syntaxe řeči tvary, které jsou pomocí dynamických vzorců následně převedeny do vizuální formy. Krajina na obalu CD je až nápadně podobná útvarům v oceánu planety Solaris.

Solaris 3D

O audioknize Solaris
Co se stalo na vědecké stanici Solaris? Stříbřitý kolos se vznáší nad planetou zcela pokrytou tajemným oceánem. Stanice je v dezolátním stavu, všichni se chovají jako šílení – všichni, až na Gebariana. Ten je mrtvý. Oceán vykazuje známky abnormální inteligence, a zatímco se Dr. Kelvin snaží rozkrýt příčinu podivného chování zbylé posádky, tajemná síla planety se pomalu vkrádá i do jeho mysli…

Stanisław Lem (1921–2006)
Nejslavnější polský spisovatel 20. století, filozof a futurolog, jehož dílo ovlivnilo světovou sci-fi literaturu. Ve svých knihách spojuje vášeň pro technologie a filozofická témata. Technologie a sci-fi prostředí však ustupují filozofickým otázkám, které jsou nosnou linkou jeho díla, což jej činí stále aktuálním. Kniha Solaris patří k jeho vrcholným dílům a byla přeložena do 27 jazyků.


Pouhá existence myslícího kolosu už nikdy neponechá lidem klid. I kdyby prozkoumali celou galaxii, i kdyby navázali spojení s jinými civilizacemi nám podobných bytostí, Solaris bude věčnou výzvou vmetenou lidstvu.“                    –      Stanislaw Lem, Solaris



Audioukázka:         www.bit.ly/solaris_ukazka 

Další informace:     www.bit.ly/solaris_audiokniha 

www.tympanum.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak chutná nový život v Indii?

Tjak chutna masala 200aké jste někdy měli chuť vzdát svůj život v naší republice a žít úplně jinak a hlavně jinde? Pokud to pro vás zůstalo jen chutí a snem, můžete se alespoň začíst do opravdového příběhu mladé Michaely Samant do...


Literatura

Michael Třeštík a rok jeho života

aspon jsem to zkusil 200Nakladatelství Motto vydalo v říjnu knihu Michaela Třeštíka Aspoň jsem to zkusil, která je jakýmsi zápisníkem jednoho roku jeho života.

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Robotická figurka sjednává pořádek

altRobocop je člověk, který byl po těžkém zranění voperován do úplně nového mechanického těla. Při té příležitosti z něj udělali kulkámvzdorného, disciplinovaného… perfektního policistu, který jezdí ulicemi a zajišťuje zákon a pořádek.