Labyrinty světa

Labyrinty světa

Tisk

laby 200Tajemné labyrinty přitahují po staletí pozornost lidí. Jsou krásné, vztahuje se k nim řada legend, bývají spojovány s duchovní cestou a poznáním. Slovo labyrint pochází z řečtiny a znamená mj. rozsáhlou stavbu vybavenou nepřehledným systémem spletitých chodeb, takže je těžké najít východ. Nejstarší rytiny lze nalézt na megalitech západní Evropy a skalních rytinách severní Itálie, které jsou staré až pět tisíc let. Nejznámější labyrint starověku vystavěl na Krétě Daidalos pro Minotaura. Nikdo, kdo do něj vešel, nenalezl východ, až na Thesea, kterému pomohla z čisté lásky Ariadna klubkem niti. Jako labyrint byl rovněž označován Chrám mrtvých Amenemheta III. ve Fajjúmu, který měl 12 dvorů a 3000 místností. Nejslavnější katedrální labyrint se nachází nedaleko od Paříže v katedrále v Chartres. Kopie tohoto labyrintu lze nalézt i u nás, například v Loučni nebo na pražském Vyšehradu.

 

Mám labyrinty ráda a dlouhodobě mě zajímají, proto jsem se na knížku Labyrinty světa aneb o cestách ze zmatků světa do ráje srdce moc těšila. Téma labyrintu je prastaré a v současnosti se opět dostává do zájmu lidí. Jako symbol hledání se labyrinty objevují v různých oblastech světa a jejich tajemný význam zajímá po staletí nejrůznější umělce – architekty, zahradníky, spisovatele. Dokonce adept na „Největšího Čecha“, Jan Amos Komenský, napsal všem českým maturantům známý (a většinou nečtený) Labyrint světa a ráj srdce, jímž se inspiroval Václav Cílek na své cestě světem labyrintů. Vrací se k nim i u nás velmi oblíbený spisovatel Robert Fulgum ve Třetím přání, Kathleen McGowanová v Knize lásky a další a další.
V této knížce se můžeme dozvědět řadu informací nejen o labyrintech. Podle Václava Cílka byl labyrint vymyšlen jako ochrana před bludištěm světa, protože nás vede jednou předem určenou cestou. Jsme zaskočeni její neočekávaností, ale ne ztraceni. Je zapotřebí jej projít mlčky a pomalu. Blížíme se ke středu, ale pak nás náhlá zatáčka odvede pryč, podobně jako ve skutečném životě. Důležitý je zde prožitek – projít labyrint v některé z katedrál, pobývat v hustém nekonečném lese, proplétat se skalami… Teprve potom nastupuje rozum a pomáhá nám pochopit, co jsme zažili a jaký to pro nás mělo význam.

laby 1


Čtení této knížky jsem si vážně moc užila. Ačkoliv není příliš rozsáhlá (má pouhých 66 stran), je překrásná. Sestavili ji Alexandra Horová a Ondřej Müller. Graficky je vyvážená zásluhou Vladimíra Vimra. Texty Václava Cílka jsou doplněny doprovodnými ilustracemi Petra Urbana. Na přední předsádce je kresba alegorického města z rukopisu Labyrint světa z roku 1623. Na zadní předsádce je zrekonstruovaný stejný obrázek Matějem Formanem. Navíc byli požádáni o ilustrace s tématem labyrintu významní čeští výtvarníci Pavel Čech, Iku Dekune, Matěj Forman, Renáta Fučíková, Jan Hísek, Michaela Kukovičová, Galina Miklínová, Markéta Prachatická, Petr Sís, Chrudoš Valoušek, Martin Velíšek a Jiří Votruba. Jejich výtvarná zpracování jsou originální, vtipná, zajímavá a inspirující. Taková malá soukromá umělecká výstava. Můžete jet prstem po obrázcích a hledat cestu. V závěru knihy je zařazeno Slovo ilustrátorů, ve kterém každý z nich objasňuje svůj vztah k labyrintům, své postřehy či doporučení.
Knížka je určena všem čtenářům, kteří mají rádi labyrinty, rádi cestují, toulají se a putují. A taky těm, kteří mají rádi výtvarné umění. Mohu ji skutečně vřele doporučit. Je to krásné pohlazení po duši.
Hodnocení: 100 %


Název: Labyrinty světa aneb o cestách ze zmatků světa do ráje srdce
Průvodní text: Václav Cílek
Ilustrace: Pavel Čech, Iku Dekune, Matěj Forman, Renáta Fučíková, Jan Hísek, Michaela Kukovičová, Galina Miklínová, Markéta Prachatická, Petr Sís, Chrudoš Valoušek, Martin Velíšek a Jiří Votruba
Doprovodné ilustrace v textu: Petr Urban
Sestavili: Alexandra Horová a Ondřej Müller
Žánr: beletrie   
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 66

Zdroj foto: Albatros Media a.s.


www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Porotkyně Diana Mórová: „Aj keď som kritická, budem taká, aby som nikoho neurazila.“

Talent rozhovor 200Přinášíme vám rozhovor s dlouholetou tváří TV JOJ Dianou Mórovou, kterou v těchto dnech můžete vídat v Televizi Prima. Je totiž novou porotkyní v soutěži Česko Slovensko má talent. Kromě herectví je známá také z různých zábavných sh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...


Literatura

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu ...