Podivní podruhé a určitě ne naposled

Podivní podruhé a určitě ne naposled

Tisk

pod 200Ještě dnes si pamatuju, jak mě uhranul plakát na první díl ve výloze knihkupectví. Podivná holčička mírně se vznášející nad zemí. A to jsem ještě netušila, že se celou knihou budou táhnout ještě podivnější příběhy na nejpodivnějších místech – kde taky jinde, když šlo o Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti! A pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat.

 

 

V prvním díle (a zároveň také prvním románu autora) rozehrál Ramson Riggs příběh šestnáctiletého Jacoba, který se na výletu v Anglii dostal do časové smyčky k dětem ze sirotčince, který vedla ymbryna (strážkyně smyčky, zároveň se umí změnit z lidské do ptačí podoby) slečna Peregrinová. Je to ale zvláštní sirotčinec - všechny děti jsou něčím podivné - levitují nad zemí, vrhají ohnivé koule, ovládají roj včel nebo jsou dokonce neviditelné, a tak jsou před světem, který na takovou míru podivnosti není připraven, ukryté na ostrově. Do této časové smyčky se však dostanou netvoři a je třeba z něj uprchnout.
Druhý díl Podivné město volně navazuje na okamžik, kterým byl ukončen díl předešlý. I zde autor propojuje psaný příběh s dobovými fotografiemi, které zachycují dění  -nebo lépe řečeno, autor dokázal využít fotky tak, že je dokonale do příběhu zakomponoval, nebo ho někdy (možná) fotky navedly, jak dále. Děti společně s Jacobem, který zjistil, že je také podivný, plují na loďkách, aby zachránili slečnu Peregrinovou, která je zraněná a v ptačí podobě, ve které nemůže zůstat dlouho, jinak by o vlastnost měnit své podoby přišla. A tak se celá podivná posádka dostává do neuvěřitelně nebezpečných situací ve válečném Londýně, aby našla jinou ymbrynu, která by slečnu Peregrinovou mohla zachránit. A za patami mají armádu nestvůr.
Během pouhých tří dnů, které kniha líčí, děti zažijí opravdu mnoho, ocitnou se v několika časových obdobích a vy budete číst a někdy možná ani nedýchat a když už si budete myslet „tak teď spadla klec“, jedno z dětí přijde na nějakou spásnou myšlenku. Zdá se vám to někdy až podivné? Popravdě, jinak by to asi ani v této knize nešlo. A komu nestačila původní podivná parta, nebojte se, seznámíte se s dalšími fascinujícími syndrigasty.

pod 1


Při čtení jsem se nemohla ubránit pocitu, že podivný svět těchto dětí je tak trochu „odnož“ kouzelnického světa Harryho Pottera. Svět, který má svá pravidla, názvy, legendy, zákonitosti.
Dobrodružné fantasy s kapkou hororu obvykle není můj šálek čaje, ale Ransom Riggs mě už podruhé přesvědčil o tom, že nad tímto žánrem nemám lámat hůl. Tak dejte i vy podivným dětem šanci! Vzhledem k tomu, že jsme se na konci nedozvěděli vše, co jsme chtěli, a že už teď je rozpracován díl třetí, vypadá to, že nás zasahuje podivná sága.

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město/Hollow City (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children II.)
Autor: Ransom Riggs
Žánr: fantasy, horor
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 424
Hodnocení: 90 %

http://www.jota.cz/beletrie/sirotcinec-slecny-peregrinove-podivne-mesto/

Zdroj foto www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

ZLATÁ STUHA / GOLDEN RIBBON / 2012

alt Výroční ocenění nejlepších autorů, překladatelů a ilustrátorů literatury pro děti a mládež. Soutěž vyhlašují a pořádají Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Památník národního písemnictví.

...

Literatura

Dobrodružná výprava po stopách matriarchálních společností

kde zeny vladnou200Cestovat je v dnešní době velmi jednoduché. Ráno se probudíte doma a odpoledne už se můžete procházet kolem Seiny, projíždět se na kole kolem kanálů v Amsterdamu nebo si prohlížet laponské rukodělné výrobky na Kauppatori v Helsinkác...

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...