Pozor na chyby, přichází Korektor!

Pozor na chyby, přichází Korektor!

Tisk

korektor 200Důvěru v lidstvo dal do zastavárny a peníze za ni propil, ve znaku má škodolibost a sarkasmus je pro něj univerzální odpověď na všechno. Ano, to je cynický korektor, který své poznatky z opravování cizích paskvilů, rady i názory na život sděluje světu prostřednictvím stejnojmenného stripového komiksu.

Toto je část předmluvy malé brožované knížky se žlutým přebalem s názvem Korektor. Nachází se v ní 140 stripů o třech oknech, ve kterých figuruje tento asociální, upřímný a sarkastický korektor – Vilém Koubek. Kniha je vyústěním vydávání těchto stripů na webových stránkách a také na facebookové stránce, která má nyní přes patnáct tisíc fanoušků.

Autorkou obrázků je Jana Kiliánová, která je zodpovědná za jedinečný styl. Grafika stripů je jednoduchá – na všech třech stripech je Vilémův obličej. Mění se hlavně mimika a různé detaily. Je však velmi zajímavé tyto rozdíly vnímat, a na druhou stranu není čtenář příliš rozptylován od textu.

korektor 22

Jak název vypovídá, většina stripů je o chybách, textech a psaní, ale některé jsou i ze života. Navíc vždy dokážou takzvaně zatnout do živého. Obzvlášť ti, kdo měli kdy co do činění s opravováním nebo psaním nejrůznějších textů, se v komiksech musí najít. Navíc na Korektorův styl humoru i života si člověk brzy navykne a knihu tak zhltne jako malinu.

A proč se vyplatí mít knihu doma, když vše najdete i na internetu? Kromě materialistického pocitu a možnosti do knihy kdykoliv nahlédnout je zde pár věcí navíc. Například graficky působivé bonusy a speciály (Korektor jako žena), komiksy ze života autorů, vyřazené stripy a také autorské poznámky.

korektor 80

Vilém Koubek pracuje jako videoherní žurnalista a k tomu provozuje editorskou a korektorskou činnost. Podílel a podílí se na tvorbě obsahu pro televizi i časopis. Ve volném čase rád sleduje filmy a seriály, poslouchá hudbu nebo čte knihy. Žije hlavně na internetu a okolní svět by nejraději viděl hořet.

Jana Kilianová se živí jako grafička a ilustrátorka, vlastní internetový obchod a herní web. Také píše videoherní recenze. Miluje videohry, deskové hry, filmy, seriály a anime. Naopak nenávidí lidskou hloupost a fronty u pokladen.

Název: Korektor
Autor: Vilém Koubek, Jana Kilianová
Žánr: komiks o chybách a o životě
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2014
Počet stran: 112
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: http://korektor.the-comic.org/

www.nakladatelstviplus.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když se novinář vydá na cestu po Rusku

Couchsurfing 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi od německého novináře Stephana Ortha. Na tento počin narazili Kazdovi v knihkupectví, kde ležela vedle oblíbeného díla Tajný život stromů...


Literatura

Nestárnoucí prostorová leporela Vojtěcha Kubašty

snehurkaperex01Nestárnoucí pohádky, nestárnoucí prostorová úprava, to jsou pohádky slavného českého výtvarníka Vojtěcha Kubašty. Jako malé dítě jsem tyhle pohádky měla moc ráda a kdykoliv mě skolila nějaká nemoc, strávila jsem s ni...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...