Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

Tisk

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude se skrývá nebezpečí!

 

A také jak moc je celiakům špatně, pokud svůj režim nevědomky nebo vědomě poruší. Stačí i malé množství lepku v rizikové potravině nebo v léku, který má jako doprovodnou chemickou látku třeba škrob, a na světě je opravdu nepříjemný čas plný bolestí a zchvácenosti, zcela vyřazeni z běžného života. Že nebezpečí se může pro celiaky skrývat také v grilovaném kuřeti ze stánku, poněvadž v marinádách může být lepek… v bramborových nebo kukuřičných brambůrkách, protože ochucovadla mohou obsahovat lepek, polévky ze sáčku (hydrolyzovaný pšeničný protein), salámy, sojová omáčka (bezpečná je pouze čistá omáčka Tamari), worcesterová omáčka, zmrzlina nebo i žvýkačky! Určitě tuto knihu doporučím i každému, kdo má ve svém okolí někoho, kdo tímto onemocněním  trpí.  Sama jsem netušila, jak dalekosáhle ovlivňuje výběr potravin – na druhou stranu o to víc obdivuji autorku, která tu nejen dělí se svým životním příběhem a se svými slabostmi, ale i v takto těžké situaci dokázala najít ve světě potravin naprosto úžasnou cestu.
Cestu, která je tak lákavá a zdravá a chutná, že si jsem jista, že každý ze čtenářů minimálně jeden recept zařadí do svého repertoáru.  A možná ve vás také probudí pochyby, jestli i vy netrpíte celiakií. Je pravda, že příznaky jsou různorodé a často se léčíme na jiné nemoci (třeba i deprese a únava) a příčinou je nesnášenlivost lepku.  Je to kniha, u které jsem se zamyslela nad svým zdravím a i nad přebytkem lepkových potravin v naší stravě. A možná by nám všem prospělo, kdybychom svému tělu ulevili tím, že tam, kde to není nezbytně nutné, je nebudeme konzumovat.
Ono už jen nekonečně dlouhá a trnitá cesta autorky za touto diagnózou vůbec a pohrdavý přístup lékařů je alarmující. A druhý důvod, proč se v této knize donekonečna ráda probírám, je naprosto úžasné pojetí stovky receptů.
Inspirace kam se podíváš!
Recepty jsou pastvou pro oko i pro chuťové buňky. Navíc jsem se naučila naprosté novinky, proč si péct bezlepkový chleba, když si můžu udělat třeba frittatu? Křehká omeleta z vajec nalitá na podušenou zeleninu.  Jednoduchý horký recept, který z pánvičky na chvíli putuje do trouby – dokonalost sama!

A abych jenom neteoretizovala, tak vám také nabídnu malou ochutnávku
Kuřecí stehýnka dobře osolíme a opepříme a obalíme v kukuřičném škrobu. Velkou pánev na smažení rozpálíme při vysoké teplotě. Do pánve nelijeme olivový olej, přidáme kuřecí stehýnka a opékáme 3 až 4 minuty z každé strany nebo tak dlouho, až jsou opečená do zlatohněda.

bez 1


Do pánve přidáme česnek a smažíme 1 minutu, až změkne. Přidáme víno a zprudka vaříme asi 2 minuty nebo tak dlouho, až se víno vyvaří na polovinu. Přidáme smetanu, kuřecí vývar a rajčata sušená na slunci.
Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na středně nízkou. Necháme probublávat 20 minut nebo tak dlouho,a ž kuře změkne a omáčka je pěkně hustá a krémová.“
Já vám nevím, ale mám hlad… chuť  a všechno. Jdu do kinotéky pro víno a pro rajčata sušená na slunci. A tohle na podobných receptech miluju. Drobnosti, které dělají radost a dávají člověku pocit pokory a vůbec úžasu nad tím, co všechno může strčit do hrnce a jakou krásu z toho vykouzlí…

Rajčata sušená na slunci!
Nakonec to dopadlo tak, že jsem sušená rajčata vůbec nesehnala a tak jsem místo toho použila jakousi konfitovanou směs červených hroznů a mandlí z Mallorky. Voní to výtečně a kupodivu to dodává omáčce plnou masovou chuť. A poprvé jsem zkusila smíchat bílé víno a smetanu a vše to s masem dusit tak dlouho, až opravdu vznikla hustá omáčka, jejíž chuť byla tak výrazná a úžasná, že jakoukoliv přílohu promění v nádheru. Prostě tato kuchařka je velmi inspirativní a patří k těm, které vás od pročítání vystřelí z gauče a namíří do kuchyně plné nadšení, že TOHLE musíte právě teď zkusit.

Anotace:
První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak už se nestane, že byste hladověli jen proto „že si nejste jisti“.
Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!

O autorce:
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých  a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.
Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.

Olivia vede svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým, domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.

Originál: The komplete guide to naturely gluten-free fous
Přeložila: Lenka Strnadová
Rok vydání: 2013
České vydání: Bez lepku a chutně!
Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2014
Hodnocení: 99%


http://www.synergiepublishing.com/cs/search/?search_inall=Olivia+Dupin


 

Zobrazit další články autora >>>