Betlémy

Betlémy

Tisk

BETL perexBetlém neboli jesličky je vyobrazení Svaté rodiny. Stavění jesliček se datuje do roku 1223, kdy se živými lidmi a oslíkem je postavil pro názornost svatý František z Assisi. Brzy se stalo tradicí v křesťanských kostelech stavět živé betlémy.

 

Do lidového prostředí u nás se betlémy dostaly s reformami Josefa II koncem 18 století, kdy byl dán jejich zákaz stavění v kostelích. Tyto lidové betlémy se zhotovovaly z různých materiálů a v různých velikostech.

BETL1

Vždy záleželo na možnostech umělců, jejich umu i na dosažitelnosti potřebného materiálu. Stavěly se nejen jesličky s Ježíškem ležícím ve chlévě s pečující Pannou Marii a svatým Josefem, doplněné  pastýři a orientálními Třemi králi přinášející dary a s oslíkem.

BETL2

Vyrůstaly kolem nich další postavy lidí, lidské činnosti, různá zvířata, domy i krajiny. Na jednom  z jilemnických betlémů, můžete vidět i cvičícího muže na hrazdě.

BETL3

Betlémy byly důmyslně sestrojovány, pohyblivé vyřezávané postavy a mezi nejznámější patří Třebechovický betlém. Vznikal od roku 1882 a má přes 2 tisíce součástí a 351 figurek, z nichž jich je přes 200 pohyblivých.

BETL4

Je celý prakticky ze dřeva, a přestože je patrový, dosahuje délky 6,9 metrů s hloubkou 1,9 metrů, výškou 2,2 metrů a váží několik tun.

BETL9

Od roku 1999 je Národní kulturní památkou. Běžnější ale bylo stavět malé betlémy nejen ze dřeva, keramiky, těsta, porcelánu, skla atd. Mezi nejoblíbenější patřily papírové betlémy.

BETL5


V ústeckém muzeu nebyl vystaven žádný pohyblivý betlém, za to se bylo možno dívat na desítky jiných, z různých materiálů a z různých oblastí našeho státu a dokonce byl k vidění řecký betlém i krajkový betlém.

BETL6

Vhodným doplněním výstavy bylo vystavení starých madon s dítětem většinou z 15 století, ukázka restaurování starého obrazu a další zajímavosti s názvem Příběh narození Ježíše Krista na starých vyobrazeních.

BETL8

BETL10

BETL11

 

 


Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zahnízdila jsem se na chalupě a více méně odjíždím jen za prací, říká Petra Janů

petra janu200I když v minulém roce slavila kulatiny a padesát let na scéně, také jí vyšlo retrospektivní dvojalbum a v televizi měl premiéru dokument, pořád má co dělat. Ale taková je už Petra Janů a ani letos se nic zásadního nezměnilo. Pořád ji to baví ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vztahy bez stížností jsou učebnicí života

vztahy-bez-stiznosti 200Je všeobecně známo, že věční stěžovatelé jsou škarohlídi. A vybavte si svoje pocity, když vás někdo takový stáhne do svého víru a pěkně si s ním „o někom zadrbete“.

...

Literatura

Po stopách zločinů: Detektivní povídky

Po stopách zločinůKam až mohou zajít sousedské či rodinné rozepře? Čeho je člověk schopen kvůli nešťastné nebo zhrzené lásce? Proč může být osudné synchronizovat si mobil s počítačem? Jakou sílu má nevšední portrét? Vypátrá policie pokaždé pravého...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...