Rozhlasový Maigret

Rozhlasový Maigret

Tisk

Maigret 200Čtu ráda detektivky. Ostatně v nabídce nakladatelství je jich dnes spousta. V současné době vládnou detektivky ze severu s vyšetřovateli v depresích, co vedle případu řeší i vlastní problémy. Mají potíže sami se sebou a mnohdy jim vlastní neutěšený život trochu nabourává postup ve vyšetřování. Když je člověk unaven drsnými případy, nezbývá, než se vrátit ke klasice.

 

Oč promyšlenější a přímočařejší jsou případy A. Christie, P. D. Jamesové, A. C. Doyla či G. Simenona. Jejich detektivové nepochybují, jde o jednoznačné osobnosti, které mají  jasný cíl – nebabrat se ve svém nitru a jít nekompromisně zločinci po krku. Přesně takový je i komisař Maigret.


To vše jsem si uvědomila při poslechu rozhlasových dramatizací „maigretovek“ z Radioservisu. Právě teď si můžeme vychutnat závěrečnou sérii případů tohoto svérázného vyšetřovatele. Jeho představitelem je Rudolf Hrušínský, který ho ztělesňuje dobře do ucha (pro mne i do zjevu, stačí si jen tohoto herce představit v duchu před očima). Při poslechu čtyř případů z kompletu 4 x komisař maigret – Maigret a mrtvá dívka, Maigret a případ Nahour, Přístav v mlze a Maigret chystá léčku – jsem si okamžitě vybavila jak své zážitky z četby a představy o všech aktérech z knih, tak i televizní či filmová zpracování.


Rozhlasový Maigret je lahůdkou. Výtečné obsazení, pečlivá dramatizace a přísná ruka režiséra Jiřího Horčičky vytvořila z této série jednoznačný unikát. Dají se poslouchat opakovaně a člověku ani nevadí, že už zná viníky.

Maigret


Jiří Horčička měl evidentně Simenonovy detektivky rád. První sérii s Maigretem natočil v roce 1970. Už tehdy představují rozhlasové herectví na nejvyšší úrovni (ostatně na to jsme u této legendy rozhlasové režie zvyklí). Rudolf Hrušínský jako komisař se mu „povedl“ – už v sedmdesátých letech nahrávky představují Hrušínského rozhlasové herectví ve vrcholné formě. V roce 1991 se k roli opět pod Horčičkovým vedením k roli vrátil a s ní se navždy rozloučil s rozhlasovým studiem.


Nyní na 4 CD si můžeme umění obou hlavních aktérů nahrávky vychutnat. Stejně tak jako skvělé podání dalších aktérů – Vladimíra Brabce, Jiřího Adamíry, Ilji Racka, Jaroslav Adamové a dalších. Díky Radioservisu na nás čekají víc jak čtyři hodiny jedinečných výkonů. Díky nahrávkám se člověk po letech vrátí ke klasice, ke které by se vrátit měl, i když se mu zdálo, že už to není potřeba. Alespoň u mne to tak bylo. Takže po Hrušínského Maigretovi jsem sáhla do knihovny… A nelituji.

Název: 4x komisař Maigret
Autor: Georges Simenon
Režie: Jiří Horčička
Interpret: Rudolf Hrušínksý a další
Žánr: rozhlasová adaptace
Stopáž: 70:35; 51:45; 66:28 a 56:06
Vydavatelství: Radioservis
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Radioservis

www.radioservis-as.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Trámoš a Světlík – strašidla z půdy

altKnížka Milana Valenty s ilustracemi Ivana Mračka Půďáci ze staré školy vyšla již na podzim loňského roku. Ale bylo by škoda, si jí nevšimnout. Především je krásně vybavená. Nakladatelství Práh ...


Literatura

Geniální cestovní průvodce, tentokráte Provence a Azurové pobřeží

Provence2017 perexAni v únoru nakladatelství Jota nepolevilo a zásobilo nás vynikajícím turistickým průvodcem pod hlavičkou kvality Rough Guides, nyní se zaměřili na atraktivní Provence a Azurové pobřeží. Co vše najdete v této publikaci, která vám roz...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...