Polobohové se vydávají vstříc Smrti

Polobohové se vydávají vstříc Smrti

Tisk

haduvChram perexV životě polobohů dochází neustále k nějakým zvratům. K jednomu takovému neočekávanému, ale zato osudovému zvratu došlo, když se sedm vyvolených polobůžků pokoušelo v Římě zachránit sochu Athény Parthenonské. Nejenže tento obrat v ději opět rozdělil oblíbenou partu hrdinů, ale rovněž způsobil nejeden srdeční kolaps mezi čtenáři a fanoušky fantasy série Bohové Olympu.

Po přečtení třetího dílu Znamení Athény všichni nadšenci řecké a římské mytologie téměř rok napjatě čekali na pokračování nesoucí název Hádův chrám, aby se mohli s dychtivostí vrhnout do dalšího napínavého dobrodružství.

Po střetu s tkadlenou Arachné se Annabeth a Percy ocitli v nejtemnější části podsvětí – v samotném Tartaru. Jediným bezpečným a rovněž také záchytným bodem na tomto nehostinném místě plném tenat a nebezpečí je řeka Pyriflegethón, jež je nakonec dovede až k Titánu Íapethovi, kterého Percy kdysi zbavil paměti a překřtil na Boba. Bob se překvapivě stane dvojici věrným průvodcem i ochráncem. Avšak s některými nepřáteli (Nyx, arae, empúsy) a nástrahami, které jim jsou kladeny do cesty za uzavřením brány Smrti, si budou muset poradit sami.

Zatímco Annabeth a Percy musí zajistit bránu Smrti z lůna Tartaru, Leo, Piper, Hazel, Jason, Frank, Niko di Angelo a kapitán Hedge mají za úkol dopravit se do Epiru a zavřít bránu Smrti zvenčí. Ani jim se ale nevyhýbají problémy a nestvůry, kterých je čím dál tím více. Do cesty se jim postaví například lupič Skeirón se svou želvou, stádo katoblepasů či jejich dávní protivníci Chioné a její bratři. Kromě odrážení útoků musí Frank a Niko najít Diokleciánovo žezlo a Hazel se ve velice krátké době zase naučit ovládat mlhu. Piper, Leovi a ani Jasonovi se rovněž nevyhnou nepříjemné povinnosti a horké chvilky.

Atmosféra houstne i v Táboře polokrevných, který je v obležení polobohů z římského Tábora Jupiter vedeného nepříčetným Oktaviánem. Pokud se totiž některý Říman v brzké době neuvolí přinést sochu Athény Parthenonské právě Řekům, dojde k nejkrvavější a nejzbytečnější bitvě v dějinách.

Čtvrtý, a tudíž i předposlední díl Riordanovy druhé série o sedmi výjimečných teenagerech opět poodkrývá jejich malá i velká tajemství. Čtenář se například konečně dozví, proč je Niko di Angelo tolik odtažitý a má prapodivné chování. Třešničkou na dortu pak bude odhalení utajované lásky dalšího pasažéra na lodi Argo II. Kniha ale nepřináší jen pikantnosti ze soukromí členů posádky. Opět totiž dojde k proměně a duševní i tělesné vyzrálosti hrdinů, kteří budou muset prověřit své nově nabyté schopnosti při velmi náročných zkouškách.

I přesto, že je Hádův chrám napěchovaný mnoha dramatickými a akčními kapitolami s překvapivými vyústěními, Rick Riordan mu přiřkl úlohu spojovacího mostu, který má vyplnit nevzhlednou a nekonečnou prázdnotu mezi strhujícím zakončením třetí části Znamení Athény a velkým a jistě i grandiózním finále série Bohové Olympu, kterého se čtenáři dočkají už v březnu tohoto roku v závěrečném pátém díle nazvaném Krev polobohů.

haduvChram

Bohové Olympu: Hádův chrám (The Heroes of Olympus 4 The House of Hades)
Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Žánr: Dobrodružný fantasy román
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 560
Hodnocení: 91 %

zdroj foto:  www.fragment.cz

( 6 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Žádný hřích nezůstane nepotrestán, když mrtví promluví

Ostrovkosti perexDetektivky Imogen Robertsonové lákají čtenáře, milující detektivy amatéry v kombinaci s historickým pozadím. Jedná se o volné pokračování historické krimisérie. V pořadí již třetí detektivní případ Harri...


Literatura

Někdy vyšetřovatelé nechtějí vidět fakta

zaslepeni 200V nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media vyšla další kniha Jørna Liera Horsta ze série s komisařem Williamem Wistingem.

 

...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...