Pálenka od Matěje Hořavy povznese jako ta banátská

Pálenka od Matěje Hořavy povznese jako ta banátská

Tisk

Palenka perexJako pomyslný ostrov vystupuje Banát z vod rumunské země, která ho obklopuje. Místo, kde žije česká menšina, potomci osadníků, kteří přišli v ten kraj v polovině 19. století. Místo, kde se jakoby zastavil čas, kde lze spatřit způsob zemědělského hospodaření z období před zemědělskou mechanizací. Místo, kde zní čeština, která se moc nezměnila od dob příchodu prvních českých osadníků. A jako pomyslný ostrov vystupuje soubor krátkých kapitol Pálenka začínajícího autora Matěje Hořavy z vod literárních prvotin.

 

 

Autobiograficky laděná próza Matěje Hořavy není stavěna na chronologických základech. Jako se na přeskáčku v hlavě vynořují vzpomínky, tak se řadí kapitoly, jež mapují jednotlivé události či krátká časová období v životě autora. Vzpomínky lyrické, bez přídavku zbytečného sentimentu a patosu. Vzpomínky, které daleko výstižněji než turističtí průvodci vykreslují lopotivý život českých krajanů v Banátu. Vzpomínky na několik let života v drsném kraji, díky nimž měl autor možnost dopodrobna poznat slasti a strasti v místě, kde doposud vládne příroda nad výdobytky techniky. Vzpomínky na svérázné obyvatele, jejichž životy se dočasně prolnuly s autorovými. Kontrastní barvu pak mají vzpomínky na jiná místa a jiná období života Matěje Hořavy.

Téměř každá literární prvotina trpí dětskými nemocemi. V případě Pálenky je však jejich průběh tak lehký, že je čtenář skoro nepostřehne. Zvláště dobré kondici se těší jazyk díla. Ten je lehký, nevyumělkovaný, přesto čtenáři odhaluje opravdu hodně z života v Banátu, z autorových myšlenek, pocitů. Jednotlivé chvíle a dny autorova života v různých končinách neplynuly mnohdy lehce, čtení záznamů jeho životních událostí a zážitků však lehké je, čtenář se nezadrhává, neklopýtá, textem postupuje snadno. Matěj Hořava má talent zachytit zdánlivé maličkosti, banality všedního dne, příhody, které nemají na první pohled hlubší význam, ve skutečnosti ale nutí čtenáře k zamyšlení. Text vypadá na první pohled lehce konzumovatelný a stravitelný, to ve skutečnosti také je, ale ne povrchní. A to vše bez sentimentální omáčky, kterou řada autorů přimíchává k dochucení svých vzpomínek. Text je důkazem toho, že k působivosti není vždy nutný sofistikovaný a spletitý děj, že stačí jen fragmenty každodennosti a zdánlivě obyčejné věci. Říká se, že obraz vydá za tisíce slov. V případě Pálenky však není spousty slov potřeba k tomu, aby byla vypíchnuta ryzost a zemitost obyvatel a života (nejen) v Banátu.

O Banátu a životě českých krajanů v něm jsem se dozvěděla před mnoha lety. Ten kraj mám uložen jako položku v seznamu míst, které bych ráda navštívila. Díky Matěji Hořavovi nejspíš přestanu uvažovat v dimenzi „ráda bych jednou“, ale vrhnu se do promýšlení a případného plánování. Jeho Pálenka totiž v mém případě zafungovala lépe než prospekty cestovních kanceláří. Předpokládám, že tak zapůsobí nejen na mě, ale i naostatní čtenáře.

Pálenka

Palenka

Autor: Matěj Hořava
Žánr: autobiografie
Vydáno: 2014
Stran: 124
Vydalo nakladatelství: Host
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: nakladatelství Host

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/palenka-1021


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu200V nakladatelství Alpress vyšla unikátní kniha odhalující fungování Wagnerovy armády, tedy organizace označované jako spolek a soukromá vojenská společnost.

 

...

Literatura

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, ...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...