Mona – první biologický počítačový virus na světě

Mona – první biologický počítačový virus na světě

Tisk

Mona perexPředstavte si, že píšete svůj první román v životě a vůbec se nebojíte zabrousit na témata jako pokročilé informační technologie, neurologie, mezinárodní vztahy a teroristické skupiny. Že na 427 stránkách poputujete ze Švédska přes Francii do Izraele, kde se dostanete do hledáčku jak Mosadu, tak Hizballáhu. Že to je trochu moc? Dan T. Sehlberg si to nemyslí a vše dokázal ve své prvotině uspořádat do napínavé finální podoby.


Eric Söderquist, uznávaný profesor informačních technologií, právě dokončuje svůj projekt Mind Surf. Ten by měl umožnit prohlížení internetu hendikepovaným osobám, jelikož ho lze ovládat pouhou myšlenkou. Přibližně o 3 000 tisíce kilometrů dál Samír Mustafá dopsal zatím nejsofistikovanější počítačový virus Mona. A nejde jen o nejničivější virus, ale také o první biologický počítačový virus, který nejen že zasáhne všechny počítačem řízené systémy, ale dokáže nakazit i člověka.

Mona (jméno Samírovy dcery) je dílem pomsty. Odplata za zmařený život rodiny Samíra, kterého naverboval Hizballáh, aby jeho virus použil na zničení státu Izrael. Akce je spuštěna, Mona jako první zasahuje izraelskou banku TBI, v jejíž švédské pobočce pracuje Söderquistova manželka Hanna. Ta při zkoušce Mind Surfu prohlíží pracovní mail a poté se začne cítit oslabená a upadá do komatu.

Eric je přesvědčen, že Hannu nakazila právě Mona, ale pro ostatní je to tak nepravděpodobné, že musí hledat záchranu sám. Vypátrat Samíra, nyní nejhledanějšího teroristu, a získat antivir. Co Erica na cestě za záchranou čeká je jedna velká dobrodružná pouť, která vás nenechá v klidu.

Dan T. Sehlberg se jako nováček na poli detektivním ukázal jako velmi nadějný autor. Příběh sice obsahuje mnoho témat (a ještě více postav), ale všechna jsou popsána naprosto srozumitelným jazykem, není nutné být odborníkem. To knihu katapultuje k široké základně čtenářů. Na tento rok je nachystané i volné pokračování knihy s názvem „Sinón“ a jestliže Sehlberg dokáže udržet tempo napětí, tak jak to předvedl v Moně, myslím, že se na švédském literárním nebi zrodila nová hvězda, velmi podobná úspěšným autorům jako Stieg Larsson nebo Lars Kepler.

Jestli je možné vytvořit biologický počítačový virus? To netuším, ale snad Sehlberg svým dílem nezavdal příčinu pro zloduchy to vůbec zkoušet.

mona

Mona
Autor: Dan T. Sehlberg
Žánr: detektivka, thriller, sci-fi
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2014
Počet stran: 427
Hodnocení: 95 %

Foto:  www.knihazlin.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ať vaše angličtina září!

Let Your English 2D-200Když se pokusíte převést výše uvedený titulek do angličtiny, může se vám snadno stát, že vám vyjde LET YOUR ENGLISH SEPTEMBER, jako se to povedlo Bronislavu Sobotkovi. On tento výsledek ovšem použil pro přiblížení obsahu své ...


Literatura

Upíři chystají na přeživší lidi Past

upiri200Nakladatelství Fragment přináší všem čtenářům, kteří si oblíbili dystopický svět amerického spisovatele Andrewa Fukudy, velkolepé finále jeho trilogie o upírech a lidech. Závěrečný díl nese název Past.

...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...