Legrace v začarované třídě

Legrace v začarované třídě

Tisk

zacarovana trida perexTak tuhle knihu napsala Ivona Březinová fakt parádně! Začarovaná třída je přesně to, co jsem hledala. Potřebuji obdarovat synovce, který je teprve prvňáček. Věřím však, že příběhy dětí, které už jsou ve 3. A, mu jistě udělají radost. Už samotná obálka je veselá a barevná. A takových pěkných obrázků pro tuhle útlou knížku připravil Jaromír F. Palme opravdu dost.

 

 


A co jsem našla uvnitř? Tak předně: písmenka jsou akorát tak velká a celkové uspořádání textu je velmi sympatické. Příběh má spád, je tu hodně dialogů, celá knížka mi hrozně rychle utekla a jak jsem se nasmála! A co potom teprve prťata… No, posuďte sami:

Do třetí A má přijít nový spolužák. Jenže přijdou tři a jsou si tak nějak nápadně podobní. Zkrátka bratři – trojčata. Navíc mají opravdu zvláštní jména: Čáryfuk, Máryfuk a Podkočárník. A co teprve, když začnou po třídě létat učebnice, černá tabule je najednou bílá, takže psaní křídou na ní není vidět, anebo když se ze třídy stane rázem kluziště? A to ještě není zdaleka všechno. Od chvíle, kdy se tu objevili ti tři kluci, se tady dějí opravdu zvláštní věci. O legraci nebo nějakou tu záhadu rozhodně není nouze a paní učitelka je z toho někdy úplně vedle. Kdo ti kluci jsou? Opravdu se jejich tatínek jmenuje Čajrumbum a maminka Cukrkáva? Odkud přijeli? A kam mají namířeno? Neumějí psát, nejdou jim počty, o prvouce nemají ani ponětí, ale jedna věc jim jde fakt dobře. Ale to už bych asi prozradila úplně všechno, vy už byste se na čtení potom vůbec netěšili a to by byla velká škoda, protože tuhle knížku musíte mít. A když ne vy, tak určitě vaše děti. Netušila jsem, že byla přeložena do slovenštiny, srbštiny a francouzštiny a v roce 2004 byla zapsána na Honour list IBBY, což je čestná listina, na kterou je kniha zapsána a autor je odměněn diplomem za přínos literatuře a kultuře vůbec. Tak takhle je tahle Začarovaná třída dobrá!

Nebyla by ale, nebýt Ivony Březinové, která si splnila svůj dětský sen a stala se spisovatelkou. Ta cesta nebyla zdaleka tak jednoduchá, jak se může zdát. Člověk musí mít nejen nadání, ale musí být pilný a pokorný. A taková Ivona bezesporu je. Má-li navíc vedle sebe někoho, jako je ilustrátor Jaromír F. Palme, který maluje už od malička a cítí se být potřebným ve světě malých, a tak pro ně vytváří obrázky, nemůže to dopadnout jinak než úspěchem.

Mohla bych dlouho povídat o téhle hubené barevné knížce v pevných deskách, která je hotovým potěšení, když ji máte v ruce. JaS – nakladatelství mého srdce prostě opět ukázalo, že ví, s kým spolupracovat, aby radost čtenářova byla opravdová a dlouhotrvající. Pěkné čtení, malí i velcí čtenáři!

Začarovaná třída

zacarovana trida

Autor: Ivona Březinová
Ilustrace: Jaromír F. Palme
Žánr: Dětská literatura
K vydání připravila: Jana Semelková
Korektura textu: Věra Marušková
Grafická úprava, sazba, obálka: Karim Shatat
Vydalo: JaS nakladatelství, s.r.o., Praha 5
Rok vydání: 2012, 5. publikace, čtvrté, přepracované vydání – v JaS nakladatelství, s.r.o. první, vázaná
Počet stran: 70

www.jasknihy.cz/index.php/nove-knihy-jas/73-brezinova-zacaraovana-trida

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Věděla příliš mnoho. Byl to však skutečný důvod její smrti?

Zena ktera vedela prilis mnoho perexKdyž byla Tabitha Girardová teenagerkou, milovala okouzlujícího Connora Forda. Ten jí však zlomil srdce. O několik let později se ale do jejího života vrátil. Oženil se se starší a boha...


Literatura

Mašinka Tomáš a její příběhy na dobrou noc

masinka tomasek 200Mašinka Tomáš, kterou děti znají také z televizní obrazovky, žije na ostrově Sodor, který je rájem vlaků. Ostrovem křižují koleje, na pobřeží stojí veliké depo a přístav, kromě mašinek a vagonů tu žijí i další stroj...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Severská filmová zima potěší fanoušky metalu

heavy200Není to tak dávno, co jsme vás zvali na Severský filmový podzim a už za pár dní na vás čeká zimní nálož toho aktuálně nejlepšího ze severské kinematografie. 14. února v Praze bude festival zahajovat bláznivým finským filmem o více méně úspěšné metalové...