Sedmý syn je temná, ale přesto komerčně zpracovatelná fantasy

Sedmý syn je temná, ale přesto komerčně zpracovatelná fantasy

Tisk

SedmySyn perexFantasy příběh Sedmý syn již obšťastňuje návštěvníky českých kin, ale zároveň se vrací i na literární trh. První dva díly z řady od Josepha Delaneyho opětovně vycházejí pod nakladatelstvím Brána.

 


Populární fantasy série Kronika Wardstone aneb příběhy lovce duchů a jeho učně se objevila na českém trhu v roce 2008. Po pěti vydaných dílech přichází její konec, ovšem ne na dlouho. Na začátku roku 2015 se objevuje na českých filmových plátnech film Sedmý syn, který je natočen právě na náměty knihy Josepha Delaneyho, respektive jeho prvních dvou dílů s názvy Učeň lovce duchů a Kletba lovce duchů. U této příležitosti se nakladatelství Brána postaralo o jejich nové vydání s filmovou obálkou i názvem.

Lovec duchů musí neustále bojovat proti čarodějnicím, strašidlům i jiným příšerám. Jeho práce je značně samotářská, protože s ním nechce mít nikdo nic společného. Jeden z nejlepších bojovníků, John Gregory, měl již několik učňů, ale všichni buď utekli, nebo zemřeli. Konečně nachází dalšího, který je sedmý syn sedmého syna. Díky tomu je předurčen pro tuto práci a cítí bytosti posedlé temnotou. Thomas Ward je mladík, který se této činnosti nejdříve dost obává. Postupně se začne učit novým dovednostem o všech budoucích protivnících a pomalu mu roste sebedůvěra.

Jednoho dne se seznamuje s Alicí, jejíž rodina je plná čarodějek. Svede Thomase k propuštění jedné z těch nejhorších, která zabíjela děti a popíjela jejich krev. Tím se dostává do velkých problémů, ale zdaleka ne největších. O něco později se bude muset vypořádat s velice nebezpečným duchem „Zhoubou“, který již jednou málem zabil jeho učitele. Společně se vypraví na pouť, která má velice zamlžený konec.

Ihned od začátku nového roku pokračuje velice oblíbený trend vydávání knižních předloh, jejichž filmoví nástupci právě vcházejí do kin. Stačí přijít s filmovou obálkou a někdy i jiným názvem a je tu téměř nová kniha. Sedmý syn je tím správným příkladem.

Tento fantasy román je postaven na několika málo postavách, které hrají hlavní roli. Samozřejmě, jsou tu i ty vedlejší, ale dostávají minimum prostoru. Příběh je typickou honbou za čarodějnicemi a strašidly, jakých jsme již přečetli tuny. Nejedná se tedy o nic originálního, ale přesto má své vlastní kouzlo.

Kniha obsahuje první dva díly, které téměř nejsou oddělené. Díky tomu si všimnete přechodu zejména v tom, že autor najednou začne připomínat důležitá fakta z první části. Jedná se o samostatná dobrodružství, ale samozřejmě je tu i určitá návaznost. Pozorujeme Thomase Warda, který se stane učněm Lovce duchů. Postupně získává zkušenosti a připravuje se na budoucí povolání.

sedmysyn obr

Sledování jeho životní pouti obsahuje všechny důležité ingredience. Nejdříve se nachází v rodinném domově, následně se seznamuje se svým přísným učitelem a začíná novou etapu svého bytí. Přichází i čas na lásku, i když je trochu skrytá. Potkává “skoro“ čarodějnici Alici, která si k němu vybuduje velice silné pouto. Ani ona mu není lhostejná, ale učitel jejich “vztah“ příliš neschvaluje.

Jednou z větších vedlejších postav je i krutý inkvizitor, který by čarodějnici nepoznal ani omylem. Upaluje ženy i muže zejména kvůli jejich majetku. Tato postava je sepsána velice přesvědčivě a hodně mi připomíná skutečné šumperské i jiné čarodějnické procesy. Některé podrobnosti jsou takřka historického rázu a jsou velice chytře implantovány do smyšleného děje.

Autor se vyžívá zejména ve velice temných a strašidelných popisech. Účinkování jedné z hlavních nestvůr s názvem “Zhouba“ je natolik přesvědčivé, že vás nenechá v noci usnout. Rozhodně nedoporučuju malým dětem. Na druhou stranu román obsahuje i pasáže, které jsou vyloženě určené pro komerční film.

Jak jsem již napsal, román sám o sobě je vlastně dost neoriginální. Příběh učně a učitele je už velice obehraný, ale přesto občas funguje. Stačí ho zasadit do zajímavého prostředí, dostatečně přitemnit a je tu opět ta správná fantasy jízda. Film se samozřejmě od knihy podstatně liší, aby přilákal diváky na akčnější scény. Tak už tomu u těchto filmových ztvárnění knih bývá. Ale přesto bych doporučil všem jeho fanouškům, aby neopomenuli ani knihu. Vplujete díky ní do fantastického světa, který budete jen velice neradi opouštět.

Název: Sedmý syn
Autor: Joseph Delaney
Žánr: Fantasy
Překlad: Petr Kotrle
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2015
Počet stran: 408
ISBN: 978-80-7243-749-8

Hodnocení: 79 %

( 1 hlas )

Foto: www.brana-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Třeštík se pohybuje Po povrchu

po povrchu 200Tomáše Třeštíka jsem nikdy příliš nesledovala, ale zaznamenala jsem několik jeho statusů a také rozhovorů. Z toho důvodu jsem byla zvědavá na jeho knihu, kde měl prozradit více. Jmenuje se Po povrchu a vyšla v nakladatelství Motto.

...

Literatura

Ruiny světa pokryl LES. Co čekat od nového českého postapo románu?

big les-MZ0-481731 (2)Kniha, která se mi počátkem února dostala do rukou, od začátku slibovala napínavý příběh psaný originálním způsobem, ve kterém se míchá nostalgie s drastičnem – tedy takto mi to připadalo – a přesně toho jsem se i dočkala.

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

I ten nejmenší zvuk vás může zabít

Tiche misto perexLee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Zatím jsou všichni naživu. Jejich nejstarší dcera je neslyšící, a proto byla pro ně znalost znakové řeči absolutní nutností. A právě to jim možná zachránilo...