Simpsonovi

Simpsonovi

Tisk

SIMPSONOVI RODINA 200Když rodinka Simpsonových poprvé spatřila světlo světa, můj syn ještě dávno nebyl na světě. To mu bylo mínus třináct let. Tahle velká barevná kniha je kronikou pětadvacetiletého života postaviček, které někdo miluje a někdo nenávidí. Táta Homer, máma Marge a děti Bart, Lisa a Meggie – to je pětice hrdinů komiksových příběhů, které znám z časopisů a televize.

 

 

Mě celkem úspěšně míjeli dlouhé roky, ale můj syn je jimi dnes úplně postižen. Proto dostal tenhle třistačtyřstránkový klenot za vysvědčení a já čekala, co bude. Bylo přesně to, co jsem očekávala. Radost se dostavila okamžitě, nadšení nebralo konce, a to ani ve chvíli, kdy jsem mu oznámila, že je to jeho studijní materiál pro další samostatnou recenzi. Jenže to bych se načekala – leží v tom pořád. Listuje plnobarevnými stránkami a zkoumá, co a jak bylo na začátku a jaký byl vývoj až do dnešní doby. Pojďte se také seznámit.

Před samým úvodem knihy stojí Poděkování: „Tato kniha by nevznikla bez přispění mnoha talentovaných spisovatelů, umělců a herců, kteří propůjčili své geniální schopnosti rodině Simpsonových a zformovali ji do jednoho z nejúspěšnějších a nejobdivovanějších televizních seriálů všech dob.“ A hned poté je tu předmluva autora – Matta Groeninga – tvůrce a výkonného producenta scénářů k seriálům Simpsonovi a Futurama a držitele ceny Emmy. Tady skromně objasňuje, proč vůbec (a kdy) začal tyhle roztodivné postavičky malovat a co všechno to způsobilo. Současně zve čtenáře k procházce nepřikrášlenou, nezkrácenou a necenzurovanou chronologickou kronikou oblíbené rodiny.

SIMPSONOVI RODINA

 

Je to opravdu dlouhá procházka. Barevné obrázky převažují, textu už je méně. Jako ve správné obrazové kronice. Ocitnete se Na začátku…, kde je úplný počátek – zrození Homera. O 67 milionů let později… vlastně celý příběh teprve začíná. A tak, jak šel čas u Simpsonových, jsou i tady úryvky, sekvence, zastavení. Strávila bych moc dlouhý čas, kdybych měla popisovat všechno, co se tu dá vidět. Ostatně – každá kronika je jinou knihou, než jsou ostatní knihy. Vyžaduje čtenářův čas a klid, aby si mohl dávat dohromady souvislosti. A je úplně jedno, jestli je to kronika vaší rodiny, nebo nějaké úplně cizí. Takže tady, stejně jako v každém správném rodinném albu, najdete první polibek, bezva kamarády, narození prvního potomka, první průšvihy a usmíření, nějaký ten flám a bolehlav, Bartovo první slovo, sousedské hádky a v neposlední řadě i Zábavná fakta o Simpsonových.

Přiznám se, že tenhle žánr není zrovna můj šálek kávy, ale cílovou skupinou při vzniku tohoto díla určitě nebyly matky středního věku, které vyrostly na Čtyřlístku. Máte-li doma milovníky komiksů, potom bude tahle kniha velmi vhodným dárkem, a věřím, že stejně jako u nás se ani ve vaší knihovně příliš nezabydlí. A o to autorům jistě šlo! Pojďte se tedy pustit do nepřikrášlené, nezkrácené, necenzurované … Ale o tom už jsme mluvili.


Název: Simpsonovi – rodinná historie
Autor: Matt Groening
Žánr: Komiks
Přeložila: Věra Petrášová
Odpovědná redakce: Zdeňka Ondrášková
Grafická úprava a lettering: Petr Jančařík
Technický redaktor: Petr Kovář
Vydalo: Nakladatelství JOTA, s.r.o., Brno
Rok vydání: 2014, 1915. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-7462-69-5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

8. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

8 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsme v češtině doma?

academia jsme v cestine domaČasto užijeme slova nebo celé fráze, jejichž významu snad ještě porozumíme, ale jejich původ zůstává zatemněný. Jindy si nejsme jisti, jak to které slovo, sousloví či větné spojení vlastně psát, nejsme si j...


Literatura

Když se z kočky stane myš: Na mě si nepřijdou

na me si neprijdou200V srpnu 2022 vydalo nakladatelství Kalibr vydatnou debutovou knihu Na mě si nepřijdou americké spisovatelky Very Kurian. Příběh dospívající psychopatky Chloe rozhodně stojí za přečtení i díky mistrně zvládnutému popisu psychol...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Víkend na Festivalu krátkých filmů v Praze
ImageNa Festival krátkých filmů zavítaly naše redaktorky Klára Scholzová a Martina Černá. Dvě reportáže v jednom vydání vás nalákají na příští ročník.
...