Jarek Nohavica, zpívající básník

Jarek Nohavica, zpívající básník

Tisk

Nohavica jarek perexS životopisy slavných osobností se v poslední době roztrhl pytel. Ne všechny portréty se povedly. Tentokrát však z pytle vypadl poměrně povedený kousek. Knížka Jarek Nohavica autorky Dany Čermákové na první pohled potěší.

 

 


Je vidět, že má ke „zpívajícímu básníkovi“ vřelý vztah: „Tuto knihu věnuji mému Toníkovi, velkému obdivovateli Jaromíra Nohavici, díky kterému jsem poznala, kdo aristokrat folku je. Jeho písně mi hrává po večerech na kytaru – moc krásně…“ 

Půvabné věnování zařadila autorka na úvod své knihy o našem, troufnu si říci nejznámějším folkovém zpěvákovi, bohémovi, slezském patriotovi atd., atp. Nevím, kdo je Toník, neznám ani autorku tohoto textu, ale potěšila mě. Písničky Jarka Nohavici totiž opravdu lidovějí, má mnoho posluchačů, kteří vykoupí během několika desítek minut místa kteréhokoliv koncertního sálu, kde má Jarek Nohavica vystupovat. Je proto zaručeno, že mnozí z nich chtějí vědět něco více o zpěvákovi samotném. Právě jim vychází autorka vstříc.

Knížka je velmi pěkně formálně i obsahově zpracována. Autorka prokládá osobní výpovědi Jarka Nohavici i dalších osobností naší folkové scény se svými vlastními poznámkami a postřehy, cituje záznamy STB („Po zadokumentování protispolečenské činnosti objekta byl tomuto příslušnými orgány vysloven zákaz veřejného vystupování do konce roku 1984,“ – mimochodem, kromě zvláštního obsahu sdělení i zvláštní čeština), přebírá rozhovory ze soudobých společenských časopisů (jejich přehled je uveden v závěru knihy), aby dokreslila nejrůznější aspekty složité osobnosti zasazené do společenského rámce. Vše se velmi dobře čte.

Jaromír Nohavica je člověk neustálého hledání a objevování nových věcí, člověk výzev a odpovědí na ně. Čtenář může jeho zkušenosti konfrontovat se svými. Dozví se řadu informací, z nichž některé uvádějí na pravou míru řadu spekulací. Graficky je kniha citlivě řešená. Jemně šedé nadpisy kapitol lehounce uvádějí následující text, vše působí nesmírně čistě. Doprovodný fotomateriál nepůsobí nepatřičně oslavně, fotky přibližují Jaromíra Nohavicu jako sympaťáka, který sám sebe nebere příliš vážně. Kult osobnosti zde rozhodně nehrozí. Celá knížka je zkrátka pohlazením po duši.

Dana Čermáková je podle všeho zkušená novinářka a publicistka, která se ve svém díle věnuje zejména velkým osobnostem naší kultury (Libuši Šafránkové, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Menzelovi atp.) a gastronomii. Je mi tím velmi sympatická.

Knihu doporučuji nejen fanouškům Jarka Nohavici a milovníkům folku, ale i autorům nejrůznějších biografií jako inspiraci.

nohavica jarek

 

Jarek Nohavica

Autorka: Dana Čermáková
Žánr: populárně naučná literatura – biografie a memoáry
Nakladatelství: Imagination of People
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192 + 16 stran obrazové přílohy
Zdroj foto: ČTK

Hodnocení: 100 %

( 11 hlasů )

www.knihcentrum.cz/jarek-nohavica/d-157622/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

 

podivuhodna enc perexNedávno představilo nakladatelství Host novinku ze světa dětské naučné literatury - Podivuhodnou encyklopedii zvířat švýcarské výtvarnice Adrienne Barmanové. Najdeme v ní přes šest set živočichů rozdělených do čty...


Literatura

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....