CO NEVÍTE O TERORISMU

CO NEVÍTE O TERORISMU

Tisk

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Účelem publikace je rozšířit znalosti o státním terorismu i o Íránu a jeho působení na mezinárodní scéně, zejména získání dominantního postavení v Perském zálivu, v oblastech Kaspického moře, zabránění smíru v arabsko-izraelském konfliktu a udržení svého vnitřního terorismu.

 

Autor hledá odpověď, jakou hrozbu v mezinárodním terorismu Írán představuje, a to od vzniku Islámské republiky v roce 1979, kdy končila monarchie (dynastie Pahlaví) a moc ve státě získává duchovenstvo (ajatolláh Chomejní). V podobě případové studie jsou uvedena data jak z různých oficiálních zpráv, odkazů na jednotlivé odborníky či konzultace s nimi, tak i z autorových terénních výzkumů nejen v Íránu, ale i v dalších zemích, které několikrát navštívil. Také nezastírá, že právě vlastní výzkum byl spojen s velkými problémy s ověřováním získaných dat.

Vysvětluje pojem terorismu na základě různých názorů z odborných prací i různé způsoby státní podpory terorismu. Zajímavé je etnické a náboženské rozdělení 70 milionů obyvatel Íránu, kdy dominantní postavení Peršanů, většinou šíitského muslimského náboženství, doplňuje 49 % etnických menšin, a rozebírá jejich postavení ve státě.

Dvě stě devatenáct stránek nabitých informacemi je rozděleno do 17 částí. Ty první dvě úvodní se zabývají projektem a problémy s výzkumem, zejména s prací se zdroji. Další, která se věnuje teorii státního terorismu, je rozdělena na několik očíslovaných podkapitol. Čtvrtá kapitola se svými podkapitolami přibližuje historii moderního Íránu a základy jeho politického systému. V páté se dovídáme o Perském zálivu a jednotlivých státech (Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Irák). Šestá se věnuje oblasti Lavante (Turecko, Sýrie, Libanon, Egypt).  V sedmé a osmé kapitole je Afganistan a Kavkazský region. Devátá je věnována íránské podpoře terorismu v jiných částech světa. Desátá pod názvem Terorismus dovnitř odhaluje terorismus uvnitř Íránu. Závěr jedenácté části patří rozdělení míry ohrožení a stupni teroristické hrozby podle cílového území. Od dvanácté části pak najde čtenář seznam zdrojů, zkratek, slovník významných perských a arabských pojmů i jmenný rejstřík s odkazy na stránku, pro rychlou orientaci v publikaci.  Autor také používá vysvětlivky pod čarou přímo na jednotlivých stránkách a knížka obsahuje i jeho fotografie a tabulky.

TERORISMUS


Publikace je určená všem, kdo mají zájem se seznámit s problematikou terorismu, a to nejen odborníkům, ale její srozumitelnost pomůže i běžnému čtenáři v orientaci v této složité a pro většinu z nás málo pochopitelné problematice. Získá i jiný pohled na konflikty, které neustále plní stránky novin, ať ty minulé (válka Írán-Irák), situaci v Afganistanu, činnost íránských Revolučních gard, Hizballáhu a dalších skupin, a také kdo a jak se na tom finančně podílí. Také se dočte o obavách izraelského státu i o ohrožování a napadení židovských cílů v různých částech světa (Argentina, Indie, Bulharsko atd.).

Odborná recenze považuje publikaci za velmi zdařilou, pro běžného člověka je přínosem to, že získá nové informace z ověřených faktů, rozšíří si a pochopí provázanosti i složitosti při objasňování terorismu.

www.cdk.cz/knihy/462/iransky-statni-terorismus/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Wulf Dorn – psychiatr s jedinečným talentem napínat čtenáře až do poslední chvilky (1. díl)

wulf dorn 200Knihy Wulfa Dorna nepatří do skupiny románů, na jejichž knihu se netrpělivě čeká několik dlouhých měsíců. Nepatří ani mezi nejprodávanější autory, kteří se pravidelně umisťují v prvních deseti předních příčkách. I přesto jsou jeho knihy velice ...


Literatura

Tetování jako rozsudek smrt

Inkoust perexKruté a napínavé. Tak lze stručně charakterizovat knižní detektivku „Inkoust – Tetování jako rozsudek smrti“, jejíž autorkou je Alison Belshamová, rodačka z města Hampshire ve Spojeném království, která žije a pracuje v Edinburghu.

...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...