Rudá sibiř

Rudá sibiř

Tisk

Ruda Sibir 200Knižní novinka Rudá Sibiř, která byla vydána 11. Března letošního roku a jejímž autorem je spisovatel Sam Eastland, se odehrává v Rusku za vlády Stalina v roce 1939. Drsné podmínky Sibiře, každodenní utrpení v nelidském gulagu, intriky při vyšetřování vraždy a každodenní boj o právo na život v dějinách Ruska, které v knize čerpají také z historických reálií, se v knize prolínají mezi lety 1917 a 1939.

 

V roce 1939 Německo vyhlásilo válku Polsku, když Německo s Ruskem uzavřeli tajnou dohodu s názvem Ribbentrop- Molotov o invzazi v Polsku. Důvodem byl smyšlený útok německých vojáků na Polsko. O několik dní později, když začalo Rusko vlastní invazi z východu, tak si Stalin jednoho dne zavolal svého osobního tajemníka Pokrabyševa, aby mu sehnal detektiva Pekkalu. Vysokého muže se širokými rameny, který nosil dlouhý černý kabát až po kolena a jeho oči z něj vyzařovali cosi zvláštního. Čeká ho cesta do tábora Borodok na Sibiři, kde v převlečení za smyšleného vězně, který si má v gulagu pobýt dvacet let, má za úkol vyřešit vraždu Rjabovova, člena Kolčakovy výpravy, která měla ukrýt carský poklad Mikuláše II.  při občanské válce v roce 1917 na bezpečném místě. Stalin po carském zlatě dychtí a za káždou cenu chce tento poklad získat. Kdo jiný by mohl Rjabovovu vraždu spojenou s ukradeným carským zlatem vyřešit jiný, než Pekkala.

Ruda Sibir

Kniha je právem označená za napínavý thriller. Vybrala jsem si jí především proto, že mě příběhy ze stalinského Ruska vždy tak nějak lákaly k přečtení. Přečíst si o tom, co lidé museli za krutovlády Stalina vydržet. O nebezpečných intrikách NKVD, který měli takový vliv, že se jejich odpůrci jen těžko dostali z jejich spárů a také o vzdání holdu obyčejným lidem, kteří přežili pracovní tábory.

Autor knihy Paul Watkins se narodil v roce 1964 a pod pseudonymem  Sam Eastland napsal ještě další literárně ceněné dva romány Rudá rakev (2012)  a Oko rudého cara (2014) které jsou dějově také zasazeny do  Ruska za období Stalina a detektiva Pekkaly. Ten pod přezdívkou Smaragdové oko byl nejznámějším agentem v Rusku.

Autor: Sam Eastland
Nakladatelstvi: XYZ
ISBN: 9788075050595
Počet stran: 304 stran
Datum vydání: 11.03.2015
Rozměr: 145×205 mm
Hodnocení: 85%

Zdroj foto:albatrosmedia

www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

I s kůrovcem může být legrace

200 kurovecJeště nedávno bych tvrdila, že tomu tak nemůže být. Kůrovec je pro mne odporný tvor, kterého nehodlám pozorovat, zkoumat, jehož přítomnost nevyhledávám. Pak jsem dostala knížku Jak jsem vezl kůrovce… a jiné neobyčejné povídky od Michala Vaněč...


Literatura

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...