Hra na lež

Hra na lež

Tisk

lez200Tak pěkně tenhle příběh začal. Dvě spokojené rodiny, cíle, plány, radosti i běžné starosti. Mít doma dospívající dceru není vždycky jednoduché. Každá má svoji povahu a chová se tak, jak je jejímu věku přiměřené. Ale ruku na srdce – v období puberty se občas tolerují i drobné výstřelky, náladovost a plačtivost.

 

 

Jedna rodina žije v blahobytu. Jejich dcera má všechno, na co si pomyslí. Dobré školy, slušné vychování, bezvadné sociální zázemí. A přesto má její matka pocit, že je jí dcera na míle vzdálená. Druhá rodina žije skromně a chaoticky. Matka se potácí na hranici nouze, její přítel se snaží dělat její dceři otce, což se mu daří a ona to s povděkem přijímá, ale stejně tady něco skřípe. Jakoby snad dcera ani nebyla dcerou. Přes všechny překážky a nevysvětlitelné pocity žijí životy jako miliony jiných rodin.

Až jednou dojde k osudnému zranění, které rázem změní úplně všechno. Zbortí se dosud pevné základy a nosné pilíře. Po patnácti letech dostávají obě matky současně odpověď na svoji otázku. Stojí tváří v tvář faktu, že jejich dcery nejsou jejich dcerami. Jak je to možné? Jak se mohlo stát, že před patnácti lety došlo v porodnici k záměně miminek? Jak to, že si toho nikdo nevšiml? Po prvním šoku stojí rodiče před rozhodnutím, zda to dívkám říct. Co se změní? Komu to prospěje? Komu to ublíží? Nebude lepší žít ve lži? Obě rodiny se setkávají a teprve teď nabírá celý příběh na obrátkách. Aby toho nebylo málo, dochází k nečekané milostné zápletce, jejímž vyústěním je těhotenství. Víc než složitá situace, jak se zdá, nemá řešení. Příběh však končí velmi překvapivě.

lez


 
Četla jsem těch 290 stran jedním dechem. Autorka Tess Stimson je zkušenou vypravěčkou. Na zadní záložce knihy s názvem Hra na lež je napsáno: „Každý spisovatel čerpá inspiraci z vlastního života. Tess Stimson není v tomto směru výjimkou.“ Položila jsem si během čtení několikrát otázku, jak je možné, že je její vyprávění tak sugestivní. Stejně jako jsem se pozastavila nad tím, jak je možné, že jsem k jejím literárním postavám získala téměř hmatatelný vztah. Bylo to všechno tak opravdové. Tess se nevyhýbá vůbec ničemu. Najdete tady všechno – lásku, něhu, erotiku, zlobu, nepochopení naopak kapku pochopení, hořkost, beznaděj, nakonec i tu radost, té je ovšem poskrovnu. Ale přiznejme si, že takový život je – od všeho nám nabízí kousek, a když se ty kousky poskládají, je ta životní mozaika opravdu hořko – sladko – kyselá.

Ještě musím zmínit, že mě zaujalo věnování úplně na začátku knihy: „Věnováno mému manželu Erikovi. Jsi stále pevným bodem, k němuž se utíkám.“ Myslím, že v tom je schováno úplně všechno. Začtěte se a utvořte si názor sami. Příjemné čtení!


Název: Hra na lež
Autor: Tess Stimson
Žánr: Beletrie pro dospělé
Z anglického originálu přeložila: Klára Šumová
Odpovědná redaktorka: Karin Lednická
Jazyková redaktorka: Lenka Vymazalová
Korektura: Milena Nečadová
Ilustrace: Zuzana Pěchová
Sazba písmem Adobe Garamond Pro: Dušan Žárský
Obálka: Rajka Marišinská
Vydalo: Nakladatelství DOMINO, Ostrava
Rok vydání: 2014, vydání první, vázaná
Počet stran:  292
ISBN: 978-80-7303-980-6
   
http://qenda.rehec.cz/
http://renatastastna.blog.idnes.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Organizátoři konference Symposium: „Letos jsme se hodně zaměřili na marketing, zdroje financování a obchod.“

symp200V Brně se bude 19. – 20. listopadu na Podnikatelské fakultě VUT konat podnikatelská konference Symposium. Ta návštěvníkům nabídne v sérii přednášek mnohé praktické informace. Přednášky upozorní na počítačové úskalí mladých podnikatelů, pomohou s přípra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Místa paměti se mění

Mista pameti perexUž jsou tomu bezmála čtyři desetiletí, co francouzský historik Pierre Nova sepsal slavnou, hojně diskutovanou stať Mezi pamětí a historií (odkaz níže), která poukázala, jak se dějinné události udržují...


Literatura

Finále stockholmské story

top dog200Švédský autor Jens Lapidus dopsal finále trilogie, ve které se setkávají dva protipóly - svědomitá právnička Emelie a bývalý gangster a vězeň Teddy. Do jakého případu se tentokrát namočí a jak celá jejich (love)story skončí?

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...