Co nám Nový zákon nepoví

Co nám Nový zákon nepoví

Tisk

Mariina zavet 200Klasický biblický příběh o narození Ježíše Krista, jeho životní cestě a zázračných skutcích, které vykonal, nás doprovází od raného dětství. Velký boom způsobil Dan Brown, když ve svých knihách zpochybnil více jak tisíc let vžité dogma. Colm Tóibín však přišel s novou, zatím opomíjenou, verzí vyprávění – Ježíšův život z pohledu jeho matky.

Čtenáře může ze začátku překvapit členění knihy – přehledných částí a kapitol se totiž nedohledají. Toto rozhodnutí autora však nelze jednoznačně odsoudit, protože v celkovém dojmu text působí, jakoby si Marie v duchu přemítala zásadní momenty, které prožila. I přes tento výtečný nápad je úvod lehce zmatený. Ačkoliv si můžeme domyslet, v jakém časovém období se scéna odehrává, a kde se nachází postavy, je potřeba počkat pár dalších stránek, abychom si vše ujasnili.


Zajímavé je pojetí zázraků, které vykonal Ježíš. Autor na jednu stranu předkládá jejich racionální vysvětlení, na druhou se je ale nesnaží vyvrátit. Proměnil Kristus víno ve vodu, nebo neproměnil? Uklidnil bouři na širém moři, nebo neuklidnil? Ať si čtenář vybere sám.


K Mariině závěti nedílně patří obsáhlá lyrická část příběhu. Colm Tóibín se rozhodl důkladně prozkoumat myšlení hlavní hrdinky a detailně rozebrat její pocity. Kdo potřebuje neustálou akci, nečekané zvraty a nejvíce obdivuje nekomplikované osobnosti, ten si moc neužije. Pokud se ovšem snažíte porozumět a splynout s danou postavou, přijdete si na své.

Mariina zavet


Ačkoliv je celé dílo úzce spjaté s Ježíšem, pojednává především o Marii. Věnuje se době, kdy ještě žil její manžel Josef, často se vrací k šabatu a zážitkům s ním spojeným, ale především ukazuje skryté části biblického příběhu a nezměrné utrpení, které Marie musela nést.


A co by Vás dále mohlo přimět ke čtení tohoto románu? Mariina závěť byla v roce 2013 mezi finalisty prestižního ocenění The Man Booker Prize, což jen svědčí o jejích kvalitách. Snad jste si i Vy našli důvod, proč se po této knize poohlédnout – a pokud ano, s chutí do nejbližšího knihkupectví!

Název: Mariina závěť (v originále The testament of Mary)
Autor: Colm Tóibín
Žánr: historický román
Nakladatelství: Mladá fronta a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 136
Hodnocení: 85%


Zdroj foto: www.zbozi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mizející tvář Novohradských hor
ImageNovohradské hory se nachází v nejjižnější části naší republiky, na samé hranici se sousedním Rakouskem. Každý ví, kde leží Šumava, ale mnozí neodlišují “Novohradky”, které na oblast Šumavy navazují. J...

Literatura

Destrukční deník

destr 200Pokud někdy tápete, čím podarovat své nejbližší, mám pro vás skvělý tip! Knižních titulů je na internetu dostatek, přesto si neodpustím také vám jeden doporučit. Jak by se vám líbilo, být protentokrát se svým knižním dárkem jedineční? Co takhle kni...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...