Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

Tisk

oci vazky 200Chcete zažít něco výjimečného? Zaslechnout zašustění křídel vážky či zahlédnout třpytící se krůpěj rosy? Postřehnout takové vjemy, k jejichž zachycení potřebuje člověk klid a čas? Přečtěte si haiku!

 

 

Haiku je japonská krátká báseň, vytvořená podle zenových principů. Lze ji vyslovit jedním dechem. Sděluje skutečnost okamžiku. Přijímá situaci takovou, jaká je. Prožívá čistou přítomnost. Je svobodná. Verše jsou někdy zdánlivě bez významu, ale když je naše mysl obejme, vynoří se jejich hluboký obsah.

Z krásného květu
vyletěl komár
jak z křoví

Knižní set Oči vážky. Krůpěj rosy. Výběr z haiku Kobajaši Issy sestavila a ilustrovala Daniela Renčová. Celé provedení již na první pohled působí velmi zenově a harmonicky. Dvě útlé knížečky, bílá a černá, vložené do černobílého obalu zrcadlí harmonii protikladů, jin a jang.

Výtvarné řešení je zajímavé, podněcuje ve čtenáři hravost, nutí jej k hledání souvislostí a tím podtrhuje skryté významy jednotlivých haiku.

Stejně, jako nám při běžném pohledu na svět zůstává mnohé skryto a potřebujeme se ztišit, abychom mohli nahlédnout pod povrch a proniknout k podstatě věci, vidíme i zde nejprve náznak v doprovodné ilustraci a teprve po přečtení básně ji vidíme celou. Navíc skrz jednotlivé stránky barva tuši lehce prosvítá a dovoluje nám postřehnout další rozměr sdělení.

Ještě starší
než želvy a jeřábi
je podzimní večer


oci vazky

Je fascinující, jak lehká ruka Daniely Renčové dokáže několika šmouhami štětcem a pár klikyháky perem hozenými na papír vystihnout požadovaný obraz a celkovou atmosféru navozenou veršem. Zdá se to tak jednoduché! Stejně tak haiku Kobajaši Issy, která jsou do knihy vybrána. Dokáží oslovit i po dvě stě padesáti letech.

Při čtení veršů a pohledu na ilustrace mě mimoděk napadalo, zda je potřeba jim rozumět, najít v nich přesné sdělení a celé to nějak rozkódovat. Někdy jsem se pár minut dívala na stejnou stránku, na těch pár slov a tahů štětcem či perem, až se mi pohled rozostřil a mysl vyprázdnila. Je nutné to opravdu pochopit? Není právě ono zastavení se tím nejdůležitějším? No jasně, haiku…, jak prosté!

Ani před chrámem
nečistých Eta se nebály
rozkvést sakury

Jakpak asi vnímá vážka svýma očima třpyt odrážejících se paprsků slunce na krůpěji rosy? Výtvarná interpretace básní Kobajaši Issy od Daniely Renčové vyvolává tyto představy a doslova vyzařuje onen klid, který nás obejme a dovolí nám spočinout v čase.

Najdete si i vy pár minut na pohodlné posezení s šálkem kvalitního čaje a meditaci nad Očima vážky a Krůpějí rosy? Alespoň to zkuste, určitě vám to udělá dobře.

Daniela Renčová (*1989), malířka, ilustrátorka a grafička. Je absolventkou Ústavu grafiky a designu v Plzni. Za toto výtvarné pojetí haiku získala ocenění Vojtěcha Preissiga od Spolku českých bibliofilů v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2012.

Kobajaši Issa (1763-1827), vlastním jménem Nobojuri Jataró, se narodil v rodině chudého rolníka v divokých horách kraje Šinano. Z jeho básní promlouvá příroda. Je v nich pokora, čistota, něha a láska.

Oči vážky. Krůpěj rosy.
Kobajaši Issa
Žánr: poezie
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Nakladatelství: Argo
Překlad:Antonín Líman
Ilustrace/foto:Daniela Renčová
Autor obálky:Daniela Renčová
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-257-1189-7

Hodnocení: 80%

https://www.kosmas.cz/knihy/195713/oci-vazky.-krupej-rosy/
https://www.facebook.com/rencovadaniela?fref=ts


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vůně antikvariátů

altAntikvariáty. Tak trochu jiný svět, který se otevírá se vstupem do místností s horami knih, se specifickou vůní a zvláštním klidem. Čas se v tu chvíli stává nedůležitým a starosti běžných dnů zůstanou venku. Objevovat taj...


Literatura

Životní příběh osudové lásky Karla IV.

Blanka z Valois perexKarel IV. je bezpochyby nejznámějším českým panovníkem. I když byl ženatý celkem čtyřikrát, nikdy nepřestal milovat svou první manželku, okouzlující Blanku z Valois, sestřenici francouzského krále. Jaká byla tato mimořádn...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Šimon a Matouš nikdy nezestárnou a budou bavit ještě mnoho generací

Film Šimon a Matouš jedou na riviéru (1975) byl ve své době velmi populární a podepsal se na duši nejednoho malého rváče. Proč je mlácení a urážení lidí taková legrace, těžko říci. Oba hrdinové totiž narazí na šéfy mafie, kteří jsou sice mocní a n...