Příhody vikinga Tappiho se srdcem stejně velkým jako jeho panděro

Příhody vikinga Tappiho se srdcem stejně velkým jako jeho panděro

Tisk

Tappi perexNakladatelství Host vydalo další půvabnou knihu, určenou dětem – Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa. Tento udatný a sympatický obří viking žije v kouzelném lese s kouzelným názvem Šeptající les. A nebydlí zde sám – zachrání malého sobíka Chichotka, se kterým poté sdílí svůj dům a stanou se náramnými přáteli.


Tappi má dobré srdce (prý je stejně velké jako jeho panděro) a tak dlouhé vousy, že se v nich jednoho dne zabydlela veverčí rodinka. A ze všech lidí na světě má nejraději děti. Kolem něj je celá řada přátel. Jsou zde havran Kecal, lovec Haste, kupec Všejed či kovář Sigurd. A také zlý jarl Surkol, troll Mrzout nebo čarodějnice Skřípatá, kteří činí potíže. Že nevíte, co je to „jarl“ nebo „troll“? V této knížce se všechno dozvíte. Autor, Marcin Mortka, je sám tatínek malého kluka Michálka, kterému svoji knížku věnuje. Je vidět, že mu vyprávění činí radost, je vlídný, trpělivý a laskavý. Dětským čtenářům vše vysvětlí a svým didaktickým přístupem vzdáleně připomíná Zdeňka Svěráka s jeho Lotrandem a Zubejdou.

Každá ze dvanácti krátkých kapitol už názvem nejen naznačí děj, ale i navnadí čtenáře ke čtení. Nejprve se seznámíme se samotným Tappim. Pak si Tappi udělá zásoby na zimu a dozví se, že v lese je lepší nezpívat. Přesvědčí se, že není nic lepšího než smích, nebo že opravdové přátelství nepřemůže ani oheň, ani led. Pro své přátele v nesnázích je Tappi vždypřipraven udělat maximum možného. Zkrátka je to pašák a rychle si Vás získá. Budete se těšit na všechny příhody, nejlépe před usnutím. A nevím, zda je lepší tyto příhody předčítat, nebo poslouchat. Rozhodně si to v obou rolích užijete.

Tappi

Pro české děti může být zajímavé setkání s jinou kulturou. Docela mě překvapilo, že autorem tohoto příběhu je Polák, protože příběhy o Vikinzích jsou doménou skandinávských spisovatelů (vzpomeňme například kdysi velmi populární příběh Viking Vike od Runera Jonssona, který vydalo nakladatelství Albatros v roce 1994. Vike je podobně veselý a laskavý jako Tappi, ale je to malý kluk. Možná, že právě zde hledal autor inspiraci.

Vyprávění doplňují a půvabné ilustrace Marty Kurczewské. Jsou něžné, a i když jsou s výjimkou obálky pouze černobílé, vůbec to nevadí. Těším se na další díly této série. Nakladatelství Host slibuje, že brzy vydá pokračování s názvem „Tappiho putování po Šumících mořích“. Tak šup, šup, už se nemohu dočkat.

Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa (z polského originálu Przygody Tappiegoz Szepczącego Lasu)
Autor: Marcin Mortka
Přeložila: Barbora Gregorová
Žánr: literatura pro děti a mládež
Nakladatelství: Host, s. r. o.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 185
Zdroj foto: Host, s. r. o.

Hosnocení: 100 %


www.hostbrno.cz
nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/pro-deti-a-mladez/prihody-tappiho-ze-septajiciho-lesa-1035



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cestou – osudy českých legionářů v Rusku

cestou 200Historik a pedagog Dalibor Vácha předkládá čtenářům román Cestou, v němž se opět jako ve své prvotině Červenobílá (2014) věnuje osudům československých legionářů v Rusku. Obě knihy vydalo nakladatelství Knižní klub.


Literatura

Adyashanti: Pád do milosti

adya200Jestli hledáte poetickou knihu mezi duchovní literaturou na téma „Cesta k vnitřnímu probuzení“, pak právě tato, s pampeliškovým pápěříčkem na titulní straně, je ta pravá. Autor má zvláštní jméno, které znamená něco jako „prvotní mír“ a patrně něco z tohot...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...