Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

Tisk

raj 200Období druhé světové války stále inspiruje různé umělce ke zpracování. Josef Urban k nim určitě patří. Jistě jste už zaznamenali například film Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů, kde autorem knižní předlohy a ve druhém případě i scénáře je právě Josef Urban. V nejnovější knize nás autor seznamuje s životním osudem českého horolezce Josefa Smítka.

 


Habermannův mlýn vypráví o osudech Němců v období a na území Protektorátu a těsně po jeho skončení. 7 dní hříchů má podobný námět – zobrazuje zběsilost prvních sedmi dní po ukončení války a to, jak si Češi srovnávali účty s německými občany, ačkoliv je jasné, že mnoho z nich s nacismem nijak nesympatizovalo.


„Na co se zeptáš boha, až se před něho postavíš?“„Zeptám se ho, jestli byl taky někdy člověk!“


Román Tenkrát v ráji ovšem začíná těsně před válkou. Heinrich, v této době stařec, provází příběhem svého bytí a vzpomíná na zásadní postavu jeho života – Josku. Joska je jeho spolužák a kamarád, oba ale pochází z jiných sociálních poměrů. Zatímco Joska po smrti matky živoří se svým otcem, Heinrichův otec je vážený vysoce postavený bankéř.


Heinrich přivádí Josku k lezení, a brzy se ukazuje, že Joska je talent a dříč a svým umem daleko svého kamaráda převyšuje. Na skále je jako doma a chce dosáhnout na vrchol každé skály v okolí. Jenže doba se mění, Hitler je u moci, začíná válka. Joska má nastoupit na nucené práce do Německa, jenže z vlaku, který míří na dalekou cestu, uprchne a musí se začít skrývat. A kde jinde, než v jeho milovaných skálách. Tam prožije dvě dlouhé zimy, ale nakonec sklapne past…

raj


První polovina knihy se tak trochu vleče – dva maturanti, kteří snad nemají na práci nic jiného, než se vypořádat s tím, že ještě neprožili fyzickou lásku, a uctívat Vlastu, spisovatelku, která je pro ně naprostou bohyní. Ovšem ve druhé půlce je příběh opravdu silný a těžko se od něj odtrhnout. Joskovo přežívání v jeskynním úkrytu, odloučení od otce a přátel, všudypřítomné nebezpečí, ale také láska.


Autor píše krásným lyrickým jazykem - „Ale kde pramení kacířské myšlenky? V hlavě? Ne. Jako žhavá láva tryskají rovnou ze srdce. Přicházejí z minulosti, z temnoty věku.“ Do skutečného života Josky však promítá svou fantazii, přece jenom jde o román a ne biografii. Na obálce vidíte mladíka s podmanivým výrazem a ano, je to opravdu Joska, jehož krátký, ale dobrodružný život v knize poznáváme. Z jeho výrazu čiší nadšení a touha po dobrodružství. Jako by tušil, že jeho čas na světě nebude mít dlouhého trvání. O to intenzivněji chtěl všechno prožívat a tato touha z románu přímo sálá.


Stejně jako Urbanovy předchozí knihy, i Tenkrát v ráji čeká na svou filmovou podobu a zde si můžete pustit jednu z písní, která by se ve filmu měla objevit:




Tenkrát v ráji – Jeden život, jedna šance…
Autor: Josef Urban
Žánr: próza
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312
Hodnocení: 85 %      

         
Zdroj foto: www.fragment.cz
www.fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Literatura

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha kniho...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...