Pod pokličkou firmy Google

Pod pokličkou firmy Google

Tisk

Google 200Vyhledávač Google znají všichni, nad skvěle fungující firmou už přemýšlí méně lidí. Koho zajímá, jak to v Google funguje, jak se baví, jaká je tam atmosféra, anebo jak mít také tak dobrou společnost, neměla by ho tato kniha minout.

 

 

Jak funguje Google je na pomezí beletrie a manažerské příručky a měla by se stát spíše povinnou četbou každého, kdo chce něco dokázat. Je rozdělena do osmi kapitol včetně úvodu a závěru. Jednotlivé kapitoly se týkají například firemní kultury, strategie, talentu, rozhodování, komunikace a inovací. Poutavou formou plnou reálných příběhů ze zákulisí Google a také různých citátů z odborné literatury se tak například dozvíte, jak je důležité mít porady nebo umožnit pracovníkům pracovat na něčem „jiném“. Často omílaným tématem je také to, že byste měli nechat mluvit každého, kdo má nějaký názor, a to bez ohledu na jeho kvalifikaci nebo pozici.

V knize skvěle funguje také humor – zasmějete se jak u interních vtípků ze života lidí z Google, tak například u poznámek pod čarou. Jeden příklad za všechny:

Text: „To může fungovat v případě tradičních produktových manažerů, kteří obvykle dobře ovládají diagram PERT a Ganttův diagram.“
Poznámka pod čarou: Šeredně složité a velmi užitečné nástroje pro řízení projektů.

Palec nahoru se vyplatí zvednout autorům především za to, že se rozhodli dát takovou knihu dohromady. Z poděkování je patrné, že se na tom podílelo mnoho lidí, a když si člověk uvědomí, kolik je v textu odkazů a citací - jak museli být všichni sečtělí a kolik času to vše muselo zabrat, nezbývá než smeknout.

Google

Výborný je také glosář na konci knihy, který osvětluje různé pojmy nejen ze světa Googlu. Víte například, kdo je to noogler? Přece nový zaměstnanec firmy Google. A Memegen? To je pak interní web Googlu s vtipnými memy, tedy obrázky s vtipnými texty.

„Jonathan se jednou s vedoucí marketingu Cindy McCaffreyovou vsadil, čí tým bude mít vyšší účast na každoročním firemním průzkumu zpětné vazby od zaměstnanců (tzv. Googlegeist). Poražený musel vítězi umýt auto. Když Jonathan prohrál, půjčila si Cindy terénní vůz Hummer, co nejvíce ho zabahnila (dodneš nevíme jak) a pak svolala sůvj tým, aby společně sledovali, jak Jonathan ten terénní kolos umývá, a přitom po něm házeli balonky s vodou.“ (str. 73)

Eric Schmidt se narodil 27. dubna 1955 a do Googlu přišel v roce 2001. Do roku 2011 působil jako výkonný ředitel a zodpovídal za externí záležitosti Googlu: budování partnerství a navazování širších obchodních vztahů, aktivní spolupráci s orgány státní správy a podporu technologických nápadů. Navíc radil toho času výkonnému řediteli a nejvyšším manažerům v obchodních a strategických záležitostech.

Jonathan Rosenberg se poprvé setkal s Larrym Pagem a Sergejem Brynem v roce 2000, o dva roky později přijal nabídku zaměstnání v jejich firmě. V Googlu působil jako hlavní viceprezident a do dubna 2011 vedl produktový tým. V této funkci dohlížel na navrhování, vývoj a rozvoj produktů Googlu pro spotřebitele, inzerenty a partnery. Pomohl vytvořit náborové procesy firmy a ovlivnil nastavení jejích komunikačních a marketingových postupů. Dnes je Jonathan poradcem výkonného ředitele Googlu Larryho Page.


Jak funguje Google
Autor: Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg
Překlad: Martin Bednarski
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: jota.cz

www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

...

Literatura

Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

prasatko pigy 200Ilustrátor Jan Vajda je zodpovědný za vytvoření jedinečných postaviček v čele s prasátkem Pigym. Ten pomáhá ztvárnit celý svět prasátka Pigyho a promítnout jej do knih. Vydavatelem je Nakladatelství Fragment a první ze série knih s ná...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.