Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

Tisk

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-Dominique Lelièvre . Pokud hledáte čtení plné nečekaných zvratů a zároveň pražíte po nových vědomostech, pak budete s touto knihou více než spokojeni.

Marie-Dominique Lelièvre je francouzská novinářka a spisovatelka. Známá je hlavně svými biografickými pracemi, ale spolupracuje i třeba s časopisem Marianne.

CHANEL & CO se nečte jen jako suchá biografie, ale díky barvitosti jazyka i životního příběhu jako román. Nejedná se jen o podmanivě šarmantní příběh o ikonické ženě, která dala módě nový směr na řadu let dopředu, ale celkově se nám nabízí mozaikově seskládaný příběh a svědectví jedné (nejenom módní) epochy.

Dovídáme se příběh ženy, která nechtěla být milována, ale obdivována. Do toho se zde proplétají i příběhy jejích přítelkyň, které zasahovaly více či méně do jejího života i práce. Tím se před čtenářem rozevírá ukázka osudů společenské vrstvy tehdejší doby.

Oceňuji fakt, že se nejedná o glorifikovaný příběh módního symbolu, ale o snahu o ucelený pohled na jeden lidský život. S povděkem kvituji také fakt, že na konci knihy najdeme velmi podrobnou bibliografii, kdy si autorka dala tu práci a čerpala z celé řady zdrojů.

coco

Jako ukázku jsem vybrala zmínku o slavném parfému Chanel no. 5 (str. 115): „Přišel jsem jí představit své kreace, dvě řady od 1 do 5 a od 20 do 24. Ona si několik z nich vybrala, mezi jinými i parfém s číslem 5, a  na mou otázku: ,Jaké jméno mu mám dát?´, mi slečna Chanelová odpověděla: ,Pátého května představím svou kolekci šatů, a ta je v tomto roce pátá, tak mu to jeho číslo necháme; číslo 5 mu bude nosit štěstí.“ Proč zrovna pětka? Pět jako pět Chanelových dětí? Pět jako datum 5. února 1895, poslední den života její matky Jeanne Devollové? Pět jako kvintesence – pátý element? Pět jako pět smyslů? Pět jako symbol androgynie?“

Co říci závěrem? CHANEL & CO patří mezi ideální letní čtení, když si nechcete zatěžovat hlavu, ale zároveň byste si přečetli něco poutavého, netradičního a mnohdy i poučného. Knížka dokázala celistvě vykreslit Coco a její příběh jako nic jiného. Nutnost přečíst si tenhle klenot patří všem, co žijí módou, ale určitě nepohrdnou ani příznivci životopisů či pohledů do historie.

Název: CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně
Autor: Marie-Dominique Lelièvre
Žánr: biografie
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2015,  brožované
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

www.noxi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šťavnatou Stravou proti zánětu podle Davida Freje

Stravou proti zanetu - kopieDavid Frej nám napsal parádních 135 receptů! Tématiku protizánětlivé stravy už probírá ve svých předchozích knihách, takže nám je už jasné, že to, co jíme, může zásadním způsobem ovlivnit rozvoj nemocí pramenících z neustálého boj...


Literatura

Odvážná žena je létající doktorka, kterou si zamilujete

Odvážná ženaPříběh odehrávající se v Austrálii, na přelomu 60. až 70.let 20. století u „létajících" doktorů. Mladá a krásná pilotka přilétá za svou novou prací k létajícím doktorům do města Alice Springs. Všichni si ji hned zamilují...

Divadlo

Na podzim do divadla: Dobře placená procházka

slovacke divadlo 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Dobře placená procházka v podání Slováckého d...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...