Ne tak upřímný vhled do duše megalomana

Ne tak upřímný vhled do duše megalomana

Tisk

speer 200Nakladatelství Grada ve své edici Za oponou Třetí říše přináší portréty klíčových postav nacistického režimu. V jejím rámci se nám podávají přímá svědectví uvedených osobností nebo se jedná o texty odborníků svého oboru.

 



Tentokrát si pro nás Grada připravila opravdu klíčové dílo dějin Třetí říše – Špandavské deníky architekta a pozdějšího ministra zbrojního průmyslu, Alberta Speera. Jedná se již o druhou publikaci tohoto „třetího muže Třetí říše“, která se českým čtenářům díky tomuto nakladatelství představuje. Tou první byla před pěti lety publikace Albert Speer – Řídil jsem Třetí říši.


Obě publikace představují jedinečný materiál studie šikovného a snaživého architekta, který svůj um dal do služeb nacistické strany. Pojďme se na obě publikace podívat blíž.

Albert Speer: Řídil jsem Třetí říši

V českém překladu (Šárka Krtková) nakladatelství zvolilo (odpovědný redaktor Per Somogyi) líbivější název, než má německý originál. Původně se totiž kniha jmenuje pouze „Vzpomínky“. A to nehledě na to, že Albert Speer sice byl jednou z nejdůležitějších osobností Třetí říše, ale jako celek ji neřídil. Od toho tu byl Adolf Hitler. Albert Speer díky své inteligenci silně vybočoval z řad nacistických pohlavárů a Hitlerovy suity. Proto se dere na mysl otázky po důvodu spolupráce s tímto diktátorem. Četbou zjišťujeme, že jde o klasický případ megalomanství a narcismu tohoto chladného ctižádostivce. Vztahuje se na něj to, co i na ostatní vzpomínky lidí zapletených s národním socialismem – jde o vzpomínky plné amnézií, zlehčování, případně alespoň výmluv, v horším případě lží. Vzpomínky vyšly v Německu v roce 1969 a vzbudily obrovský zájem. Publikace je členěna na předmluvu, tři části a epilog. Text byl psán tajně, na samotce v německém vězení Špandava, kde si autor odseděl svůj trest, a formou motáků se mu podařilo díky spřízněné osobě materiály vynést. V první části se seznámíme se Speerovým původem a putujeme s ním až do chvíle, kdy byl v roce 1942 jmenován ministrem zbrojního průmyslu. Jeho působením v takto vrcholové pozici se věnuje část druhá, která končí rokem 1944. Část třetí popisuje dobu jeho vážného onemocnění (1944) až do pádu Třetí říše. V epilogu se pak dozvídáme bližší informace o jeho zajetí a následném soudu v Norimberku, včetně jeho odsouzení.

Ač v předmluvě tvrdí, že je v pamětech upřímný, lže. Speer patřil mezi obrovské oportunisty a megalomany a pouze zastíráním pravého stavu věci se mu podařilo přežít Norimberský soud. Kdyby obžaloba měla tenkrát v ruce důkazy, které máme dnes, dostal by tento válečný zločinec provaz. Stejně jako jeho v obhajobě „neúspěšnější“ kolegové.

speer kniha

Autor: Albert Speer
Název: Albert Speer – Řídil jsem Třetí říši
Překlad: Šárka Krtková
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Počet stran: 592
Vydání: 1. – 3. dotisk (2012)
Foto: Grada Publishing, a. s.
ISBN 978-80-247-3178-0
Hodnocení: 95 %

Kde končí tato publikace, začínají Špandavské deníky. Máme tedy exkluzivní možnost sledovat vzestup a pád jednoho z nemnoha lidí, kteří měli určitý vliv na Adolfa Hitlera od počátku do hořkého konce ve vězení.

 

Špandavské deníky

Špandavské deníky vyšly v roce 1975, tj. šest let po vyjití Vzpomínek. Jedná se opět o přepis motáků psaných tajně na samotce ve Špandavě. Obsahují předmluvu Joachima Festa, odpovědného redaktora, který spolu se Speerem knihu připravil, dále autorovu předmluvu, kapitoly jedna až dvacet (členění dle let strávených ve vězení) a epilog, který popisuje poslední hodiny před propuštěním. Kniha začíná vynesením rozsudku Norimberského tribunálu a končí autorovým propuštěním z vězení. V textu najdeme doslovné přepisy rozhovorů a (dle autora) upřímnou zpověď pomýlence. Na více jak pěti stech stranách se před námi odvíjí dvacetileté věznění a reminiscence na život ve Třetí říši. Opět se na text vztahuje charakteristika použitá ve vzpomínkové knize – musíme autorovy závěry brát s rezervou.


Nakladatelství Grada je nutno poděkovat za tento ediční čin. Jediné, co bych oběma knihám vytkla, je absence studie nebo alespoň doslovu, který by nepoučenému čtenáři osvětlil autorův záměr a poukázal na slabiny textu.

speer deniky

Autor: Albert Speer
Název: Špandavské deníky
Překlad: Emilie Harantová
Nakladatel: Grada Publishing, a .s
Počet stran: 520
Vydání: Praha, 2015-08-18
ISBN 978-80-247-5325-6
Foto: Grada Publishing, a. s.
Hodnocení: 100%

www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte 50 odstínů a chutí hantecu

50 odstinu hantecu hrbet200V Nakladatelství JOTA na začátku října vyšla hned dvojkniha zaměřená na hantec: 50 odstínů hantecu a 50 chutí hantecu. Vydejte se na exkurzi po tomto skvělém jazyce, i když nejste z Brna, bude vás to bavit.

...

Literatura

Tábor polokrevných si osvojí novou partu hrdinů

200filmKdyž Percy Jackson zabrání Kronosovi ovládnout Olymp a nastolit konec světa, všichni bohové i polobohové si konečně oddechnou. Nové Orákulum ale předpoví další záhadné proroctví, které nenechá žádného hrdinu klidným. Probouzí se mocnější a hrůznější zlo,...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...