Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

Tisk

cervena 200Jan Guillou se rozhodl popsat zběsilé dvacáté století v osmidílné sérii. Na projektu usilovně pracuje a v Česku jsme se nyní dostali ke třetímu dílu. Do doby, kdy se země pomalu dostávaly z trosek po první světové válce a téměř nevědomky se hnaly k té druhé.

 


V předchozím díle jsme skončili u okamžiku, kdy se tři norští bratři – Lauritz, Oscar, Sverre - absolventi drážďanské techniky – náhodou setkávají po skončení první světové války. Každý ji prožil jinak. Zatímco nejstarší Lauritz dostál svého slibu, že se vrátí zpět do domoviny a vybuduje tam železnici, Oscar bojoval v Africe a Sverre přišel o svou životní lásku, anglického lorda Albieho.

Po setkání a usmíření se ale kroky rodiny opět rozdělují – Oscar a Sverre žijí v Berlíně, zatímco Lauritz se svou rodinou přesídlili do švédského Saltsjöbadenu. Tím autor skvěle propojuje dějinné události v Německu i ve Švédsku a nechává tak nahlédnout i k zajímavým milníkům severské země, které nám Středoevropanům nejsou až tak známé, pokud se jimi specificky nezabýváme.

Sverre se pouští do práce v reklamní sféře, která se začíná rozvíjet, Oscar je vážený obchodník a Lauritz zůstává u stavařiny. Do děje se dostávají i potomci a vplétají tak do příběhu nové nitky.

Opět se nejedná pouze o románové zpracování obecných dějin, rodinnými přáteli jsou i postavy z uměleckého života, a tak se díky knize opravdu dozvídáme zevrubně o celkové situaci ve dvacátých a třicátých letech.

cervena


Německo je na tom opravdu zle, ale i přesto, že už se na veřejnosti objevuje Hitler, nikdo nevěří, že takový ošuntělý hejsek může být pro někoho nebezpečím. Stejně tak, jako nikdo nevěří tomu, že by se mohlo něco, jako byla světová válka, vůbec opakovat.

Nacisti se však vzmáhají, a Guillou se nebojí střelit do svých vlastních řad (tedy do svých hlavních hrdinů). Lauritzův syn Harald se nejdříve angažuje v mládežnickém spolku, jejichž zasvěcovací zkouškou je zabít komunistu, později se stává chráněncem samotného Hermanna Göringa a nacistická dráha je na světě. Jenže! Ukazuje se, že Haraldova tetička Christa je dle rasových zákonů židovkou, stejně jako její děti. Nejen nad Německem se stahují mračna a tak se spousta lidí uchyluje k emigraci, než nastane okamžik, který už nelze zvrátit.

Jan Guillou znovu dokázal čtenáře vtáhnout do historických událostí a přitom prožívat drama rodiny bratrů Lauritzenů. Jak to bylo v historii dál, víme, jak se to vyvine s dalšími osudy norské rodiny, teprve zjistíme, ještě toho máme hodně před sebou.


Mezi červenou a černou/Mellan rött och svart
Autor: Jan Guillou
Žánr: román
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 344
Hodnocení: 87 %                

Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Literatura

Další zdar pro čtenáře young adult? Dům fúrií od Madeleine Rouxové

dum furii 200V listopadu vyšel první díl nové série u nás oblíbené americké autorky Madeleine Rouxové, s tajuplným názvem Dům fúrií. Dokáže lapit mladé čtenáře do svých temných sítí a ponuré atmosféry, jako tomu by...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...