Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

Tisk

skl200Skleněný trůn se stal jednou z nejočekávanějších Young Adult knih v tomto roce. Sarah J. Maas totiž napsala opravdu dobrý začátek nové série, který je v porovnání s konkurenty znatelně odlišný.

 



Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Celaena, která není jen tak obyčejnou dívkou. V životě se naučila především jednu věc – zabíjet. Později se stala nejznámější nájemnou vražedkyní. Nakonec byla chycena a zavřena do nemilosrdného solného dolu Endovieru. Na tomto místě většina lidí nepřežije příliš dlouho. Mladé vražedkyně se to nejen povedlo, ale navíc se i pokusila o útěk. Ten se jí nepovedl a nyní má před sebou velice špatný výhled do budoucnosti.

Přesto se na ni usměje štěstí a dostává poslední šanci. Může se účastnit turnaje o královského šampiona. Hlavní cenou je dobře placené zaměstnání a následně svoboda. Jedinými překážkami bude 23 protivníků, tajemné zlo a její vlastní povaha.

Na tuhle sérii jsem se těšil hned z několika důvodů. Prvním je její patrná odlišnost od velkého množství knih v tomto žánru a další je hlavní ženská postava. Začněme nejdříve u té druhé vlastnosti.

Již jsem zmínil, že Celaena je nájemná vražedkyně. Tím pádem je jasné, že hlavní postava není zrovna kladným hrdinou. Mladá dívka je na první pohled velice drsným a nekompromisním strojem na smrt. Její myšlenky se na počátku neustále točí okolo zabíjení, podřezávání hrdel a dalších milých činností. V průběhu děje se ovšem začne vše rapidně měnit. V některých chvílích se neotesaná hrdlořezka promění téměř v princeznu a na všechny strany rozdává své úsměvy a city. Někomu možná připadne téměř schizofrenní. Autorka jí sice na začátku představila v ryze tmavých barvách, ale postupně se přecijenom dostává více na světlo. O její minulosti toho nejdříve nic nevíme, ale postupně se některé střípky dozvídáme. I když by si tato kapitola jejího života zasloužila možná více prostoru. Případně by z ní mohla vzniknout nová kniha?

Samozřejmě se seznámíte i s mnoha dalšími postavami. Mezi ty hlavní patří především princ Dorian a kapitán stráže Chaol. Oba se na hlavní ženskou postavu dívají nejdříve s pohrdáním, aby jim nakonec vlezla pěkně pod kůži. Ano dočkáme se milostného trojúhelníku, i když vlastně tak napůl. Závěr ohledně jejich vzájemných vztahů je víceméně otevřený.

Vzájemným soubojům a tréninku je věnováno možná o něco méně prostoru, než by mohlo být. Přesto jsou příjemným zpestřením při sledování osudů hlavní trojice. Samotný děj je poměrně napínavý a dramatický. Vedle počáteční zápletky v podobě honby za svobodou se postupně přidá i druhá, která později převezme hlavní roli. Právě ona druhá část se významněji odlišuje od běžného young adultu a částečně zabíhá spíše do fantasy. Připravte se na pořádnou mystickou jízdu.

skl


I samotné prostředí je poměrně dobře vykresleno. Většina děje se odehrává v tamním městě Zlomuvalu a zdejším skleněném hradu. Jeho prostory jsou dostatečně charakterizovány, aniž by se jednalo o sáhodlouhé popisy. I jednotlivé postavy a vztahy jsou natolik zajímavé, že svědčí o dobré autorčině představivosti.

Skleněný trůn je velice čtivý a napínavý. Přestože se zápletka rozvíjí pomalu, kniha dokáže být poměrně akční. Na první pohled se ani téměř nejedná o klasickou mládežnickou literaturu. Ovšem v průběhu času zjistíte, že se v ní přesto řada prvků pro náctileté čtenáře nachází. Autorka si možná mohla odpustit některé zamilovanější pasáže a zaměřit své síly na temnou stranu.

Právě mírná schizofrenie hlavní hrdinky je asi jedinou mou výtkou. Celaena se na začátku tváří, že chce všechny vykuchat. Postupem času se promění v dívku, která ráda nosí pěkné šaty, rozdává své srdce všem okolo a snaží se téměř každému pomáhat. Opravdu by takto jednala nemilosrdná vražedkyně? Tato pohádkovost posílá příběh opět do vod již zmiňovaného populárního Young Adultu.

Toto v mých očích negativum bude pro většinu čtenářů zřejmě pozitivem. I přes mírnou rozháranost si dovolím tvrdit, že se opravdu jedná o kvalitní knihu přesahující hranice tohoto žánru. Při troše snahy ji přečtete za jeden den a budete opravdu napjatě očekávat pokračování.

Skleněný trůn/Throne of Glass
Autor: Sarah J. Maas
Žánr: Young Adult, Fantasy, Dobrodružná
Nakladatelství: CooBoo
Roky vydání: 2015
Počet stran: 328
Hodnocení: 90 %

www.cooboo.cz/kniha/skleneny-trun


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vombat Jirka – Knížka na nočník

vombat200Tahle překrásná knížka, určená pro nejmenší děti a jejich zoufalé rodiče v případě, že se ne a nedaří jejich dítěti vykakat se na nočníku, mě velmi zaujala. O vombatech se zcela běžně v dětských knížkách nedočtete. A tenhle vombatí kluk Jirka se značn...


Literatura

Tím všechno začíná

Tim vsechno zacina 200Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na prv...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Vesmírná filmová poezie

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovým...