Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie
Banner

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

bez soli 200Autor upozorňuje na to, že to není klasická kuchařka, jak ji obecně známe. Není, je to mnohem víc. Je to spíše návod pro zcela nový a pro nás zatím velice netypický životní styl.  Bez soli. Je až s podivem, co podle jeho slov s naším tělem udělá to, když si přestaneme přesolovat a prosolovat život. Nejenže se zlepší zdraví, ale přirozeným způsobem začne naše tělo využívat kvalitní potraviny a hubnout. Či spíše, dobře využívat potravu, kterou mu dáme. Beze zbytku, bez zátěže organismu. To vše je v této publikaci Miroslava Légla okořeněno 650 recepty inspirovanými světovými kuchyněmi, gastronomickými šperky, ba dokonce často i špeky

.


Pozor, nesolené špeky.

Tak třeba maso. Kdo by věřil, že i neosolené maso může chutnat bravurně. Abych celou knihu uvedla na pravou míru, tak autora k neslanému stravování přivedly zdravotní problémy a jeho odvaha a logické uvažování nad tím, jak je sůl vlastně ve stravě člověka nepřirozená v té míře, v jaké je dnes používána… ho dovedly k tomu, že je dnes zdravější a přirozeně o několik desítek kilogramů lehčí.


„Šíření dogmat o potravinách a jejich nezbytném složení je bohužel v naší době a v našich krajích běžné.  Pokud by příroda ve svých zákonech o dovedném potravinovém řetězci považovala za nezbytné nebo alespoň možné, abychom přímo pojídali kuchyňskou sůl a ostatní chemický balast, pak by zcela logicky sůl rostla na stromě a fosforečnan sodný by visel zralý na borůvčí v lese, aby si utrhli i ostatní savci.“


Osobně jsem při snaze odhalit pravidla současné výživy došel k určitým závěrům, které vám, vážení čtenáři, předkládám nyní k posouzení:


-    Navzdory tomu, že žijeme v obecném blahobytu, držíme stále diety
-    Navzdory tomu, že držíme diety, jsme stále tllustější
-    Navzdory tomu, že jsme stále tlustější, kupujeme v lékárnách doplňky stravy
-    Navzdory tomu, že kupujeme doplňky stravy, jsme nemocní ze špatné výživy
Z výše uvedeného usuzuji, že současný způsob výživy obyvatelstva se člověku, jako biologickému druhu, opravdu nepovedl.“

bez soli

 


Autor se zamýšlí nad stavem dnešní výživy
Odhaluje a selským rozumem rozmotává doslova pavučiny, které nás omotávají a překrývají nám oči a právě ten již zmiňovaný selský rozum. Z výživy se stal byznys, který už nemá s přirozenou potřebou člověka JÍST, nic společného. A když, tak jen velmi málo. I ony extrémní záchvěvy typu raw food nebo dělená strava nebo veganství jsou jen zoufalou snahou se utrhnout z vleku nesmyslnosti, která nás obklopuje.


Recepty ze všech možných zemí
Chválím obrovskou snahu a výsledek, který autor ukázal ve výběru 650 receptů. Jeden je lepší než druhý a ve všech je skvělý nádech exotičnosti i přesto, že jsou recepty záměrně vybírány tak, aby byly dostupné a proveditelné z našich běžných kvalitních českých surovin. Dává tak naprosto neomezené možnosti a hlavně chuť zkoušet. Protože téměř všechno, z čeho autor vaří, máme doma. A když ne, celkem lehce a za nevelký peníz si dokoupíme.


Inspirace, u které máte chuť zkoušet. A navíc už jen ta možnost, že bez soli se tělo pročistí a bez námahy zhubne – to je cesta, kterou se opravdu lze s chutí dát.


O autorovi
Ing. MIROSLAV LÉGL je vysokoškolsky vzdělaný ekonom.  Za svého života podnikl řadu cest po světě, při nichž se díky své zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Důvodem pro napsání této knihy byly autorovy zdravotní potíže, jež vyvrcholily lékařským doporučením a osobním rozhodnutím začít se stravovat bez použití kuchyňské soli. Publikace vychází z jeho vlastní dlouhodobé praxe a z pozitivních zkušeností, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.


Vydalo nakladatelství Eminent, 2015

www.eminent.cz


 

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Vzhůru s dětmi do přírody
rok 3Nakladatelství Albatros představuje dvě zcela jedinečné dětské knihy, které vám pomohou s vysvětlováním, jak to po celý rok chodí na zahradě a v lese. Obě knihy jsou doplněny mnohými ilustracemi a dalšími aktivitami, které zaujmou nejenom děti, ale i jej...

Literatura

Detektivní nuda - Volání kukačky

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu P...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

FINALISTÉ SOUTĚŽE JINÉ VIZE 2014

jine 200Soutěž Jiné vize si klade za cíl mapovat dění na poli tvorby pohyblivých obrazů filmu a videa v České republice. Soustředí se na hraniční formy na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Výběr každého ročníku je unikátní díky rozdílnosti ...