Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

Tisk

encyk200Nakladatelství Albatros nám na podzim, na začátek školního roku, nadělilo úžasnou pomůcku pro malé školáky i předškoláky a to Encyklopedii pro děti 21. století od Jiřího Žáčka, s ilustracemi Radany Přenosilové. Na děti čeká osm set hesel z různých rovin života, takže se naučí spoustu nových věcí, pokochají se krásnými ilustracemi a pobaví se různými říkankami a průpovídkami.

 

 


Hesla pro encyklopedii sepsal  Ing. Jiří Žáček (* 1945), český spisovatel, překladatel, básník, sběratel a tvůrce aforismů. Za bohatými a milými ilustracemi a grafickou úpravou stojí Radana Přenosilová (* 1980).

Knížka hýří nádhernými barvami, celkově jde o vynikající ilustrace, které zaujmou pozornost malého čtenáře, nebo často spíše ještě posluchače, jelikož je encyklopedie doporučena dětem od šesti let. Hesla jsou rozřazena abecedně a ke každému vstupu je nějaký obrázek, vysvětlení, ale najdeme tu třeba i upozornění na výslovnost nebo vtipné postřehy, rýmovačky a průpovídky. Například: V Praze nejsou žáci, ale pražáci., nebo hra s českým jazykem: Kos je sameček, kosa je samička, a kosatce jsou mláďata?.

Záznamy jsou srozumitelně vysvětleny a popsány a často jsou zde uvedeny i různé příklady, takže to každé dítě bez problémů pochopí. A proč encyklopedie 21. století? Protože nezapomíná na vymoženosti moderní doby, takže u adresy odkazuje třeba i na e-mailovou adresu, nebo vysvětluje i témata jako internet, komiks, přehrávač, UFO a mnoho dalších.

Líbí se mi, že encyklopedie nezapomíná na předměty nebo záležitosti dá se říct denní potřeby (dům, fén, vaření), ale nabízí i odborné termíny (bažant, elektřina, světadíl) a pak také složitější a dětem těžko vysvětlitelné abstraktní konstrukty (cit, čas, krása, moc, náboženství, zlo). Některým heslům je věnována náležitá pozornost na celé dvojstraně, jedná se například o pojmy květina, nástroj, počasí, rodina, rok, strom, šelma, tělo.

encyk09

 

Celkový koncept této encyklopedie mě mile překvapil, ba přímo nadchl. A to jednak neuvěřitelně milými ilustracemi v příjemných barvách, a pak hesly. Ta jsou zpracována tak, aby děti zábavným způsobem poučila a nenásilnou formou jim vysvětlila nové věci a tím podpořila jejich myšlenkové pochody.

Tuto encyklopedii považuji za ideální pomůcku při výchově malého předškoláka, ale rozhodně se z ní poučí i starší děti, to je bez diskuzí. Autor zvolil dokonalou kombinaci poučení a humoru. Příjemné a svébytné ilustrace paní Přenosilové jí vdechly originální půvab. Přála bych si, aby taková encyklopedie existovala v době, kdy jsem byla malá já. Doporučuji všem rodičům, kteří chtějí ukojit hlad po poznání svých malých dětí; určitě by to byl krásný dárek k Vánocům!

Název: Encyklopedie pro děti 21. Století
Autor: Jiří Žáček, ilustrace Radana Přenosilová
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 336
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zachrání přiznáním k vraždě svého bratra?

cizinec na plazi perexLiterární formou ICH, tedy psaní v první osobě, se lépe dají vyjádřit pocity i duševní stavy a proto ji autorka často použila pro svou hlavní osobu, zbohatlou Carolinu. Jejím protějškem je mladý muž Aidan, který nedáv...


Literatura

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...