Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny

Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny

Tisk


superpotraviny200Nakladatelství Noxi nám na podzimní dny přichystalo další knížku o zdraví a zdravém životním stylu, tentokráte s titulem Superpotraviny. Dozvíte se, jaké potraviny jsou našemu tělo prospěšné a v čem tkví podstata jejich blahodárného vlivu a budete se moci inspirovat veganskými recepty z nich. To a mnohem více pro laiky i experty nabízí tato knížka Susanny Bingemerové.

 


Susanna Bingemerová je vystudovaná novinářka, píše o kulinářských tradicích a trendech. Přitom ji zvlášť fascinuje otázka, jak jídlo ovlivňuje zdraví. Sleduje mnohé aktuální stravovací styly a své znalosti o zdravém stravování se superpotravinami předává dál v kurzech a na svém blogu www.eatsleepgreen.de . Autorka žije v Mnichově a společně s Hansem Gerlachem řídí kancelář „food und text“. Hans Gerlach, vyučený kuchař, autor kuchařských knih a fotograf potravin, připravil pro tuto knížku recepty a představil je tak i fotograficky.

Musím pochválit menší formát knihy s chytře vymyšlenými klopami – na přední je ucelený seznam 25 superpotravin s krátkým popiskem a na zadní jsou představeny užitečné kuchyňské přístroje (např. osobní mixér, sušící přístroj).  Celkově se jedná o pěkné vylepšení knihy.

Kniha je výborně rozdělena na dvě části – teorii a praxi. V teorii se dozvíme, co jsou superpotraviny a co umějí, jak se stravovat zdravě, ale najdeme tu třeba i sekci o zelených smoothies. V praxi se nám představí 25 nejdůležitějších superpotravin (např. aronie, chia, goji, granátové jablko, masa, zázvor) a veganské recepty z nich (namátkou: bršlicové pesto, kokosový teplý salát s mrkvemi, třešňové crumble atd.). Navíc tu máme několik rozhovorů k danému tématu a rozhodně potěší i praktické informace a tipy, ale i citáty. Závěrem kniha nabízí seznam dalších prospěšných potravin, věcný rejstřík a rejstřík receptů.

superpotraviny


Hlavními plusy této knižní novinky jsou téma, které letí a letět bude, protože každý chce být zdravý, mít dobrou imunitu, dobře se cítit a dobře vypadat. Brát sílu a potažmo zdraví z přírody nepřestane být aktuální. Toto téma je zpracováno uceleně, což se v jiných publikacích nevidí, a velmi přehledně. Oceňuji také jednoduché, přesto chutné recepty s nádherně naaranžovanými fotografiemi.

Vadou na kráse je ne vždy přesný překlad, který má na svědomí Jana Pecharová. Například slavný výrok Schopenhauera je chybně přeložen takto: „Zdraví sice není všechno, ale bez zdraví všechno není ničím.“ Jistě vidíte tu nelogičnost, a nepřesností je tady víc („muffin“ x „maffin“, „syrová čokoláda“ měla být raw čokoláda atd). Jednou z velkých chyb je překlad postupu u receptů, kde chybí česká 1. osoba množného čísla (např. nakrájíme, pečeme, …).

Superpotraviny se řadí mezi populárně naučné knihy a hodí se jak pro laickou veřejnost, ale i pro ty, kteří se stravují vegetariánsky, vegansky či syrovou stravou, nebo jsou jen prostě nadšenci do zdravého životního stylu a již pod pokličku superpotravin nahlédli. Dozvíte se spoustu novinek, třeba co je novel super food, nebo nejrůznější triky pro udržení zdraví.

Název: Superpotraviny
Autor: Susanna Bingemerová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2015, pevná
Počet stran: 128
Hodnocení:  93 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fleishman má průšvih

Leda Fleishman perexPříběh ambiciózního manželství, chytrá i humorná love-story o sexu a životě, naději, smutku, ztrátě, bolesti i lásce. Soudobý americký román, prvotina, která hodně převyšuje zavedené řemeslníky této branže.


Literatura

Poklidní Živí mrtví již po třinácté

Zivi Mrtvi 200Nakladatelství Crew nám třikrát ročně nabízí pochoutku ve formě černobílé komiksové série Živí mrtví. Nyní na nás vyrukovalo se 13. dílem, jeNž nese název Těžká cesta zpět. Směle čtěte dále a dozvíte se, jak se kniha vyvedla, jak pokračuje p...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

RETRO: Rozhovor Francise Forda Coppoly
ImageSedmdesátá léta  se stala zlatým obdobím amerického režiséra Francise Forda Coppoly, který proslul zejména filmovou adaptací Kmotra, jehož první díl byl oceněn třemi oscarovými soškami. Mezi prvním a druhým dílem této mafiánsk...