V lese visí anděl – povedená norská skládanka

V lese visí anděl – povedená norská skládanka

Tisk

Andel perexNěkdo tvrdí, že severské detektivky jsou v Česku na ústupu, ale já se s tímto tvrzením neztotožňuji a dále s radostí objevuji nové a nové autory. Jako třeba Samuela Bjørka a jeho prvotinu s děsivým námětem Anděl visí v lese.


Ona to ale prvotina je i není. Protože za pseudonymem Samuel Bjørk se skrývá zpěvák, textař, dramatik a spisovatel Frode Sander Øien, který se ale doteď psaní krimi románů nevěnoval. A tak pro literární svět stvořil nový vyšetřovatelský tým vedený Holgerem Munchem, postarším detektivem.

Norskem otřásají hrůzné vraždy šestiletých holčiček, které vrah obléká do bílých panenkovských šatiček, na krk jim věší cedulku „Cestuji sama.“ Už jen z toho běhá mráz po zádech, a to jsem ještě nezmínila, že důležitou roli v románu hraje i sektářský spolek ukrytý v lese.

Holger chce do týmu vynikající vyšetřovatelku Miu Krügerovou, která ale na práci nemá myšlenky. Odstěhovala se z Osla na odlehlý ostrůvek, kde plánuje zničení sama sebe. Poslední dny do sebe láduje jen prášky, které zapíjí alkoholem a svým odchodem chce vyřešit všechna svá trápení. Jenže to by Holger nesměl přijít s tak šíleným případem.

Začíná hra o čas s neznámým pachatelem. Případ zasahuje osobně i samotné vyšetřovatele. Jenže kde je další vodítko a je pravdivé? Čas rychle pádí.

Autor použil pro svůj první krimi román osvědčený recept známý hlavně od dvojice Lars Kepler – krátké kapitoly. Ty dávají příběhu zběsilé tempo a opravdový napínavý náboj. Knihu začnete číst a nepřestanete, dokud se nedostanete na poslední stránku. Žádné hluché místo, neustálé napětí, čtivý jazyk. Zdá se, že Norsko přišlo s talentovanou krimi hvězdou. Nová konkurence Jo Nesba?

Andel

V lese visí anděl/Det henger en engel alene i skogen
Autor: Samuel Bjørk
Žánr: severská krimi
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pekáč buchet slupnete jako malinu

pekac buchet 200Pekáč buchet je v pořadí čtvrtá kniha, která spisovatelce Kateřině Petrusové vychází v Nakladatelství Fragment. Nezabývá se žádnými vážnými tématy, ale dokáže ženám nabídnout přesně to, co chtějí. Pekáč buchet je klasická love story, kt...


Literatura

Píseň zbloudilých duší: O životě takovém, jaký je

PíseňMladý chlapec Jojo si rozhodně neužívá bezstarostné dětství. Žije se svou babičkou a dědečkem, kterým říká mamko a taťko a se svou skutečnou matkou, jejich dcerou, které ovšem říká jen jménem – Leonie. Za svoji matku ji nepovažuje...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

Herec Lukáš Vaculík se představí v rodinné komedii „Tady hlídáme my“

tady hlidame my 200Nová rodinná komedie režiséra a scénáristy Juraje Šajmoviče, TADY HLÍDÁME MY (2021), byla slavnostně uvedena v předpremiéře na 53. Filmovém a televizním festivalu OTY HOFMANA. V hlavních rolích se představí Lukáš Vaculík, Jitka Jež...