Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Tisk

Myty 200Komiksová nakladatelství Crew a Netopejr nám na podzimní dny nadělila kouzelnou sérii Mýty, v pořadí již osmý díl s kusým názvem Vlci. Vstupte do pohádky pro dospělé a nechte se pohltit světem Mýtů, rozhodně nebudete litovat!

 


Bill Willigham (* 1956) je americký scénárista komiksových příběhů, který si slávu vydobyl právě sérií Mýty. Kreslířů se zde vystřídalo hned několik, kromě hlavního Marka Buckinghama (* 1966) jsou to Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy.


Co se týká obsahu, mnohé jistě zaskočí fakt, že osmička čítá jen čtyři sešity, konkrétně 48 – 51, ale není se proč durdit; o nic nepřijdeme. Máme tu nezbytné Kdo je kdo v Mýtově, Vlci, A žili šťastně až do smrti, Velcí a malí, Mapu území Mýtova a Mýty č. 50: Scénář.

Myty 1


Eponymní Vlci nám představují Mauglího, jak vytrvale hledá Wolfiho všude možně po světě. Tady musím pochválit různorodost a stupeň vykreslení vlků, navíc v pohybu a s až „lidským“ výrazem ve tváři. A taky mě překvapilo, jak si pohráli se zápisem „ruštiny“, všechna čest detailům, nad kterými si čtenář mnohdy ani neláme hlavu. A jak to dopadne? Wolfi se vrací domů.


A žili šťastně až do smrti je vlastně popisem Wolfiho mise, kdy Mýty přecházejí z defenzivy poprvé do útoku. Wolfi se setká s Nepřítelem a zasadí mu nečekaný úder. Buď válku ukončí, nebo rozpoutá. Ale tenhle sešit není jen o akci, ale i o emocích. Čeká nás shledání Wolfiho a Sněhurky a jejich sedmi dětí a jak už název napovídá, dočkáme se pořádného happy endu. Někomu se to může zdát kýčovité, možná jsem sentimentální já, ale mě to moc potěšilo.


Velcí a malí uvádějí jako hlavní hrdinku Popelku, která je tajnou agentkou Mýtova a plní nejrůznější mise. Na jednu stranu obdivuji, jak vytvořili z jedné víceméně malé kapitolky zavřený a celistvý příběh, na stranu druhou mi toto vyprávění moc nesedlo. Sama nevím proč, ale Popelka, jako jediná, která dokáže zachránit den, mi nepřišlo jako to pravé ořechové.

Myty 2


Překvapil mě Scénář k jubilejnímu padesátému sešitu – jak je svým způsobem podrobný a udává nejrůznější restrikce a doporučení, ale zároveň zaručuje kreslířům určitou míru volnosti a kreativní svobody. Pro někoho, kdo nevidí do světa tvorby komiksů, se jedná o zajímavý přínos k vnímání výroby grafických románů.


Osmý díl série nabídl dlouho očekávané setkání Wolfiho a Sněhurky a dopřál jim šťastný konec, alespoň prozatím. Taky ale ukázal možné další cesty vývoje pro další sešity a příběhy, jak na události v této knize odpoví Nepřítel, ale na to si nějakou dobu budeme muset počkat. Mýtům bych přála takovou popularitu, a i díky herní franšíze se domnívám, že se nejedná o žádné scifi, aby v češtině vycházely tři knihy ročně.


Název: Mýty 8: Vlci
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy
Obálka: Jean James
Překlad: Ludovít Plata
Žánr: komiks, 8. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2015, brožované
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %


www.crew.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Indián Umpa-Pa v souborném vydání

indian umpa pa 200V říjnu vyšla u nakladatelství Egmont opravdová lahůdka pro fandy komiksu, konkrétně Indián Umpa-Pa v souborném vydání. Pokud vám název nic neříká, tak vězte, že za tímto zábavným příběhem a zpracováním stojí duo Goscinny a Uderzo, ...


Literatura

Slavné internetové vtípky v knižní podobě, to je TMBOOK

tmbk 200Reagovat na dění v naší zemi kolážemi nebo memy, to už začíná být v podstatě folklor dnešní doby. A že nás především politická reprezentace zásobuje novým materiálem, o tom snad už nikdo nepochybuje.

...

Divadlo

Cupito, dupito... aneb po čertech dobrá podívaná
ImageV neděli 15. ledna zavítalo do zlínské Zelenáčovy šopy divadlo Povidlo s loutkovou pohádkou Kašpárek v pekle. Hadroví herci provedli diváky lesem, hradními komnatami i peklem. Hlavní hrdina kašpárek, hlava pomazan...

Film

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...