Nově chráněné památky – kostely i pivovar a rozhledny

Nově chráněné památky – kostely i pivovar a rozhledny

Tisk

pamat200Do evidence Národního památkového ústavu bylo ve třetím čtvrtletí letošního roku nově zapsáno celkem 34 nemovitých kulturních památek. Památkovou ochranu naopak pozbylo 5 historických objektů. 

 

Nejvíce zápisů má Jihomoravský kraj (10); naopak Jihočeský, Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský a Pardubický si pro tentokrát na svůj seznam žádnou památku nepřidaly.       

Mezi nově zapsanými památkami můžeme najít různé typy objektů. Od sakrálních památek – kostely, kaple, kříže, kterých je nejvíce, přes venkovské usedlosti a vodní mlýny až po technické památky jako jsou rozhledny či pivovar.

pamat

 

Mezi nově zapsané technické památky patří takzvaná Kratochvílova rozhledna v Roudnici nad Labem, či rozhledna Bramberk, vodní mlýn v Markvarticích na Liberecku, nebo vodní mlýn – takzvaný Piruchtův mlýn s technickým vybavením v Boskovicích na Blanensku, podobně jako pivovar v Dobrušce. Mezi sakrálními památkami je zapsán kostel sv. Antonína Paduánského v pražských Holešovicích, nebo bývalý kostel sv. Máří Magdalény v Českém Brodě či kostel sv. Františka z Assissi ve Studánce na Děčínsku.


 www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Královna Rejčka a její dcera Anežka v románech Melity Denkové

Denkova perexMezi historickými romány, které v edici Klokan vydává nakladatelství Alpress, najdete také nemálo těch, které se věnují českým panovníkům, jejich manželkám, milenkám a potomkům. Tyto knížky nejsou z pera pouze jednoho autora nebo autorky, nic...


Literatura

Dojemný příběh z prostředí druhé světové války

Svetla 200Pulitzerovu cenu dostává vždy jeden opravdu výjimečný román. V letošním roce se jedná o knihu Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Zasloužil si autor toto čestné ocenění?

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let