Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Tisk

nadra200V Praze proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků 9. ročníku soutěže o titul Nejkrásnější nádraží  České republiky 2015. Setkání se již tradičně koná v reprezentativních prostorách Valdštejnského paláce, sídle Senátu PSP ČR. 

 

Soutěž probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s ŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem  Konstantinolázeňsko. Na projektu dále spolupracují  Správa železniční dopravní cesty, s.o., České dráhy, a.s., a další partneři.

Loňský vítěz soutěže, nádraží Brno-Chrlice, předal štafetu letošnímu vítězi – nádraží Nový Jičín město.  Letošními dalšími finalisty se stala nádraží Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak-Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky.                             

nadra

 

V 9. ročníku soutěže se sešlo celkem 3374 platných hlasů. Kromě hlavních cen udělili organizátoři titul Pohádkové nádraží mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. Zvláštní ocenění za příkladné využití části objektu získala železniční stanice Nižbor.                                                                                                                                    

      nadra4

 

Smyslem soutěže je zlepšit prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek, motivovat vlastníky a správce objektů k zodpovědnější péči o svěřený majetek a zvýšit zájem veřejnosti o cestování vlakem. Soutěž probíhá od roku 2007. Kandidáty na titul navrhuje veřejnost, která také rozhoduje o vítězi. Soutěž si rychle získala velkou popularitu u široké veřejnosti. V roce 2014 hlasovalo celkem 3 450 hlasujících. Výsledky jsou pravidelně vyhlašovány v Senátu za účasti senátorů, představitelů Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a dalších dopravců, vesnic a měst s oceněnými nádražími a lidí, kteří se o stav stanic zasloužili.

www.nejnadrazi.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Marie Krizova perexV dnešním rozhovoru se dočtete, co muzikálové herečce a zpěvačce Marii Křížové dala účast v televizní show a jak se chystá na hlavní roli Agnes v novém nastudování muzikálu Krysař, jehož premiéra proběhne v září v Divadle Kalich....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

ani mrtva ani ziva 200Ani mrtvá, ani živá – takový je název nového thrilleru z pera rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski. Kniha vyšla v květnu u nakladatelství Kalibr a na více než tři sta stránkách rozehrává napínavý příběh o tom, jak člově...


Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...