Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

Tisk

kruh200Vedle mnoha severských či amerických autorů zaujal v letošním roce českou literární komunitu i jeden francouzský tvůrce kriminálek. Jeho jméno je Bernard Minier a nedávno mu vyšla novinka Kruh.

 


Od vydání jeho první knihy v českém překladu s názvem Mráz ještě neuběhl ani rok a už tu máme další lahůdku. Bernard Minier patří v současné době k nejpopulárnější francouzským autorům. Ve své rodné zemi prodal více než 900 000 výtisků a získal i prestižní ocenění Crime Novel Prize. Navíc se rozhodl v rámci turné ke své novince navštívit i Českou republiku. Tyto a mnohé další důvody jsme nemohli ignorovat, a proto se podíváme na Kruh trochu blíže.

V malebném univerzitním městečku Marsac je nalezena mrtvá profesorka. Vražda byla provedena opravdu drastickým způsobem a navíc je téměř jistý pachatel. Její žák se nacházel v inkriminované době na místě činu a na nic si údajně nepamatuje. Zdánlivě jednoduché a rychlé vyřešení případů, řekne si asi většina čtenářů.

Ovšem matkou onoho studenta je dávná láska komisaře Martina Servaze, kterého poprosí o pomoc. Její syn Hugo by prý nic takového rozhodně nespáchal. Velice brzy začíná vyšetřovatel tušit, že se opravdu může jednat jen o nastraženou loutku. Vyřešení celého případu si bude žádat poměrně hodně času a navíc mnoho bolestných vzpomínek. Minulost totiž hraje hlavní roli.
Už prvotina tohoto autora mě přesvědčila o své vysoké kvalitě. Našel jsem v ní lehkou inspiraci severskou krimi, ale zároveň velice chytře promyšlenou a psychologicky silně zaměřenou zápletku. Navíc se odehrávala v mrazivém prostředí nevlídných Pyrenejí. Tentokrát se děj tohoto kriminálního thrilleru přesouvá do univerzitního městečka, ale přesto nabízí neméně chladné prostředí.

Hlavní postavou je opět Martin Servaz. Velice kvalitní policista, který se ovšem umí občas i ukvapit. Vedle něj nechybí ani další osobnosti, které jsme měli možnost poznat v prvním dílu. Jedná se o jeho kolegy a podřízené Espérandieuho, Samiru či Zieglerovou. Protože jsme se s nimi již mohli seznámit, velice rychle nás vtáhnou do děje a svého života. Tentokrát se ještě výrazněji prezentují jejich soukromé záležitosti a některé budou opravdu zásadní. Na samotných postavách se mi líbí především fakt, že každá z nich je jiná a neřídí se běžnými trendy. Především Samira či dcera Servaze jménem Margot se výrazně odlišují od davu a nesnaží se nijak zapadnout do běžných kolejí.

kruh


Samotná zápletka je opět vystavěna na velice pevných a kvalitních základech. Už v prvním dílu jsem musel ocenit dobře promyšlený děj a především jeho vysoce realistickou atmosféru. Ani tentokrát Minier z ničeho neslevil a nabízí důkladně pospojovaný celek, který čtenáře přímo vcucne do příběhu. Z části se opravdu tato kniha podobá oblíbeným skandinávským detektivkám, ale zároveň si zachovává svou typicky francouzskou tvář. Opět se dočkáte více než jedné vraždy a hlavní postavy se dostanou do velkého nebezpečí.

Z významné části navazuje Kruh na předchozí dílo autora s názvem Mráz. Vedle stejných klaďasů sehraje důležitou roli i uprchnuvší pacient z psychiatrické léčebny Julian Hirtmann. Zasvěceným ho jistě nemusím představovat. Tato zpráva dává čtenářům jednoznačně vědět, že se opravdu jedná o určité pokračování předchozího příběhu. To je možná jediný lehký zápor, který by mohli někteří této kvalitní knize vytknout. Bez přečtení prvotiny se opravdu budete lehce ztrácet.

V rámci srovnávání obou knih musím jednoznačně říci, že se Bernard Minier postupně zlepšuje. Přestože již u samotného debutu se jednalo o dílo nejvyšší třídy, tentokrát se dostáváme ještě o kousek výše. Jednotlivé postavy se daleko lépe prezentují a jejich celkové podání je mnohem osobitější. I samotná detektivní zápletka se nám zapletla ještě více. Kruh je sice poměrně velká bichle (má více než šest set stran), ale přesto vám bude čtení ubíhat opravdu rychle. Napětí je všudypřítomné a strach budete mít ještě dlouho po dočtení.

Bernard Minier je právem označován za jednoho z nejlepších autorů Francie současnosti. Jeho knihy vás nenechají na pochybách, že i v těchto koutech světa mohou vzniknout prvotřídní thrillery.

Kruh / Le Cercle
Autor: Bernard Minier
Žánr: Thriller / Krimi
Nakladatelství: XYZ – Albatros media
Rok vydání: 2015
Počet stran: 640
Hodnocení: 95 %
Odkaz na web: http://www.albatrosmedia.cz/kruh-d3.html

Zdroj foto: http://www.stoplusjednicka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Albrecht - Klenoty naší krajiny

Klenoty nasi krajiny 200Pod názvem Klenoty naší krajiny se představuje nový osmidílný dokumentární cyklus, který se zabývá mimořádnými oblastmi v Chráněných krajinných oblastech.  Provázet nás tímto pořadem bude Miroslav Vladyka. Chcete-li v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Změňte svůj život za 28 dní

poradek v hlave200Začátek nového roku bývá vždy spjatý s mnoha předsevzetími a přáními. Nejčastěji chceme zhubnout, přestat kouřit, začít více sportovat, zdravě jíst, naučit se nový jazyk či nějakou dovednost, najít lásku, vyhrát v loterii, více odpoč...


Literatura

Ve městě řádí sériový vrah. A všechny jeho oběti vypadají jako ona

katemusizemrit perexKate se právě vrátila z dovolené, kde se snažila vyrovnat s rozchodem se svým dlouholetým partnerem. Informace o tom, že ve městě byla zavražděná dívka, ji znepokojila, ale nevěnovala jí více pozornosti. Pak se objevila druhá m...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...