Pšenica – áno či nie?

Pšenica – áno či nie?

Email Tisk

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!




 

 

Aj túto otázku si kladú Petra LamschováPetr Havlíček v knihe Jde to i bez pšenice. Kniha je čiastočným úvodom do problematiky pšenice, ktorá je dnes ako plodina často odsudzovaná a trendom je vylúčiť ju z jedálnička. Lepšie je ale pozrieť sa na to z iného ako z laického pohľadu. Prvým krokom je podľa autorov knihy určite absolvovanie testov na potravinovú intoleranciu. Nebudeme si nahovárať, že tieto testy sú lacnou záležitosťou, ale zaručia nám určite menej zdravotných ťažkostí do konca života. Každý chce predsa vedieť, na ktoré produkty jeho telo nedokáže primerane reagovať alebo na ktoré reaguje vyslovene negatívne.

Alergiu človek veľmi rýchlo odhalí aj sám, intoleranciu prostredníctvom testov, ale čo potom? Postup odhodlania sa k takto radikálnemu kroku (aj keď niekedy iba na pár mesiacov) spočíva v rozhodnutí pre jednoduchší život. Toto predsa modernému človeku nemôže spôsobiť žiadne problémy. Tým, že škodlivý prvok odstránime, respektíve znížime jeho konzumáciu na primerané hodnoty, určite pomôžeme svojmu organizmu. Ďalšími z blahodarných prejavov sú napríklad aj zvýšenie energie, či zlepšenie kvality vlasov, upravenie stavu pleti...

Niekedy nemusí byť riešenie vyradiť pšenicu úplne, ale skôr obmedziť jej príjem z nadbytku na tzv. primerané množstvo. Riešenie nemôže byť nikdy úplne radikálne, pretože nič radikálne telu ešte neprospelo. Správna náhrada pšenice v strave je zásadným pravidlom „života bez pšenice“.

Autori si v úvode knihy kladú 50 otázok, kde podrobne rozoberajú pšenicu, fenomén úplného vynechania z jedálnička, jej správne náhrady, prítomnosť pšenice v alkohole, koktejloch, či údeninách. Postupne sa presunú ale k praktickej časti, v ktorej sú desiatky receptov, ktoré by sa bežne dali pripraviť s pšenicou, ale Havlíček a Lamschová nám chcú ukázať, že čokoľvek pšeničné „ide aj bez pšenice“!

psenice textPrvá polovica knihy predstavuje sladké recepty, teda rôzne koláče, štrúdľu, torty, alebo aj lievance, no druhá časť predstavuje hlavné jedlá pripravované bez pšenice – pokrmy z ryže, rýb, šaláty, či steaky. Čo určite stojí za vyzdvihnutie je, že pri každom recepte je energetická hodnota porcie a podrobný pomer bielkovín, tukov, či sacharidov v každej porcii.


Název: Jde to i bez pšenice

Autor: Petra Lamschová, Petr Havlíček

Žánr: životní styl, zdraví, kuchařka

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání: 2015

Počet stran: 135

Hodnocení: 80 %

Odkaz na web

 

Zdroj foto: knihycz.cz

( 0 hlasů )




 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

RENÁTA LUCKOVÁ


redaktorka

    je fotografka, novinářka, moderátorka a koučka. V autorské dvojici s Pavlem Veselým organizovali a moderovali mnoho akcí. Vedla rozhovory s různými významnými osobnostmi – podnikateli, manažery, politiky, diplomaty, s lidmi z kultury a dalšími. Její fotografie a texty byly publikovány např. v Katolickém týdeníku, na webových stránkách Arcibiskupství pražského, Historická šlechta, Svět úspěšných, v kulturní a hospodářské revue Fragmenty, v časopise Naše rodina, v tiskové agentuře MediapressServis, v časopise Policista, Český bratr, Překvapení aj. Absolventka VŠE a UK. Má zkušenosti v oblasti PR, reklamy a marketingu, ale i v oblasti  firemních financí, personálního řízení a andragogiky.

    Spolu s Pavlem Veselým jsou autoři knihy "Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP", která vyšla k jeho 70-tým narozeninám, kde publikovala i své fotografie.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 40

Z archivu...

Čtěte také...

Je záhodno se přimlouvat za dnešní dobu?

burian primluva za dnesni dobu 200Hektická doba, celý den v poklusu, v hlavě jen pracovní záležitosti, tak vypadá život mnohých z nás. Tak nějak se vytrácí čas se pozastavit nad věcmi a jevy, které nás obklopují, vytvářejí kulisy naše...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Divadlo

Zapojte se do přípravy programu divadla PONEC na příští rok! BeSpectACTive!

ponci 200Zajímá vás, jak se připravuje dramaturgie tanečního divadla? Jak vypadá tvůrčí proces českých a zahraničních umělců? Na základě jakých kritérií se inscenace vybírají? A kolik toho musí dramaturg zhlédnout, aby si udržel přehled? To a mnohé další ukáže...

Film

Vítr ze severu přivane Severský filmový podzim

seversky filmovy podzimJiž potřetí zavítá do českých a moravských kin SEVERSKÝ FILMOVÝ PODZIM. Filmový festival s tímto názvem pořádá Severský filmový klub, o. s. ve spolupráci s pražským kinem Atlas, brněnským kinem Art a ostravským Minikin...