Příběh o válce v americkém stylu

Příběh o válce v americkém stylu

Tisk

svetla perexV našem kulturním magazínu poměrně často uveřejňujeme recenze na příběhy z druhé světové války, ať už ty reálné ve formě memoárů nebo ty, které se odehrály (pouze) ve fantazii autora. Anthony Doerr si ve svém románu pohrává s tím, jak se mohla v nešťastných letech střetnout Francie a Německo mimo bitevní pole.

Na francouzské straně se setkáváme s dívkou jménem Marie-Laura, která žije pouze se svým otcem, ten pracuje v přírodovědném muzeu. Osamělý život obou naruší další rána – Marie oslepne. Svět, jaký dosud znala, je od té chvíle v temnotě a Marie jej musí poznávat znovu.

V Německu se v sirotčinci vyrovnává se smrtí rodičů Werner se svou mladší sestrou Juttou. Při jedné z vycházek najdou rozbité rádio, které se Wernerovi podaří opravit. Od té doby mají děti přístup k vysílání a Werner se stává zázračným dětským opravářem rádií, což se mu stane osudným.

Otec se o Marii dojemně stará, vytváří pro ni model města, aby se v něm lépe orientovala, vymýšlí pro ni různé hlavolamy, a když začne válka, je pověřen důležitým úkolem – ochránit Moře plamenů, vzácný diamant nebo jednu z jeho tří kopií, který je opředen tajemným příběhem, a který svým způsobem celý román spojuje (nepřipadá vám to jako paralela k diamantu Srdce oceánu, který se objevil ve filmu Titanic Jamese Camerona?)

V románu najdete, jak se říká, od každého něco – kladný hrdina na špatné straně barikády, nepříznivý osud Marie, která ale dokáže vnést radost do života podivínského strýce Etienna, odboj v podobě zásahů starších žen, mnoho situací na hraně, které ale nakonec dobře dopadnou.

Autor rozdělil svou knihu do krátkých kapitol, střídá dvě časové roviny a vzájemně je proplétá. Používá poetický jazyk, velmi barvité popisy, které jsou obdivuhodné, když vezmeme v potaz, že jde o mladého autora (podobnou stylistiku můžeme najít z knih nedávno vydaných např. v memoáru Susanne Fall – Terezín, ráj mezi lágry).

svetla

Anthony Doerr na své knize pracoval dlouhých deset let. Chtěl napsat příběh, který se odehraje na pozadí války (se stejným záměrem napsal Zlodějku knih Markus Zusak). Doerr zas své úsilí získal Pulitzerovu cenu. Mně se však některé části zdály příliš vykonstruované, zvlášť část s rozhlasovým pořadem. Otázkou také zůstává, zda bylo nutné přidat na konec kapitoly z pozdějších let, zda by nebylo efektnější skončit vyprávění už v roce 1945. Nebo bylo cílem autora napsat takový román, ze kterého vyrobí Hollywood dojemný scénář s oscarovými ambicemi, aniž by zazněla první klapka?

Přes nastíněné pochybnosti, Doerr napsal příběh, který vás zaujme, budete číst dál a dál, abyste se dozvěděli, jak se život hlavních postav propojí a jestli na konci čeká happy end nebo budou všechny naděje ztraceny v sutinách po výbuších.

Jsou světla, která nevidíme/All the Light We Cannot See
Autor: Anthony Doerr
Žánr: světová próza
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 536
Hodnocení: 87 %

Zdroj foto: mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dokáže láska opravdu zvítězit nad krutými pravidly víry?

kavarnicka uvodkaKavárnička – to je místo, kde se setkáváme s přáteli, kde si můžeme dát něco lahodného, kde si odpočineme. Ale co když je ta kavárnička v Kábulu? Hlavním městě Afgánistánu, do kterého zatíná drápy Talibán a bombové útoky nejsou žádnou v...


Literatura

Křest povídkového románu Intr – Praha, 17. 4. 2013

INTR karpanius 200Právě v těchto dnech se narodila nová kniha. Napsal ji Ladislav Karpianus a jmenuje se Intr. Je zvláštní, šitá na míru mladým, plná odkazů, fotomomentek a dokonce i škrtů perem. Ale toto všechno jsem...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...