Jídlem proti rakovině

Jídlem proti rakovině

Tisk

jidlemprotirakovine 200Ucelená kuchařka, věnovaná velmi aktuálnímu tématu stravování v období léčby diagnostikovaného rakovinného onemocnění i po jeho ukončení, na našem knižním trhu dlouho chyběla. Vzhledem k tomu, jak počet těchto onemocnění vzrůstá a staví rodinné příslušníky před problém, jak nemocnému členu rodiny vařit, čemu se vyhnout atd., je to velmi přínosný příspěvek.

Je známo, že zdravá strava významně napomáhá k udržení tělesné i duševní síly. Cílem této krásné knihy je pomáhat lidem, kteří se léčí s touhle nemocí, zažívají změny tělesné váhy, změny chuti k jídlu, změny schopnosti vnímat chuť či polykat a další potíže a kteří potřebují přehodnotit své stravovací návyky.

Předmluvu k této knížce napsala dr. Clare Shawová, která současně ověřila všechny zařazené recepty. Tato registrovaná dietoložka se v roce 2004 stala první nutriční konzultantkou v oboru onkologie v Londýnské nadaci Royal Marsden NHS Foundation Trust (mimochodem, této nadaci je věnováno 50 % honoráře za knihu). Nutriční zásady pak převedla do chutných receptů Catherine Phippsová.

V úvodu knihy autorky stručně vysvětlují, co je rakovina, jaké druhy léčby existují a jak onkologická léčba ovlivňuje stravu. Dále rozebírají překážky zdravého stravování během léčby, jako je malá chuť k jídlu, změny chuti, bolavá ústa nebo krk, sucho v ústech, obtíže s polykáním atd. Odpovídají na časté otázky, dávají nejrůznější tipy, jak si s danou situací poradit.

Potěšilo mě, že jsou v knize uvedené české zdroje, jako např. komplexní onkologická centra, dětská onkologická centra, hematoonkologická centra, odkazy na ostatní zdravotnická zařízení poskytující onkologickou péči, Českou onkologickou společnost a Ligu proti rakovině. Součástí jsou i nejrůznější přehledy a tabulky.

jidlemprotirakovine

V praktické části jsou uvedeny recepty pro období léčby a po skončení léčby. Recepty jsou sestaveny tak, aby chutnaly celé rodině, nejen marodovi. Tato část je řešená jako klasická kuchařka, obsahující 150 receptů, využívaných Londýnskou nadací Royal Marsden NHS Foundation Trust. Recepty jsou často převzaty od známých předních šéfkuchařů a autorů, jako Mary Berryové, Nigelly Lawsonové, Ruth Rogersové, Ricka Steina a mnoha dalších osobností. S chutí jsem si některé z nich vyzkoušela a jsou opravdu lahodné. U každého je uvedeno množství, kalorická hodnota, složení bílkovin, tuků, cukrů a vlákniny. Kde je potřeba, jsou uvedeny i obměny a tipy. Vše je doprovázeno fotografiemi Georgie Glynn Smithové. V závěru nechybí rejstřík receptů pro snadnější orientaci.

Tahle kuchařka mě opravdu potěšila. Určitě potěší nejen onkologické pacienty a jejich rodinné příslušníky, ale i naše nutriční terapeuty a vlastně kohokoliv, kdo rád vaří a zajímá se o zdravý životní styl.

Jídlem proti rakovině /z anglického originálu The Royal Marsden Cancer Cookbook
Autor: Clare Shawová, Catherine Phipps
Přeložila: Helena Hartlová
Žánr: zdraví, kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 256
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Svatý Václav – legendy, nebo skutečnost

Svaty Vaclav 200O životě Svatého Václava nemáme téměř žádné spolehlivé doklady. Není známé jeho přesné datum narození ani datum úmrtí. Legendy o svatém Václavovi zná snad každé malé dítě. Ale mnozí z nás také ví, že legendy si vždy něco přibarvily. Ale k...


Literatura

Poklidní Živí mrtví již po třinácté

Zivi Mrtvi 200Nakladatelství Crew nám třikrát ročně nabízí pochoutku ve formě černobílé komiksové série Živí mrtví. Nyní na nás vyrukovalo se 13. dílem, jeNž nese název Těžká cesta zpět. Směle čtěte dále a dozvíte se, jak se kniha vyvedla, jak pokračuje p...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Scandi 2022 nabídne průřez současnou i dávnou skandinávskou tvorbou

Scandi perexSCANDI, první tuzemská filmová přehlídka, uspořádaná v letošním roce nejen v sedmi pražských kinech (a jednom virtuálním), ale také v dalších dvaceti českých, moravských i slezských městech, přibližuje skandinávské kinematografie. Odehraje se mezi...