První díl komiksové revue zaujme především kluky

První díl komiksové revue zaujme především kluky

Tisk

komiks200Na poli české komiksové scény se příliš často nedějí výrazné změny. V současné době se u nás můžete setkat především s formou pro dospělé. Ale tento druh četby byl přece původně určen z velké části pro děti. Jen si vzpomeňte na Rychlé šípy či Čtyřlístek. Jejich nová vydání vycházejí dodnes. Ale jinak se v rámci komiksové tvorby pro naše nejmilejší caparty příliš neděje. A právě tuto skutečnost se rozhodla změnit Klára Smolíková, autorka Vynálezce Alvy a mnoha dalších knih.

 


V nakladatelství Triton vyšel první díl komiksové revue s názvem Bublifuk. Je určena především dětem od 7 do 12 let. V první řadě je soustředěný na kluky, ale své si určitě najdou i některé dívky. Pod taktovkou zdatné šéfredaktorky se shromáždila celá řada zkušených a šikovných kreslířů i autorů. Jeden z výtisků se mi dostal do rukou, a proto mi nezbývá než zhodnotit jeho kvality. Zároveň Vás snad trochu nalákám na jeho originální příběhy.
Prvním příběhem je dobrodružství Fernanda a Stelly. Nakreslil ho Vojtěch Šeda a textem obohatil Jiří W. Procházka (mimochodem manžel zmiňované šéfredaktorky). Je to příběh malého vynálezce a jeho kamarádky. Děti v něm najdou i určité poučení a na konci návod, jak si vyrobit větrník.
Následují Piráti na suchu, kteří zabírají pouze jednu dvojstránku. Text sepsala sama Klára Smolíková a ilustrace nakreslil Lukáš Fibrich. Pobavíte se v něm s bandou krvelačných pirátů, kteří brázdí široké moře. Typická záležitost pro kluky.
Dalším lehce naučným a vysoce zábavným dílem je kapitola Jak se dělá komiks. V něm vás hlodavec poučí o tom, jak to chodí v redakci takové komiksové revue. Seznámíte se s jednotlivými členy i samotným prostředím. Na závěr můžete rozluštit malý kvíz. Nakreslil Viktor Svoboda a napsala Klára Smolíková.
Ve velmi moderním duchu se nese dobrodružství Pípa a Půpa. Dvojice robotů hledá svého nezvěstného kamaráda a zažije přitom nemalé dobrodružství. Tato část patří k jedněm z nejzábavnější a zároveň i nejlépe zpracovaným z celého tohoto čísla. O text se postaral Martin Šinkovský a ilustrace zpracoval člověk s tajuplným nickem Ticho762.
Na pomezí pohádky a fantasy se pohybuje příběh Zelený vlk. Můžete se těšit na jeden z nejdelších komiksů tohoto vydání, který skončí opravdu nečekaně. Objeví se v něm totiž někdo, koho byste možná nečekali.
Tři mušketýři jsou už takovou klasikou, že ji asi nemusím téměř nikomu představovat. Z velké části vycházejí ze své románové předlohy. Určitě vás pobaví a zároveň dostanou do přitažlivého prostředí Francie.

komiks


Téměř na konci se představí Tomáš Kučerovský, který napsal i nakreslil Hilfréda Huberuse Babočku. Jedná se o podivného strýčka, který své neteři a synovci vypráví něco z napínavých vzpomínek. Velice zajímavým způsobem se v něm některé věci prolnou se současnými moderními technologiemi. Ani tentokrát v něm nechybějí roboti.
Poslední stránka vás naláká na Trampoty principála Piškoty. Jiří Walker Procházka a Petr Šrédl dokážou na pouhé jedné stránce rozvinout zajímavou a opět legrační příhodu. Hlavní roli v ní sehraje Petřínská rozhledna.
Na samotném obalu se ještě seznámíte s knihomolem Bubu od Báry Buchalové a Ondřeje Buchala. V něm bude položena jedna zásadní otázka, která se týká komiksů a hladového žaludku.
První díl komiksové revue Bublifuk jistě zaujme všechny děti, které nebaví dlouhé romány. Právě komiksy jsou pro ně jako dělané. Kombinace obrázků a mluveného slova bude možná pro některé z nich úvodem do čtení. Toto dílo je určeno především pro kluky. Najdete v něm celou řadu dobrodružných příběhů. Každý si v něm určitě vybere svůj oblíbený.
K jeho vzniku přispěla celá řada šikovných lidiček a tím vytvořili opravdu poutavý časopis. Zaujal mě i fakt, že někteří dokážou rozvinout zajímavou příhodu na velice malém prostoru. Jindy si můžete zasnít a přenést do maličko delších příběhů. Rozhodně by se Bublifuk měl ocitnout v každé domácnosti s dětmi v daném věkovém rozpětí. Vaši andílci budou uchváceni a třeba přestanou dělat lumpárny. Nebudou totiž na ně díky čtení mít čas.

Komiksová Revue Bublifuk
Autor: kolektiv, šéfredaktorka Klára Smolíková
Žánr: Dětský komiks
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2015
Počet stran: 32 + obálka
Hodnocení: 90 %


Odkaz na web: http://komiksbublifuk.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Karneval - bizarní vyprávění velkoměstského taxikáře

Karneval perexRomán Karneval je bizardním vyprávěním osudu velkoměstského taxikáře, který bloudí ulicemi Montrealu jako Moucha, tak si i sám hrdina říká, Moucha. Proč? Protože rozděluje taxikáře do dvou sk...


Literatura

Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Okudzava perexBrněnský muzikant a filmový dokumentarista Jiří Vondrák sestavil poutavou knihu o jednom z nejznámějších ruských písničkářů a básníků: Bulat Okudžava: od Nohavici k Provázku. Poprvé tohoto lidm...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...