Ve světě zločinu Nic není svaté

Ve světě zločinu Nic není svaté

Tisk

lehane200Po dlouhém napínání nám nakladatelství Epocha udělilo předčasně vánoční dárek v podobě třetí detektivní knihy o dvojici Kenzie a Gennarová. Chcete-li si oddechnout od severských krimi, ale zároveň se odmítáte zříci strhujícího příběhu, sympatických hrdinů a všudypřítomného zla, pak jsou knihy Američana Lehanea to pravé pro vás.

 

 

Dennis Lehane (*1965) je americký autor s irskými předky, který u nás prorazil díky románům, jež se dočkaly zfilmování – Sbohem, baby či Prokletý ostrov. Neopomenutelné jsou jeho knihy s detektivní dvojicí Patrickem Kenziem a Angelou Gennarovou. Tato sága čítá prozatím 6 knih: Černá nenávist, Dotek temnoty, Nic není svaté, Sbohem, baby, Prayers for Rain, Moonlight Mile.

Po roce a půl vyšel třetí díl série Kenzie a Gennarová detektivka, kde postupně s ústřední dvojicí přicházíte na kloub vyšetřování zmizelé bohaté dcery obchodního magnáta a jak to vlastně všechno je. Jak říká Angie: „Všechno je vzhůru nohama. Černá je bílá, sever je jih.“ Navíc, všudypřítomné polemiky o smyslu bytí dodávají příběhu hloubku a nabádají k zamyšlení i čtenáře.

Everett Hamlyn měl možná pravdu. Možná skutečně nadešel soumrak cti. Možná k tomu svět směřoval od začátku. Možná, co hůř, byla čest vždycky jen klamná iluze. Každej je podezřelej. Každej je podezřelej. Začala se z toho stávat moje mantra. (str. 210)

lehane3

 

Lehane si zaslouží větší uznání, než se mu dostává – alespoň jak je tomu u nás. Jeho tvorba je tak čtivá a pohlcující, protože si jednak nebere servítky se světem, v němž žijeme, a ukazuje nejen to pozitivní, ale nastavuje světu zrcadlo a nebojí se jít do extrémů a hrůz, jež dokáže tvor jménem člověk spáchat; jeho hrdinové neztrácejí svébytný humor a cynismem je prosycen tento příběh.

Detektivek je v obchodech přehršel. Mnohé zaujmou třeba už obalem, většinou však je to díky dobře cílené marketingové kampani. O Nic není svaté se tolik nemluví, a to je škoda. Jedná se o příběh, ke kterému se můžete vracet a vždycky si tam něco pro sebe najdete, vždycky vás něco osloví.

Název: Nic není svaté
Autor: Dennis Lehane
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

CLARINET FACTORY: NEUSTÁLÉ HLEDÁNÍ NOVÝCH CEST

ClarinetFactory perexClarinet Factory patří k souborům, které vždycky něčím překvapí. Nikoliv virtuózní bravurou, o té už každý dávno ví, ale třeba propojováním žánrů a oblastí, ve kterých se doká...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemný dům

tajemny dum 200Na knihu Marian Keyesové Tajemný dům jsem se těšila. Ráda čtu o prázdninách nenáročné zábavné příběhy včetně detektivek a tahle měla na obalu vzadu napsáno: „…podobně jímavou a přitom opravdu veselou knihu jste snad je...


Literatura

Stratené kvety Alice Hartovej

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, roz...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života