Jde o to i bez lepku!

Jde o to i bez lepku!

Email Tisk

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoci dále žít plnohodnotný život. Proto se začala zajímat o to, jak vařit bezlepkově. Dokonce se stala i lektorkou kurzů vaření pro Sdružení jihočeských celiaků. Následně se osamostatnila a vede kurzy sama za sebe.

 


Předkládaná kuchařka je sumář jejích rad a nápadů, kdy spoustu receptů obsahujících pšenici upravila bezlepkově, případně najdete v knize i varianty receptů bezmléčných a bezvaječných. Co se mi na knize obrovsky líbilo, bylo to, že je psaná srozumitelně a je ideálním pomocníkem pro lidi začínající se stravovat bezlepkově. Kniha celiaka provází od prvních chvil, kdy tuto nemoc zjistí a Vrzalová ho nejen uklidní, ale pomůže mu toto vážné životní úskalí překlenout. Najde tu totiž spoustu rad, kam se může obrátit o pomoc, kde nakoupit a na co si má dávat pozor zbytek rodiny, protože mít doma jednoho celiaka znamená, že se bezlepkovému režimu – resp. přípravě jídel – musí upravit režim ostatních. Podnětné je to, že nejde o pouhou teorii, ale Vrzalová si vším prošla, takže její rady jsou přesné a trefné. Například upozorní, že musíme používat jiné nádobí pro celiaka a jiné pro ostatní. Drobnost, která by třeba nemusela všem dojít. Pro rodiče školáků trpících celiakií dokonce přidala i legislativní rady o školním stravování. Autorka nám dokazuje, že se člověk s diagnozou celiakie nemusí být, že by hladověl, ale naopak, že získává obrovskou škálu možností pestrého stravování, pestřejšího než neceliaci.

kucha


Šestnáct kapitol nás provází od rad pro začátečníky, přes sladkou i slanou kuchyni, saláty, polévky, pečivo a také rady na sváteční (Vánoce – Velikonoce – Silvestr) pohoštění a každá z nich je uvedena krátkými radami na dané téma.
Většinou najdeme jeden recept na dvoustranně. Na pohledové straně (vpravo) je obrázek výsledného tvaru a vlevo postup.Každý recept je doprovázen ikonami, zda je do recept bezlepku, bez mléka nebo bez vajec, případně shluk všeho uvedeného.
Fotografie jsou kvalitní, nerozmazané a na knize je vidět obrovská práce, kterou s jejím napsáním, fotografováním a vydáním vůbec bylo. Dokonce i redakční práce dopadly na jedničku, takže jsem po dlouhé době četla knihu bez tiskových chyb.


Autor: Ing. Radka Vrzalová
Název: Radčina kuchařka bez lepku
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok: 2015
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-247-5581-6
Hodnocení: 100%

http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/

( 0 hlasů )


 
Banner

Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (8)

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Lednová premiéra HaDivadla - Maryša, krojovaná revolta v režii Lukáše Brutovského

Marysa perexHaDivadlo uvedlo ve dnech 10. a 11. ledna v první a druhé premiéře inscenaci hry Aloise a Viléma Mrštíkových Maryša v režii mladého slovenského režiséra Lukáše Brutovského. V hlavní roli se v alternaci představily...

Film

Ledničtí se vydají na bojiště první světové války

lednice 200Od pátku 9. do neděle 11. září proběhne v Lednici první ročník přehlídky s názvem Filmová Lednice. Program s mottem NA BOJIŠTÍCH PRVNÍ VÁLKY láká mj. na exkluzívní projekce snímků tematicky zaměřených na první světovou válku, němý film s živým hud...