Jde o to i bez lepku!

Jde o to i bez lepku!

Tisk

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoci dále žít plnohodnotný život. Proto se začala zajímat o to, jak vařit bezlepkově. Dokonce se stala i lektorkou kurzů vaření pro Sdružení jihočeských celiaků. Následně se osamostatnila a vede kurzy sama za sebe.

 


Předkládaná kuchařka je sumář jejích rad a nápadů, kdy spoustu receptů obsahujících pšenici upravila bezlepkově, případně najdete v knize i varianty receptů bezmléčných a bezvaječných. Co se mi na knize obrovsky líbilo, bylo to, že je psaná srozumitelně a je ideálním pomocníkem pro lidi začínající se stravovat bezlepkově. Kniha celiaka provází od prvních chvil, kdy tuto nemoc zjistí a Vrzalová ho nejen uklidní, ale pomůže mu toto vážné životní úskalí překlenout. Najde tu totiž spoustu rad, kam se může obrátit o pomoc, kde nakoupit a na co si má dávat pozor zbytek rodiny, protože mít doma jednoho celiaka znamená, že se bezlepkovému režimu – resp. přípravě jídel – musí upravit režim ostatních. Podnětné je to, že nejde o pouhou teorii, ale Vrzalová si vším prošla, takže její rady jsou přesné a trefné. Například upozorní, že musíme používat jiné nádobí pro celiaka a jiné pro ostatní. Drobnost, která by třeba nemusela všem dojít. Pro rodiče školáků trpících celiakií dokonce přidala i legislativní rady o školním stravování. Autorka nám dokazuje, že se člověk s diagnozou celiakie nemusí být, že by hladověl, ale naopak, že získává obrovskou škálu možností pestrého stravování, pestřejšího než neceliaci.

kucha


Šestnáct kapitol nás provází od rad pro začátečníky, přes sladkou i slanou kuchyni, saláty, polévky, pečivo a také rady na sváteční (Vánoce – Velikonoce – Silvestr) pohoštění a každá z nich je uvedena krátkými radami na dané téma.
Většinou najdeme jeden recept na dvoustranně. Na pohledové straně (vpravo) je obrázek výsledného tvaru a vlevo postup.Každý recept je doprovázen ikonami, zda je do recept bezlepku, bez mléka nebo bez vajec, případně shluk všeho uvedeného.
Fotografie jsou kvalitní, nerozmazané a na knize je vidět obrovská práce, kterou s jejím napsáním, fotografováním a vydáním vůbec bylo. Dokonce i redakční práce dopadly na jedničku, takže jsem po dlouhé době četla knihu bez tiskových chyb.


Autor: Ing. Radka Vrzalová
Název: Radčina kuchařka bez lepku
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok: 2015
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-247-5581-6
Hodnocení: 100%

http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Recenze knihy Selekce

Selekce 200Byl jednou jeden princ, který poznal jednu chudou dívku a zahořel po ní láskou. Přes mnohé úklady a intriky k sobě našli cestu a žili šťastně až do smrti. Tak to obyčejně bývá, jenže co když je těch dívek 35 a kromě prince se zde objevuje také...


Literatura

Megahrozby

megahrozby perex"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...