Jde o to i bez lepku!
Banner
Chyba
  • Chyba při nahrávání RSS.

Jde o to i bez lepku!

Email Tisk

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoci dále žít plnohodnotný život. Proto se začala zajímat o to, jak vařit bezlepkově. Dokonce se stala i lektorkou kurzů vaření pro Sdružení jihočeských celiaků. Následně se osamostatnila a vede kurzy sama za sebe.

 


Předkládaná kuchařka je sumář jejích rad a nápadů, kdy spoustu receptů obsahujících pšenici upravila bezlepkově, případně najdete v knize i varianty receptů bezmléčných a bezvaječných. Co se mi na knize obrovsky líbilo, bylo to, že je psaná srozumitelně a je ideálním pomocníkem pro lidi začínající se stravovat bezlepkově. Kniha celiaka provází od prvních chvil, kdy tuto nemoc zjistí a Vrzalová ho nejen uklidní, ale pomůže mu toto vážné životní úskalí překlenout. Najde tu totiž spoustu rad, kam se může obrátit o pomoc, kde nakoupit a na co si má dávat pozor zbytek rodiny, protože mít doma jednoho celiaka znamená, že se bezlepkovému režimu – resp. přípravě jídel – musí upravit režim ostatních. Podnětné je to, že nejde o pouhou teorii, ale Vrzalová si vším prošla, takže její rady jsou přesné a trefné. Například upozorní, že musíme používat jiné nádobí pro celiaka a jiné pro ostatní. Drobnost, která by třeba nemusela všem dojít. Pro rodiče školáků trpících celiakií dokonce přidala i legislativní rady o školním stravování. Autorka nám dokazuje, že se člověk s diagnozou celiakie nemusí být, že by hladověl, ale naopak, že získává obrovskou škálu možností pestrého stravování, pestřejšího než neceliaci.

kucha


Šestnáct kapitol nás provází od rad pro začátečníky, přes sladkou i slanou kuchyni, saláty, polévky, pečivo a také rady na sváteční (Vánoce – Velikonoce – Silvestr) pohoštění a každá z nich je uvedena krátkými radami na dané téma.
Většinou najdeme jeden recept na dvoustranně. Na pohledové straně (vpravo) je obrázek výsledného tvaru a vlevo postup.Každý recept je doprovázen ikonami, zda je do recept bezlepku, bez mléka nebo bez vajec, případně shluk všeho uvedeného.
Fotografie jsou kvalitní, nerozmazané a na knize je vidět obrovská práce, kterou s jejím napsáním, fotografováním a vydáním vůbec bylo. Dokonce i redakční práce dopadly na jedničku, takže jsem po dlouhé době četla knihu bez tiskových chyb.


Autor: Ing. Radka Vrzalová
Název: Radčina kuchařka bez lepku
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok: 2015
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-247-5581-6
Hodnocení: 100%

http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/

( 0 hlasů )


 




Hledáme do týmu...

Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Z archivu...

Čtěte také...

Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

zakl 200Nakladatelství Motto vydává reedici tajemného světa královny české fantastiky, Petry Neomillnerové, povídkové knihy Zaklínačka Lota.  Co vše se skrývá v tajemném vybájeném světě, kde najdete nejen z...


Literatura

Co by kdyby... Popelka neobula střevíček

popelka kniha perexPohádkový příběh dvou sourozenců Abby a Jonáše nás vtáhne do víru dobrodružství, ze kterého vystoupíme až na poslední stránce. 150 stran A5 s doprovodnými černobílými ilustracemi. Samotný přebal knihy v zelené barvě a dívkou s květ...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Doba ledová 4 potěší malé i velké diváky

altKdyž před třemi lety Doba ledová 3 vydělala celosvětově téměř 900 miliónů dolarů, nikdo jistě nepochyboval, že do pár let vznikne další pokračování. 28. června tedy vstoupilo do našich biografů nejnovější dobrodružství podivné smečky tvořené...