Bublifuk je nová komiksová revue pro holky a kluky

Bublifuk je nová komiksová revue pro holky a kluky

Tisk

bublif200Jako milovníkovi dětských komiksů mi nemohla uniknout nová komiksová revue Bublifuk. Je určena dětem od sedmi do dvanácti let. Hned na první stránce si v upoutávce čtenáři přečtou, co na ně čeká. Klára Smolíková, šéfredaktorka Bublifuku nám slibuje, že se budeme smát i bát, zkrátka královsky se bavit, až nám bubliny polezou i ušima. A svůj slib spolu s českými výtvarníky a scénáristy splní.

 


V prvním krátkém příběhu na pokračování se setkáváme s Fernandem a Stellou, kteří předbíhají svou dobu a vynalézají jízdní kolo. Oba kreativci nás rychle přesvědčí, že otevřená hlava a humor je mnohem lepší než povýšená namyšlenost bez tvůrčího přístupu. Tenhle příběh napsal Jiří W. Procházka a nakreslil Vojtěch Šeda. Na závěr si mohou děti podle návodu Stelly a Fernanda vyrobit větrník.
V druhém veselém příběhu na pokračování se seznámíme s Piráty na suchu. Napsala jej Klára Smolíková a nakreslil Lukáš Fibrich. Pirátskou loď s charakteristickým jménem Stará škeble ovládá kruťácký pirátský kapitán Zkažený zub. Ten nechal na pustém ostrově vysadit dva zajatce – Karlose a Alfonsa – spolu s mluvícím papouškem Krákorou a tajemnou truhlou…Tím začínají jejich podivuhodné příhody, o kterých se však dozvíme až v dalším díle.
V dalším komiksu se dozvíme, Jak se dělá komiks. Klára Smolíková tentokrát vyměnila výtvarníka a spolu s Viktorem Svobodou nám vysvětlí, kdo je kdo v komiksu. Díky komiksomilovi, hlodavci Chlupovi zjistíme, co dělá scénárista, kreslíř, kolorista, lutrista nebo inker. Skoro si myslím, že tohle vyprávění mohlo být zařazeno v nové komiksové revui, určené podle autorů zejména začínajícím či váhajícím čtenářům, jako první v pořadí. Ale nevadí, i tak je to záslužný počin.
Trošku starším dětem je určen příběh Píp & Půp autorů Martina Šinkovského a Ticha762. Děj se odehrává v roboškole, což je slovy autorů „vznešené místo v roborokokovém stylu, kde se nejmodernější technika setkává s věděním celého světa. Studují zde robojedinci,kteří se chtějí dále vzdělávat, aby z nich v budoucnu byla elita celého robosvěta…“ Roboškola se liší od běžné základky zdánlivě velmi, ale při bližším pohledu najdeme řadu podobností. Píp a Půp projeví vtip a dobré srdce a zachrání bývalého žáka, společenského robota, od bídného života v katakombách školy. Příběh vyžaduje od čtenářů přemýšlení a jistou úroveň vědomostí, aby ocenili a vychutnali si vtip, skrytý humor a nápady obou autorů.

bublif3


Z úplně jiného soudku je komiksový seriál Zelený vlk, který píše KIMEA a kreslí Karel Jerie. V prvním díle se seznámíme s hlavním hrdinou, vlkem Velkým bratrem. Ten se vydává do světa dvounožců zničit obludu, která brání vstupu do města. Rozehrává se neuvěřitelná historka, jejíž rozuzlení nás čeká v dalších dílech.
Spolu s Tomášem Prokůpkem následně probereme historii komiksů pro děti v přehledu nazvaném Prakomiksy. Dozvíme se, jak se lišily tehdejší komiksy od těch dnešních. Připomeneme si, že prvním českým kreslířem byl Karel Ladislav Thuma, který své komiksy publikoval od 80. let 19. století. Jeho humorné kreslené příběhy nejčastěji líčily lumpárny malých kluků nebo třeba opičáka Fuka. A hned na další stránce připravila Bára Buchalová první číslo Dikobrazu, v němž představuje tři výtvarníky – Vhrsti, Anetu Žabkovou a sebe samotnou.
Navazuje klasika – Tři mušketýři, které volně podle předlohy Alexandra Dumase do komiksové podoby převedl Petr Kopl. Známý příběh není třeba představovat, ale komiksové ztvárnění potěší i náročnější čtenáře. Příběh je rovněž koncipován na jednotlivé díly na pokračování, takže se můžeme vždy těšit na nový Bublifuk.
Robotická technika na nás opět vykoukne z příběhů Hilfréda Hubertuse Babočky, které píše a kreslí Tomáš Kučerovský. Sourozenci Péťa a Péťa tráví léto u strýčka Babočky s podivnou a tajemnou minulostí…Překvapivá pointa mě fakt dostala.
A ochutnávka nekončí: Trampoty principála Piškoty pro nás napsal Jiří Walker Procházka a nakreslil Petr Šrédl. Jednostránkový komiksový příběh má prudký spád a skutečně cirkusové vyústění.
Na závěr mě potěšila příjemná tečka: Knihomol Bubu a ztracený komiks, který na námět Ondřeje Buchala nakreslila pro děti Bára Buchalová.
Celkově na mě tato nová komiksová revue učinila velmi dobrý dojem. Všechny příběhy jsou napsány a nakresleny s radostí, jsou vtipné, čtivé a přitažlivé. Myslím si, že záměr autorů může být splněn, tenhle časopis může přitáhnout děti ke čtení i k výtvarnému umění. Už se těším na slibovaný druhý díl, který by měl vyjít v únoru 2016 pod názvem Plnou parou vpřed.
Hodnocení: 100 %

Název: Bublifuk 1 – komiksová revue
Editor:     Klára Smolíková
Žánr: komiks
Nakladatelství: Triton Praha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 32
Zdroj foto: Triton Praha

http://www.tridistri.cz/bublifuk1?ItemIdx=10

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Eve Makisová: Tymiánové dopisy

tymianove dopisy 200Hledáte čtení, které bude strhující, trošku historické, trošku limonádově romantické, voňavé po dobrém jídle a na druhé straně syrové válečnou tématikou a drsností etap lidské historie, na něž se raději zapomíná? Eve Makisová vy...


Literatura

Základ knihovny o copywritingu

copy200Tým odborníků ze společnosti H1.cz zaměřené na internetové poradenství  a výkonnostní marketing dal dohromady knihu s názvem Copywriting: Pište texty, které prodávají. Ta tvoří pěkný základ jak pro lidi z oboru, tak pro laiky a je na ní vidět, že ji ps...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.