Učitel, ten tvrdý chleba má

Učitel, ten tvrdý chleba má

Tisk


denik 200Deník kantora aneb učitel, ten tvrdý chleba má je název knihy Davida Macha. Jedná se o krátké příběhy psané deníkovou formou, které vás zaručeně pobaví i překvapí a možná se pak budete dívat na učitelské povolání trochu jinak… Původně vycházely jen na facebooku a do knižní podoby se dostaly díky vydavatelství Edika.

 


„Kdo umí, umí. Kdo neumí, učí. Kdo neumí a neučí, sedí v parlamentu! Chcete vědět, co je na tom vlastně pravdy? Pak třímáte v rukou tu pravou knížku. Jsou učitelé ulejváci nebo nedocenění pracovníci? Zažívají muka nebo zábavu? Názory se různí, kdo by se s tím nesetkal…“ Právě takto začíná knížka, která vás provede školním rokem 2013/2014 a vy tak budete moci poznat jak dnešní školou povinnou generaci, tak také různé učitele.
S mladým učitelem Davidem Machem se čtenář seznámí už 26. srpna, kdy to vše pro učitele začíná. Brzy na něm poznáte, že má svou práci rád, snaží se být férový a nechybí mu ani smysl pro humor. Jeho žákům se snaží co nejvíce porozumět, i když někdy je to složité.
Kniha je především o vyučování a jednotlivých studentech. Díky tomu, že se třídy různě střídají, nemusíte si jednotlivé protagonisty pamatovat. Dozvíte se také, jaká nesou úskalí exkurze, dozory na chodbách nebo rodičovské schůzky.  
Čtení jednotlivých zápisků je nenáročné a tím pádem i odpočinkové. Každý den má jasnou výstavbu – obsahuje jak uvedení do „problému“, tak jeho vyústění a to vše bez zbytečných slov navíc nebo nějakých přikrášlování. Mnohdy je pointou jen nějaká hláška nebo přeřeknutí, ale obalené do reálného prostředí se tak dostává na vyšší úroveň navozující právě tu třídní atmosféru, na kterou si každý rád zavzpomíná.
„Dámy a pánové, kdo slavný má dnes pohřeb?“
Ticho, pusto, jakoby prázdno.
„No, Nelson… no… no,“ pátrá v paměti slečna z první lavice.
„Admirál Nelson?“ vzpomněla si asi na svoji nedávnou návštěvu Londýna Martina.
„Skoro. Taky svým způsobem bojovník,“ napovím.
Nepomohlo, stále nic.
„Nelson Mandela, moji milí,“ ukončím jejich trápení.
Po chvíli všeobecného přikyvování vyletí nahoru ruka Moniky.
„Pane učiteli, a kdo je ten Mandelka?“ zeptá se zcela vážně.
„Pradlenka s vlastním mandlem,“ proletí mi nahlas hlavou.“
„Vážně, a proč je slavná?“ povyšuje tu ironii. Au, au, střílej, střílej, poslechni svého pána… jsem silná povaha.

Deník kantora bych doporučila povinně každému vyučujícímu a studentům také, aby viděli i tu druhou stranu nebo si mohli zavzpomínat. Věřte mi, čtení vás bude bavit a také procvičíte bránici. A už nyní se můžeme těšit na další počin s názvem Manuál studenta aneb xx chvatů, jak položit střední na lopatky.
David Mach má 33 let, je hodně kantor a trochu sporťák v novinách. Narodil se ve Vyškově, žije ve Vyškově a mysli si, že umře ve Vyškově. :-) Po vyškovském gymnáziu vyhrál pětiletý těžký vysokoškolský „boj“ na Přírodovědecké fakultě UP Olomouc, obor Matematika, Geografie a nyní (m)učí omladinu na Obchodní akademii Prostějov, předtím čtyři roky „deptal“ mládež na Obchodní akademii Brno, Kotlářská.

Deník kantora
Autor: David Mach
Žánr: fejetony ze školního prostředí
Nakladatelství: Edika, Albatros Media
Rok vydání: 2014

Hodnocení: 95 %

( 2 hlasů )

https://www.kosmas.cz/knihy/198973/denik-kantora/

Zdroj foto: archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

saman 200V nakladatelství Práh vyšla v loňském roce kniha Šaman od Martina Fendrycha, který po odchodu z politiky řídil deník Respekt a nyní pracuje jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Kniha mě nalákala svou anotací a také jsem si říkala, že si po...


Literatura

Pohled do života proslulého fotbalového trenéra

mou 200Životopis jednoho z nejlepších současných fotbalových trenérů José Mourinha přináší příběh o vášni, ctižádosti i disciplíně. Jeho autorem je sportovní žurnalista Ciaran Kelly, začínající autor knih o fotbale. V České republice vyšel u nakladatelství Ml...

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...