Modrý dům – příběh k mátovému čaji s medem

Modrý dům – příběh k mátovému čaji s medem

Tisk

modry dum200Nakladatelství Noxi si pro své fanoušky před Vánoci připravilo druhé vydání knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové s názvem Modrý dům. Jedná se o vánoční příběh jako stvořený do zimní nálady, k zachumlání se do deky s nějakým dobrým čajem.

 

 

Dějstvím knihy je právě modrý dům ležící na samotě, kde jezdí na Vánoce za svou maminkou (babičkou, tchýní) jedna velká rodina. Připravte se na moudrou téměř osmdesátiletou paní, která je plná lásky a dobře ví, jak to v životě chodí. Pro rodinu by udělala cokoliv a dokáže hned poznat, jak se věci mají. Těšte se na vzpomínky a mnoho zajímavých osudů…
Táňa Keleová-Vasilková rozhodně umí psát – množství jejich vydaných knih je toho důkazem. V jejich románech dominují ženy a jejich osudy. Stejně je tomu i v této knize, ale přesto je příběh něčím jiný. Je snad ještě více lidský, zaměřený víc na rodinu, ale nechybí v něm různá zamyšlení, popisy osudů a podobně.
Nosným tématem je rodina a s ní spojená láska. Máma je ta, která miluje své děti, chce pro ně to nejlepší, ale dobře ví, že věci nejdou dělat na sílu. Pro každého má vlídné slovo, ale vždy se zachová tak, jak by měla. Krásně je zde využit i motiv kontrastu generací ve stylu „za našich dob to bylo jinak“ a není to ani nikterak obtěžující nebo prvoplánové.
Modrý dům je nenáročným čtením na jeden večer, ideálně nějaký sváteční nebo zimní. Do příběhu rodiny se čtenář dostane velmi rychle a bude toužit se se všemi pořádně seznámit a často se bude usmívat.

„Zlatka vstoupí a popojde k mámině posteli. Sedne si na kraj a pozorně se na ni zadívá.
„Nic mi není,“ řekne ochraptělým hlasem matka. „Jen… zvažuju, jestli jsme udělali správně.“
„Jsem o tom přesvědčená,“ prohlásí Zlatka pevně. „Lenka si už konečně jednou provždy musí uvědomit, kde jsou hranice… a co může a co ne.“ Povzdechne si. „I když pochybuju, že se jí to podaří…“
„Jenže když se k ní otočíme zády i my, zůstane úplně sama.“
„Mami, proboha, je jí padesát! Už není malá.“
„Pořád se cítím za ni zodpovědná,“ přizná se matka.
„Tak to je chyba, musíš ji nechat, ať si svůj život řídí sama.“
„Vždyť to tak dělám, ne?“ ohradí se. „Ale vždycky věděla, že sem může kdykoliv přijít… vy všichni to víte.“
„A taky parádně zneužíváme,“ přikývne dcera s úsměvem. „Ty a tenhle dům jste pro nás útočištěm… a nedovedu si představit, že by to mělo být někdy jinak.“ (str. 162-163)

modry dum

 

Táňa Keleová-Vasilková (vlastním jménem Taťjana Vasilková) se narodila * 7. dubna 1964 v Chomutově do rodiny slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Ve čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy a dnes s manželem a třemi dětmi žije v Devinské Nové Vsi. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek.  Píše převážně romány pro ženy, ve kterých popisuje osudy žen a jejich rodin.

Modrý dům
Autor: Táňa Keleová Vasilková
Žánr: román
Nakladatelství: NOXI
Rok vydání: 2015
Počet stran: 198
Hodnocení:  90 %

( 1 hlas )

https://www.kosmas.cz/autor/21435/tana-keleova-vasilkova/

Zdroj foto: Noxi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.


Literatura

Zasmějte se u Historek z Tinderu

Historky z Tinderu200Historky z Tinderu je název knihy Lucie Macháčkové, která vyšla v nakladatelství Cosmopolis. Jedná se o skvělou oddechovku, nenechte si ji ujít!

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...