Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Tisk

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, tu a tam, nějaké to rozvláčné místo, na druhou stranu je to chvíle, kdy si odpočinete od poměrně hutného děje, který Hakan Nesser zařadil.

 


Skvěle popsané reálie
U podobných žánrů jsem doslova háklivá na reálie. Mou háklivost Hakan nepodráždil. Kdepak. Horké léto, studená cola, cvrkají tam cvrčci a pije se zteplalá minerálka. Díky těmto pravidelně a trefně popisovaným drobnostem se skoro začne čtenář potit, protože třicet sedm ve stínu není zrovna nic moc.


Komisař Van Veeteren má švih
A také nesnáším, když hlavní hrdina, policista, v tomto případě dokonce policejní komisař, nemá žádnou šťávu. No jasně, tak tenhle Veeteren není zrovna nějaký donchuán a setkání se sexuálním zločinem v něm nechutně často probouzí konftrontaci na jeho „málo používané pohlavní ústrojí“, jak je v knize uvedeno, ovšem jinak je to sice stárnoucí, ale do morku kostí inteligentní muž a policejním instinktem. Ten autor dokázal rozvíjet v knize pomalu. Zatímco zezačátku může komisař vypadat jako trochu ňouma, s postupem děje se mu dostáváte hlouběji a hlouběji pod kůži a do mozku. A jeho osobnost je vykreslená velmi dobře a je to sympatický chlapík.

divka

 


Oběť a zločin nahání strach?
Ale ano, vidět tohle zfilmované, tak se budu bát. V psané verzi a za denního světla jsem zažila průměrný strašidelný zážitek, nicméně mě podobným slabším povahám nedoporučuju knihu číst na noc. Sice se zločin točí kolem podivné sekty, která vymýtá z mladých dívek ďábla a vládne snad i díky sexuálním rituálům (všechno se hezky rozplétá v druhé části knihy), ale přesto jít v noci na záchod, po takové večerní četbě nemusí být příjemný zážitek. Výborně rozvinutá psychologie zločinu, který se tu vyšetřuje, pěkné dialogy při vyšetřování, komisař se ptá cíleně i trošku schválně zrádně a to byly části knihy, které jsem si opravdu užila.  Ač jde o zločin na malém děvčátku, autor se nevyžíval ve zrůdnostech, ale pojal vše chladně, střízlivě a šel spíše po důvodech, proč se tak stalo, než by se, nyní tak moderně, matlal v detailním popisu mrtvoly a vraždy.


Stupňující se děj
Líbí se mi, že jsem byla odměněna za trápení se prvními sto stranami opravdu dobrými dalšími dvěma třetinami knihy. Houstnoucí atmosféra nabírala na obrátkách a kolem zločinu se začala utahovat smyčka. Postupně mnou pronikal příjemný pocit mrazení, a myslím, že od tohoto trojnásobného držitele ceny Nejlepší švédský krimiromán, bych si i ráda přečetla něco jiného.
Hakan Nesser (1950, Švédsko) je autor nezaměnitelné švédské krimi prózy. Po univerzitním studiu, kdy se orientoval především  na skandinávské jazyky, angličtinu, literaturu, historii a filozofii, pracoval dlouho jako učitel. Prózu publikuje od roku 1988, jeho detektivní příběhy zaznamenaly řadu významných úspěchů a byly publikovány ve více než 25 zemích. Jeho postavy se zachycují v precizně zachyceném prostředí, inspirovanými nizozemskými, švédskými německými nebo polskými reáliemi. Žije v Londýně a je úspěšným spisovatelem na volné noze.


Název: Dívka, která nikomu nechyběla (Kommissarien och tystnaden)
Autor: Haken Nesser
Žánr: krimi
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Hodnocení:     80%

( 0 hlasů )

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/divka-ktera-nikomu-nechybela-ekniha          


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brendon Burchard: Náboj

naboj200Tady za vás nikdo nic nevyčistí, neodčaruje a tak podobně… To rozhodně NE. Ale tohle se mi líbí. Ačkoliv o sobě autor na několika místech říká, že je někdy na své klienty tvrdý, či až příliš agresivní, má pocit, že to je prostě potřeba. Jen tak je to...


Literatura

Výjezdovka potěší všechny milovníky policejní práce

vyjezdovka 200Výjezdovka je druhou knihou kriminalisty Davida Urbana. Po povídkách sdružených v titulu Tři opice přichází Výjezdovka více zaměřená na práci odborníků, která navíc vychází ze skutečných případů.

 

...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...