Barokní památku u Jičína čekají další opravy

Barokní památku u Jičína čekají další opravy

Tisk

lodz8Valdštejnská lodžie nedaleko Jičína čekají další opravy. Jičínská radnice by za pomoci dotací od státu chtěla v objektu vybudovat dosud chybějící hygienické zázemí a pustit se do obnovy dalších částí zdí. Město od roku 2010 do oprav lodžie a okolních parků, investovalo 17,3 milionu korun; z toho přes sedm milionů korun bylo z dotací. Mezi hlavní investice patřily oprava fasády lodžie, opravy zdí, rekonstrukce parku či zřízení kavárny. Letos by se mělo dokončit napojení lodžie na kanalizaci.

 

Město na stavbu žádá o dotaci z programu podpory cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj. V případě získání dotace by stavba měla být dokončena v polovině roku 2017.

lodz200

 

Lodžii s libosadem založil v 17. století vojevůdce Albrecht z Valdštejn. S Jičínem je lodžie spojena dvoukilometrovou lipovou alejí.

lodz00

 

Spolu s čestným dvorem a okolním parkem patří Valdštejnská lodžie mezi nevýznamnější soubory raného baroka. Areálu okolních parků s romantickými loubími, vodotrysky a altány se začalo říkat Libosad. Nedaleko se nacházela také obora. Samotná lodžie byla postavena v letech 1630-34. Je z ní krásný výhled na celý park.

lodz7

 

Směrem z města na Valdštejnskou lodžii se nachází lipová alej. Tvoří nedílnou součást celkové raně barokní krajinné kompozice. Původně tu bylo vysázeno 1140 lip, ale v průběhu tří století byly stromy několikrát přesázené. Nyní tu roste na 970 stromů. Na konci aleje se nachází park Libosad s lodžií. Každým druhým rokem tudy přijíždí sám vévoda Valdštejn s celým dvorem a zahajuje slavnost Valdštejnské dny.  


Hodnocení 85 %
www.valdstejnalodzie.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Literatura

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Mazel je podle režiséra letní film s prázdninovou atmosférou

mazel 200Prázdninové dobrodružství z letního tábora od Petra Oukropce, autora filmu Modrý tygr. Rodinný film odhalí tajemství našich lesů, kde se skrývají kouzelné bytosti různých tvarů a velikostí. Travní mužíci, létající čarodějnice ostružníková, rodiny ...