Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa
Banner

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do jednotlivých receptů!

 


Text je rozdělen do šesti velkých kapitol: Zabijačky, Maso, Uzeniny, Než začnou hody, Něco do zásoby a Výroba uzenin dle starých receptur. Ačkoliv nese kniha název Domácí řeznická kuchařka, v žádném případě nejde jenom o recepty. V úvodu se čtenář kromě popisu zabijačky dozví zajímavé informace o rozdělení masa a jeho použití. Skvělá pomůcka pro ty, kteří stejně jako já v řeznictví trochu tápou. Následuje spousta tipů k nasolování a kořenění masa vhodného k uzení, popisy pracovních nástrojů a mnoho dalšího.
Recepty přibližují všelijaké masové dobroty, na jaké si jen vzpomenete – špekáčky, cigárka, debrecínské párky, turistický salám, různé klobásky a mnoho zabijačkových pochoutek v čele s tlačenkami, jitrnicemi, jelítky či huspeninou. Kapitola Něco do zásoby pak čtenáře provede uzením, a to nejen z hlediska masa, ale také technologicky. Jsou zde technické popisy udírny a její nákresy.
Závěr knihy je také velmi zajímavý, protože se zaměřuje na recepty ze starých kuchařek. Jazyk těchto postupů je trochu nemoderní, ale nemusíte se bát, že byste mu nerozuměli nebo si nevěděli rady. Posuďte sami úryvek z receptu na Nový salám:
„Na 5 kg libového masa vepřového se přidají 2 kg masa hovězího dobře rozmělněného a směs se okoření solí, pepře, marjánkou a maso se s něco málo vody prodělá. Do směse se pak přidá ½ kg tuhého tuku na větší kostky rozkrájeného. Dobře prohnětená směs se plní do širších střev hovězích dosti tuho a udí se teplým kouřem, po tom se uvaří. Krájí se za studena na tenké plátky.“ (str. 156)

rez


Kniha Domácí řeznická kuchařka je velmi praktická a troufám si říct, že mít ji doma je povinností pro každého, koho láká domácí zabijačka nebo má doma udírnu!


Velká řeznická kuchařka
Autor: Josef Dušátko
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPRESS, Albatros Media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 164
Hodnocení: 100 %

( 1 hlas )

http://www.albatrosmedia.cz/domaci-reznicka-kucharka.html


 

Rozhovor

"Jsem klasický scenárista," říká o sobě Václav Šorel

vaclav sorelV loňském roce vyšlo kompletní vydání komiksů, na kterých se jako scenárista podílel pan Václav Šorel – Zlatá kniha komiksů. My, dnes věkem zralí, nad stránkami vzpomínáme, jak jsme netrpělivě čekali na nová a nová čísla čas...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

„Za zamčenými dveřmi“ odemyká 13. komnatu Harrisonova života

Harrison 200Člen slavné kapely „The Beatles“, kytarista, skladatel, milovník žen, hinduista, velký fanoušek Boba Dylana, producent prvního filmu od „Monthy Pythonů“ - jedny z mála přívlastků  Harrisonovy povahy.


Literatura

Dagmar Sedlická napsala knihu erotických esejů
ImageCopak to mají v kalhotách? Takový název nese kniha esejů o erotice autorky Dagmar Sedlické. Kniha je dílem zralé ženy, která má k tématu co říci.
...

Divadlo

Zlínské divadlo přináší další komedii od Francise Vebera

draha legrace 200Francis Veber je proslulý francouzský scenárista, producent, režisér, filmař a divadelník známý například díky filmu Drž hubu! nebo filmu a divadelní hře Blbec k večeři. Zřejmě právě díky jejímu úspěchu se v Městském divadle pustili do...

Film

Masová média kolem nás i v nás


media200Již v druhém, přepracovaném vydání se ke čtenářům dostává kniha MASOVÁ MÉDIA. Jan Jirák a Barbara Köpplová ji pojali jako učebnici, kterou uspořádali do pěti přehledně rozčleněných kapitol, opatřených množstvím krátkých podkapitolek věnovaných ...