Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Email Tisk

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do jednotlivých receptů!

 


Text je rozdělen do šesti velkých kapitol: Zabijačky, Maso, Uzeniny, Než začnou hody, Něco do zásoby a Výroba uzenin dle starých receptur. Ačkoliv nese kniha název Domácí řeznická kuchařka, v žádném případě nejde jenom o recepty. V úvodu se čtenář kromě popisu zabijačky dozví zajímavé informace o rozdělení masa a jeho použití. Skvělá pomůcka pro ty, kteří stejně jako já v řeznictví trochu tápou. Následuje spousta tipů k nasolování a kořenění masa vhodného k uzení, popisy pracovních nástrojů a mnoho dalšího.
Recepty přibližují všelijaké masové dobroty, na jaké si jen vzpomenete – špekáčky, cigárka, debrecínské párky, turistický salám, různé klobásky a mnoho zabijačkových pochoutek v čele s tlačenkami, jitrnicemi, jelítky či huspeninou. Kapitola Něco do zásoby pak čtenáře provede uzením, a to nejen z hlediska masa, ale také technologicky. Jsou zde technické popisy udírny a její nákresy.
Závěr knihy je také velmi zajímavý, protože se zaměřuje na recepty ze starých kuchařek. Jazyk těchto postupů je trochu nemoderní, ale nemusíte se bát, že byste mu nerozuměli nebo si nevěděli rady. Posuďte sami úryvek z receptu na Nový salám:
„Na 5 kg libového masa vepřového se přidají 2 kg masa hovězího dobře rozmělněného a směs se okoření solí, pepře, marjánkou a maso se s něco málo vody prodělá. Do směse se pak přidá ½ kg tuhého tuku na větší kostky rozkrájeného. Dobře prohnětená směs se plní do širších střev hovězích dosti tuho a udí se teplým kouřem, po tom se uvaří. Krájí se za studena na tenké plátky.“ (str. 156)

rez


Kniha Domácí řeznická kuchařka je velmi praktická a troufám si říct, že mít ji doma je povinností pro každého, koho láká domácí zabijačka nebo má doma udírnu!


Velká řeznická kuchařka
Autor: Josef Dušátko
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPRESS, Albatros Media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 164
Hodnocení: 100 %

( 1 hlas )

http://www.albatrosmedia.cz/domaci-reznicka-kucharka.html


 
Banner

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Madona z hor promlouvá nejen k hlavní hrdince

Madona z hor, perexMadonna mia, to bylo ale čtení. Poetické a hutné zároveň. Něžné a přitom drsné. Odpočinkové, ale burcující emoce. Oduševnělé a také drsně reálné. No prostě úžasné. Na Madonu z hor jsem se velmi těšila. A má očekávání byla...


Literatura

Pavlína Brzáková: Hlas a dech čínské zpěvačky Feng-yün Song

hlas a dech200„Čínští studenti se snaží v učitelově sdělení zachytit záměr a směřování, kdežto západní se snaží pochopit každé konkrétní slovo…“ píše v jedné citaci čínská hlasová terapeutka a zpěvačka. I ona se v této knize snaží přesměrovat naš...

Divadlo

Muzikál Rocky má nového Apolla

22218577 10210653900169802 1031201844382987522 oOd listopadu mají diváci možnost vidět v muzikálu ROCKY! novou tvář. Roli Apolla se ujal Brit OJ Lynch, který v současn...

Film

Letní filmová škola je za námi

hradiste 200Dvaačtyřicátý ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště, největšího nesoutěžního filmového festivalu v České republice, dnes končí. Za 9 dnů se v sálech kin vystřídalo 5 700 akreditovaných diváků. Ti měli možnost zhlédnout přes 230 snímků z ce...