Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa
Banner

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Email Tisk

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do jednotlivých receptů!

 


Text je rozdělen do šesti velkých kapitol: Zabijačky, Maso, Uzeniny, Než začnou hody, Něco do zásoby a Výroba uzenin dle starých receptur. Ačkoliv nese kniha název Domácí řeznická kuchařka, v žádném případě nejde jenom o recepty. V úvodu se čtenář kromě popisu zabijačky dozví zajímavé informace o rozdělení masa a jeho použití. Skvělá pomůcka pro ty, kteří stejně jako já v řeznictví trochu tápou. Následuje spousta tipů k nasolování a kořenění masa vhodného k uzení, popisy pracovních nástrojů a mnoho dalšího.
Recepty přibližují všelijaké masové dobroty, na jaké si jen vzpomenete – špekáčky, cigárka, debrecínské párky, turistický salám, různé klobásky a mnoho zabijačkových pochoutek v čele s tlačenkami, jitrnicemi, jelítky či huspeninou. Kapitola Něco do zásoby pak čtenáře provede uzením, a to nejen z hlediska masa, ale také technologicky. Jsou zde technické popisy udírny a její nákresy.
Závěr knihy je také velmi zajímavý, protože se zaměřuje na recepty ze starých kuchařek. Jazyk těchto postupů je trochu nemoderní, ale nemusíte se bát, že byste mu nerozuměli nebo si nevěděli rady. Posuďte sami úryvek z receptu na Nový salám:
„Na 5 kg libového masa vepřového se přidají 2 kg masa hovězího dobře rozmělněného a směs se okoření solí, pepře, marjánkou a maso se s něco málo vody prodělá. Do směse se pak přidá ½ kg tuhého tuku na větší kostky rozkrájeného. Dobře prohnětená směs se plní do širších střev hovězích dosti tuho a udí se teplým kouřem, po tom se uvaří. Krájí se za studena na tenké plátky.“ (str. 156)

rez


Kniha Domácí řeznická kuchařka je velmi praktická a troufám si říct, že mít ji doma je povinností pro každého, koho láká domácí zabijačka nebo má doma udírnu!


Velká řeznická kuchařka
Autor: Josef Dušátko
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPRESS, Albatros Media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 164
Hodnocení: 100 %

( 1 hlas )

http://www.albatrosmedia.cz/domaci-reznicka-kucharka.html


 

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Kluk, který nikdy nezestárl

200litTo je název útlé knížky vydané v roce 2012 v nakladatelství ČAS.

...

Literatura

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smy...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Natáčení komedie Babovřesky 3 zdárně pokračuje

babovresky 200V Babovřeskách bylo zase rušno! Do vsi přijela cikánka Aranka spolu se svou družinou a dožadovala se splnění slibu. Chtěla pokřtít své 11. dítě – syna Tygra. Jenže, čekal ji menší šok! Místo mladého, sympatického, i když tr...