Lauritzi, otevři oči!

Lauritzi, otevři oči!

Tisk


klapky perexZavírat oči před zjevnými věcmi nebo strkat hlavu do písku jako pštros – to je špatná vlastnost. Ale pro koho je to horší - pro toho, kdo má klapky na očích, nebo pro ty, kteří s takovou osobou musí žít? Jan Guillou přichází s dalším dílem série Velké století.

 


Ve čtvrté části máme šanci prožít léta 1940-45 s rodinou Lauritzenů, tentokrát z pohledu nejstaršího bratra Lauritze. Jako pokaždé jsem měla problém se začíst do prvních stránek a jako obvykle jsem se po počátečních potížích nemohla od knihy odtrhnout. Už jen popisované období je plné převratných událostí. I v rodině Lauritzenů se dějí obrovské změny.
Například to, že většina majetku rodiny je uložena v nemovitostech – jenže těch v Berlíně a Drážďanech, které do jisté doby sice vypadají, že válku přežijí, protože Německo vyhrává, ale po čase je všem jasné, tedy kromě Lauritze, že to má Německo spočítané, a tak Oscar, výborný obchodník odjíždí odvrátit finanční katastrofu a některé z domů prodává. Oscar i Sverre na rozdíl od jejich bratra také věří, že na pomoc přijde sovětská armáda a pokud se tak stane, začne zabavovat vše v soukromém vlastnictví, a to by bylo pro rodinu likvidační.

klapky


Zajímavou situací v rodině Lauritze je i to, že jeho nejstarší syn Harald stále pokračuje ve své kariéře důstojníka SS, zatímco dcera Johanne se přidává k válečnému odboji Hjemmefronten. Karl bojuje ve válce u námořnictva a Rosa je zřejmě špionka. O své funkci nehovoří, ale to, že má velmi podrobné informace o světovém dění svědčí o mnohém.
Jak už to tak bývá, koloběh rodiny je nezastavitelný, a tak nás někteří členové opouštějí a noví přichází na svět. I Lauritz tomuto není ušetřen a sám pro sebe přichystá (nevhodné) překvapení, které ho ale učiní otevřenějším (i když trochu alibistickým), než kdy byl.
Autor Velkého století píše svým typickým rozvláčným a přemýšlivým stylem, který vás ale pohltí, až máte pocit, že rodina Lauritzenů je i vaší rodinou. A to překvapení na závěr? Budete toužit po dalším pokračování.
Předchozí díly:
http://kultura21.cz/literatura/11136-host-norsky-dandy-recenze
http://kultura21.cz/literatura/12955-host-brno-kniha-mezi-cervenou-a-cernou-recenze

Klapky na očích/Att inte vilja se
Autor: Jan Guillou
Žánr: překladová beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312
Hodnocení: 88 %                 Zdroj foto: www.hostbrno.cz


http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/klapky-na-ocich-1043


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zloději lidí – román, který je právem označován za thriller

Zlodeji lidi200Slovy thriller či bestseller se označuje kdejaká kniha, ne každá z označených si tento přídomek zaslouží. Zloději lidí – krimiromán Roberta Craise – na ně mají právo. Autor totiž má nos na trháky. A dokáže...


Literatura

Vraždy ve znamení hvězdy

vrazdy ve znameni hvezdy 200Středem zájmu slibného prozaika Františka Kalendy (* 1990) je historie ve spojení s detektivním příběhem, což mu v minulosti vyneslo nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Tentokrát nás zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...