Žena s dranžírákem přináší kulinářské recepty pro náruživé čtenáře

Tisk

dranz200Ačkoliv jsou pulty českých knihkupectví zaplaveny nepřeberným množstvím kuchařských knih, dosud žádný titul nepřinesl kromě receptů i bonus v podobě povídek, v nichž by nemalou roli hrál právě uvedený pokrm. Tuto unikátní kuchařku nazvanou Žena s dranžírákem sepsala spisovatelka a překladatelka Daniela Mičanová a čtenářům ji přináší Nakladatelství Epocha.

 


 Daniela Mičanová se s čtenáři podělila o třicet receptů, které patří ke stálému rodinnému repertoáru a jsou tudíž ověřené lety, v některých případech dokonce generacemi. Na své si přijdou zarputilí masožravci i vegetariáni, milovníci sladkých pamlsků, začátečníci, pokročilí, zastánci svěžího a rychlého vaření i sofistikovaných omáček.
 Kniha je rozdělena do šesti částí podle typů pokrmů od snídaní přes polévky, hlavní jídla, slavnostní jídla, moučníky a zákusky po pomazánky k vínu nebo pivu. Každý recept je uveden krátkou povídkou (maximálně na pět stran), v níž se objeví daný pokrm.  Povídky se odehrávají převážně v současnosti na moravském venkově, autorka nás však vezme i na výlet do Paříže, Itálie, Řecka a Egypta. V šesti povídkách se ocitneme v minulých historických epochách: ve viktoriánské Anglii, ve Vídni za panování Františka Josefa I. nebo na moravské vesnici za socialismu. Zpestřením jsou i dvě variace na klasické pohádky.

dranz2


 Žánrově se většinou jedná o hororové povídky, neboť  téměř v polovině z nich hlavní hrdina umírá za velmi bizarních okolností. Vystupují v nich upíři, šílení profesoři, čarodějnice, bezdomovci nebo německý ovčák. Autorka vzdává hold i klasickým dílům světové beletrie. V jedné z povídek se můžeme setkat se slečnou Marplovou, v dalších s rodinou Addamsových, hraběnkou Bathoryovou, britským právníkem Jonathanem Harkerem, který přes Moravu putuje do Transylvánie, i s Fantomem opery.
 V povídkách samozřejmě nechybí humor, který přináší nejen situační komika, ale i brněnský hantec a minibazarovský maminkovský slang, v němž se to hemží výrazy jako těhulka, snaženíčko, manža, kečupek, mimísek. Mě osobně nejvíc pobavily povídky Nadivoko a O trnkové panně. Ačkoliv jsou mnohé pointy snadno předvídatelné,  autorka váží každé slovo, aby byly co nejúdernější.
 Samotné recepty jsou velmi lákavé, zejména dezerty. Čtenáři jistě ocení i kratičké komentáře, v nichž autorka prozrazuje původ receptu nebo svůj vztah k danému jídlu a o jakých příležitostech daný pokrm připravuje.
 Doporučuji nejprve  daný pokrm uvařit a posléze  jej servírovat společně s povídkou, aby byl kulinářský zážitek umocněn zážitkem čtenářským.
 

O autorce
Daniela Mičanová se narodila v roce 1972 v Hustopečích u Brna. Náruživá kuchařka a spisovatelka se od mládí zajímala o staroegyptskou kulturu, což ji v sedmnácti letech vedlo k napsání první (nevydané) novely a následně ke studiu archeologie. Když akademická dráha nevyšla, vystřídala řadu zaměstnání, z toho dvanáct let se živila jako překladatelka beletrie na volné noze. Pyšní se třiceti přeloženými tituly, velkou většinou opět se staroegyptskou tématikou.
 Jako autorka se prosadila upíří tetralogií, kterou tvoří romány Alexander (1999), Lucius (2001), Orlando (2002) a Jakubovy housle (2011). Je autorkou historické detektivky Ve službách třináctého prince (2013), v níž se vrátila do země faraonů a pyramid.
 

Žena s dranžírákem. Kuchařka pro náruživého čtenáře
Autor: Daniela Mičanová
Fotografie: Alena Oršoničová
Žánr: hororové a fantasy povídky + kuchařka
Vydáno: 2015
Stran: 200
Vydalo nakladatelství: Epocha s. r. o.
Hodnocení: 70  %
Zdroj foto: epocha.cz

( 1 hlas )


 

Zobrazit další články autora >>>