Kuchařská kouzla ve sklenici

Kuchařská kouzla ve sklenici

Email Tisk

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či alespoň nějaký bufet, takže si musím chystat jídlo s sebou.

 

A tady taková hezká návnada: „Lehké obědy, lahodné snídaně a svačiny elegantně uzavřené ve sklenici, kterou ráno jen vyndáte z chladničky a jdete do práce.“ Chytrým navrstvením přísad do zavařovací sklenice lze rychle připravit různá chutná jídla. Díky vzduchotěsnému víčku si obsah uchová čerstvost, takže si lze v předstihu i několika dní připravit pestré menu. Přesně takhle si to představuji. Zalistovala jsem knihou, jaké recepty nám autorka doporučuje. Zní to skvěle: špenátový salát s granátovým jablkem a hruškou, fazolkový salát s fetou, křehký salát s pršutem a gorgonzolou, rozličné koktejly, těstoviny, recepty známé i neznámé. Návnada zafungovala. Začetla jsem se a byla jsem stále nadšenější. Ne že bych nikdy nepoužila zavařovací sklenici jako nosič jídla. Ale nikdy mě nenapadlo připravovat si do nich několik čerstvých jídel na několik dní. Přitom zavařovací sklenice jsou snadno dostupné, máme je vždy po ruce, menší i větší, podle potřeby. Dají se používat nejen jako bezpečné přepravky, ale pomáhají mladým rodičům, aby si rychle udělali malou zásobu čerstvých jídel, přichystali večeři pro chůvu k dětem nebo slavnostně donesli skvělý salát k přátelům na barbecue. Štíhlý vertikální tvar zavařovacích sklenic pracuje v náš prospěch. Trik spočívá v tom, že místo smíchání všech přísad je na sebe postupně naskládáme: dospodu nalijeme zálivku, pak vložíme pevnější zeleninu a listovou zeleninu dáme až nahoru. Těsně uzavřeme. Díky tomu zelenina nezavadne a déle si udrží čerstvost.

lahud9

 

Autorka přidává své bohaté zkušenosti s tímto způsobem přípravy a přepravy jídla. Knihu rozdělila na několik oddílů: Snídaně, Saláty, Další náměty na obědy, Svačiny a Salátové zálivky. Na konci jsou zařazeny převodní tabulky a rejstřík. Na závěr se lze dočíst některé údaje o autorce, jejíž příjmení samo evokuje chutné ovoce. Každému receptu je věnován jeden list. Autorka vždy recept okomentuje, dodá další doporučení a tipy, sdělí potřebné přísady na jednu porci a samotný postup. Nechybí fotodokumentace, která se již standardně v našich kuchařkách používá.
Vyzkoušela jsem některé recepty a musím potvrdit, že jsou to jídla skutečně moc dobrá. Zdravě se stravovat pomocí domácích jídel založených na čerstvých produktech se stává i u nás trendem, o čemž svědčí úspěšnost řady televizních programů, věnujících se vaření, i kuchařských knih. Tahle knížka může inspirovat zájemce o zdravý životní styl.
Hodnocení: 100 %

Lahůdky ze sklenice/ z anglického originálu Mason Jar Salads
Autorka: Julia Mirabella
Přeložila: Blanka Brabcová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Zdroj foto: IKAR

( 2 hlasů )

Links:
https://www.bux.cz/autori/48247-julia-mirabella.html
https://www.bux.cz/knihy/191457-lahudky-ze-sklenice.html
https://www.avast.com/sig-email


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

RENÁTA LUCKOVÁ


redaktorka

    je fotografka, novinářka, moderátorka a koučka. V autorské dvojici s Pavlem Veselým organizovali a moderovali mnoho akcí. Vedla rozhovory s různými významnými osobnostmi – podnikateli, manažery, politiky, diplomaty, s lidmi z kultury a dalšími. Její fotografie a texty byly publikovány např. v Katolickém týdeníku, na webových stránkách Arcibiskupství pražského, Historická šlechta, Svět úspěšných, v kulturní a hospodářské revue Fragmenty, v časopise Naše rodina, v tiskové agentuře MediapressServis, v časopise Policista, Český bratr, Překvapení aj. Absolventka VŠE a UK. Má zkušenosti v oblasti PR, reklamy a marketingu, ale i v oblasti  firemních financí, personálního řízení a andragogiky.

    Spolu s Pavlem Veselým jsou autoři knihy "Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP", která vyšla k jeho 70-tým narozeninám, kde publikovala i své fotografie.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 40

Čtěte také...

Miloš Kratochvíl pasoval prvňáčky na čtenáře

altDne 6. června zaplnili refektář Emauzského kláštera především prvňáčci. Přišli se svými pedagogy, ale i rodiči, prarodiči, sourozenci na velkou slavnost. Podle toho byli i našňoření – někteří mládenci měli motýlky, slečny byly v slavnostních (někdy až princezno...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Jiří Kajínek – Můj život bez mříží

kajinek perexSnad všichni už celé roky sledujeme, jak se vyvíjí kauza Jiřího Kajínka, nejznámějšího českého vězně, který si stojí za tím, že to, za co byl odsouzen a do konce života zbaven svobody, neudělal. Lidé se rozdělili na dvě skupiny. Jedni mu věř...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...