Kuchařská kouzla ve sklenici

Kuchařská kouzla ve sklenici

Tisk

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či alespoň nějaký bufet, takže si musím chystat jídlo s sebou.

 

A tady taková hezká návnada: „Lehké obědy, lahodné snídaně a svačiny elegantně uzavřené ve sklenici, kterou ráno jen vyndáte z chladničky a jdete do práce.“ Chytrým navrstvením přísad do zavařovací sklenice lze rychle připravit různá chutná jídla. Díky vzduchotěsnému víčku si obsah uchová čerstvost, takže si lze v předstihu i několika dní připravit pestré menu. Přesně takhle si to představuji. Zalistovala jsem knihou, jaké recepty nám autorka doporučuje. Zní to skvěle: špenátový salát s granátovým jablkem a hruškou, fazolkový salát s fetou, křehký salát s pršutem a gorgonzolou, rozličné koktejly, těstoviny, recepty známé i neznámé. Návnada zafungovala. Začetla jsem se a byla jsem stále nadšenější. Ne že bych nikdy nepoužila zavařovací sklenici jako nosič jídla. Ale nikdy mě nenapadlo připravovat si do nich několik čerstvých jídel na několik dní. Přitom zavařovací sklenice jsou snadno dostupné, máme je vždy po ruce, menší i větší, podle potřeby. Dají se používat nejen jako bezpečné přepravky, ale pomáhají mladým rodičům, aby si rychle udělali malou zásobu čerstvých jídel, přichystali večeři pro chůvu k dětem nebo slavnostně donesli skvělý salát k přátelům na barbecue. Štíhlý vertikální tvar zavařovacích sklenic pracuje v náš prospěch. Trik spočívá v tom, že místo smíchání všech přísad je na sebe postupně naskládáme: dospodu nalijeme zálivku, pak vložíme pevnější zeleninu a listovou zeleninu dáme až nahoru. Těsně uzavřeme. Díky tomu zelenina nezavadne a déle si udrží čerstvost.

lahud9

 

Autorka přidává své bohaté zkušenosti s tímto způsobem přípravy a přepravy jídla. Knihu rozdělila na několik oddílů: Snídaně, Saláty, Další náměty na obědy, Svačiny a Salátové zálivky. Na konci jsou zařazeny převodní tabulky a rejstřík. Na závěr se lze dočíst některé údaje o autorce, jejíž příjmení samo evokuje chutné ovoce. Každému receptu je věnován jeden list. Autorka vždy recept okomentuje, dodá další doporučení a tipy, sdělí potřebné přísady na jednu porci a samotný postup. Nechybí fotodokumentace, která se již standardně v našich kuchařkách používá.
Vyzkoušela jsem některé recepty a musím potvrdit, že jsou to jídla skutečně moc dobrá. Zdravě se stravovat pomocí domácích jídel založených na čerstvých produktech se stává i u nás trendem, o čemž svědčí úspěšnost řady televizních programů, věnujících se vaření, i kuchařských knih. Tahle knížka může inspirovat zájemce o zdravý životní styl.
Hodnocení: 100 %

Lahůdky ze sklenice/ z anglického originálu Mason Jar Salads
Autorka: Julia Mirabella
Přeložila: Blanka Brabcová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Zdroj foto: IKAR

( 2 hlasů )

Links:
https://www.bux.cz/autori/48247-julia-mirabella.html
https://www.bux.cz/knihy/191457-lahudky-ze-sklenice.html
https://www.avast.com/sig-email


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pozor! Za tebou

za tebou 200V červenci vyšel u nakladatelství Kalibr příběh Za tebou britské autorky Sibel Hodge s thriller prvky. Jedná se o příjemnou oddechovku, která se čte sama!

 

...

Literatura

Deník smutku od Rolanda Barthese je miniaturní dílko s hlubokým obsahem pro ty, kdo se nebojí temnějších pocitů

Deník smutku BarthesP

Deník smutku začal psát jazykovědec a lingvista den po smrti své matky v říjnu 1977. Svou délkou se jedná o jakési aforismy k různým podobám truchlení nad smrtí blízké osoby. Barthes je velmi intimní a záro...

Divadlo

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...