Kuchařská kouzla ve sklenici

Tisk

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či alespoň nějaký bufet, takže si musím chystat jídlo s sebou.

 

A tady taková hezká návnada: „Lehké obědy, lahodné snídaně a svačiny elegantně uzavřené ve sklenici, kterou ráno jen vyndáte z chladničky a jdete do práce.“ Chytrým navrstvením přísad do zavařovací sklenice lze rychle připravit různá chutná jídla. Díky vzduchotěsnému víčku si obsah uchová čerstvost, takže si lze v předstihu i několika dní připravit pestré menu. Přesně takhle si to představuji. Zalistovala jsem knihou, jaké recepty nám autorka doporučuje. Zní to skvěle: špenátový salát s granátovým jablkem a hruškou, fazolkový salát s fetou, křehký salát s pršutem a gorgonzolou, rozličné koktejly, těstoviny, recepty známé i neznámé. Návnada zafungovala. Začetla jsem se a byla jsem stále nadšenější. Ne že bych nikdy nepoužila zavařovací sklenici jako nosič jídla. Ale nikdy mě nenapadlo připravovat si do nich několik čerstvých jídel na několik dní. Přitom zavařovací sklenice jsou snadno dostupné, máme je vždy po ruce, menší i větší, podle potřeby. Dají se používat nejen jako bezpečné přepravky, ale pomáhají mladým rodičům, aby si rychle udělali malou zásobu čerstvých jídel, přichystali večeři pro chůvu k dětem nebo slavnostně donesli skvělý salát k přátelům na barbecue. Štíhlý vertikální tvar zavařovacích sklenic pracuje v náš prospěch. Trik spočívá v tom, že místo smíchání všech přísad je na sebe postupně naskládáme: dospodu nalijeme zálivku, pak vložíme pevnější zeleninu a listovou zeleninu dáme až nahoru. Těsně uzavřeme. Díky tomu zelenina nezavadne a déle si udrží čerstvost.

lahud9

 

Autorka přidává své bohaté zkušenosti s tímto způsobem přípravy a přepravy jídla. Knihu rozdělila na několik oddílů: Snídaně, Saláty, Další náměty na obědy, Svačiny a Salátové zálivky. Na konci jsou zařazeny převodní tabulky a rejstřík. Na závěr se lze dočíst některé údaje o autorce, jejíž příjmení samo evokuje chutné ovoce. Každému receptu je věnován jeden list. Autorka vždy recept okomentuje, dodá další doporučení a tipy, sdělí potřebné přísady na jednu porci a samotný postup. Nechybí fotodokumentace, která se již standardně v našich kuchařkách používá.
Vyzkoušela jsem některé recepty a musím potvrdit, že jsou to jídla skutečně moc dobrá. Zdravě se stravovat pomocí domácích jídel založených na čerstvých produktech se stává i u nás trendem, o čemž svědčí úspěšnost řady televizních programů, věnujících se vaření, i kuchařských knih. Tahle knížka může inspirovat zájemce o zdravý životní styl.
Hodnocení: 100 %

Lahůdky ze sklenice/ z anglického originálu Mason Jar Salads
Autorka: Julia Mirabella
Přeložila: Blanka Brabcová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Zdroj foto: IKAR

( 2 hlasů )

Links:
https://www.bux.cz/autori/48247-julia-mirabella.html
https://www.bux.cz/knihy/191457-lahudky-ze-sklenice.html
https://www.avast.com/sig-email


 

Zobrazit další články autora >>>